Aripa cea mai radicală a partidului Alternativa pentru Germania (AfD) a obţinut vineri un succes important în justiţie în bătălia internă care o opune de mai multe luni curentului mai moderat, în privinţa direcţiei politice de urmat, transmite AFP. Liderul filialei considerate o amenințare pentru democrație de către serviciile de informații a fost exclus ilegal din partid, a decis instanța.

AfD aduce migranti in parlamentul germanFoto: Captura YouTube

Vineri, un tribunal din Berlin a declarat ilegală excluderea decisă în mai de către biroul politic al AfD împotriva uneia din figurile aripii dure a mişcării, Andreas Kalbitz, liderul filialei din landul Brandeburg.

Conform judecătorilor, Kalbitz îşi poate relua funcţia în aşteptarea deciziei pe care o va lua instanţa de arbitraj a partidului. Verdictul tribunalului constituie o lovitură pentru reprezentanţii aripii zise moderate din AfD, reuniţi în jurul unuia din cei doi copreşedinţi, Joerg Meuthen, şi care încearcă să păstreze o faţadă respectabilă mişcării.

De altfel, Meuthen se află la originea excluderii din partid a rivalului său Andreas Kalbitz de către biroul politic, cu o majoritate restrânsă de voturi. Lui Kalbitz i s-a reproşat că, în momentul adeziunii sale la AfD, şi-a ascuns apartenenţa din trecut la o mică grupare neonazistă, acum interzisă, Heimattreue Deutsche Jugend (HDJ, Tineretul german credincios patriei), acuzaţie respinsă de cel în cauză.

Excluderea sa a agravat un conflict latent între cele două curente din partid cu privire la direcţia politică de urmat, şi care ar putea duce chiar la scindarea formaţiunii.

Serviciul german de informaţii interne a plasat sub supraveghere filiala regională din Brandenburg a AfD, considerând-o o ameninţare pentru democraţie din cauza apropierii de mişcarea neonazistă.

AfD a înregistrat în ultimele săptămâni un recul al intenţiilor de vot, care au ajuns la doar 8%, conform unui recent sondaj pentru Bild am Sonntag, faţă de scorul 12,6% obţinut în alegerile federale din 2017.

(Sursa: Agerpres)