Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) "își exprimă ferm dezacordul și îngrijorarea față de adoptarea de către Parlament a unor măsuri care afectează statutul magistratului" și anunță că susține demersul instanței supreme, care a atacat la Curtea Consituțională legea de impozitare suplimentară a pensiilor speciale.

Sediul CSMFoto: Agerpres

CSM susține că măsura supraimpozitării progresive a pensiei de serviciu a judecătorilor și procurorilor a fost adoptată "printr-un procedeu legislativ disimulat, cu consecința eliminării acestei garanții constituționale".

Redăm integral punctul de vedere transmis de CSM privind impozitarea suplimentară a pensiilor speciale:

  • "Consiliul Superior al Magistraturii își exprimă ferm dezacordul și îngrijorarea față de adoptarea, de către Parlamentul României, a unor măsuri care afectează statutul magistratului.
  • Astfel, printr-un procedeu legislativ disimulat, a fost adoptată măsura supraimpozitării progresive a pensiei de serviciu a judecătorilor și procurorilor, cu consecința eliminării acestei garanții constituționale.
  • Consiliul Superior al Magistraturii susține și de această dată, în totalitate, demersul legal al Secțiilor Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, de sesizare a Curții Constituționale în vederea exercitării controlului de constituționalitate, înainte de promulgare.
  • În acest sens, Consiliul a transmis Curții Constituționale opinia sa juridică, bazată pe argumentele de neconstituționalitate intrinsecă și extrinsecă a actului normativ adoptat, deduse atât din jurisprudența instanței de contencios constituțional, cât și din reglementări internaționale relevante cu incidență în domeniul statutului magistratului și al independenței justiției.
  • Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis opinia sa juridică argumentată și în susținerea demersului legal al Secțiilor Unite ale Înaltei Curți de Casație şi Justiție, de sesizare a Curții Constituționale în vederea exercitării controlului de constituționalitate, înainte de promulgare, asupra propunerii legislative privind unele măsuri în domeniul fondurilor nerambursabile europene, prin care a fost modificat statutul judecătorilor în ceea ce privește regimul disciplinar aplicabil acestora.
  • Astfel, proiectul de lege reglementează din nou abaterea disciplinară care a mai fost anterior introdusă prin dispozițiile art. IV punctul 26 din O.U.G nr. 23/2020, publicată în Monitorul Oficial la data de 12.02.2020, act normativ declarat neconstituțional în ansamblul său de către Curtea Constituțională la data de 02 iunie 2020, prin Decizia nr. 221.
  • Consiliul Superior al Magistraturii, ca unic garant constituțional al independenței justiției, nu va abdica de la susținerea necondiționată a tuturor principiilor care dau conținut acestei valori constituționale, sens în care va efectua toate demersurile care se impun pentru protejarea sa efectivă".