Un polițist a fost împușcat mortal în Noua Zeelandă, în timpul unui control de rutină în trafic, relatează BBC News. Incidentul în care un al doilea polițist a fost grav rănit a avut loc în Aukland. Atacatorul a fugit de la fața locului și încă nu se știe dacă a fost prins sau nu.

Auckland, Noua ZeelandaFoto: Profimedia Images/Trevor Hyde/Alamy

De asemenea, un trecător a fost lovit de mașina fugarului, însă nu are răni serioase.

La patru ore de la împușcături, echipaje de polițiști înarmați au descins la o locuință și au arestat doi bărbați, potrivit presei locale.

În mod normal, în Noua Zeelandă polițiștii nu umblă înarmați, iar astfel de incidente în care agenții să fie împușcați în timpul misiunii sunt extrem de rare.

Ultimul incident de acest gen ar fi avut loc în mai 2009, când un ofițer de poliție a fost împușcat în timp ce punea în aplicare un mandat de percheziție.

După împușcături zona a fost securizată de forțele de ordine, iar școlile au fost închise.

Comisarul Andrew Coster a confirmat că cei doi agenți nu erau înarmați în momentul în care s-a deschis focul asupra lor.

"Incidentul arată riscul real la care sunt supuși ofițerii noștri în activitatea lor de zi cu zi”, a mai spus el.

Premierul Jacinda Ardern a transmis că moartea polițistului este o „veste devastatoare„.

"Polițiștii noștri muncesc din greu în fiecare zi pentru ca noi și comunitățile noastre să fie în siguranță”, a mai comentat premierul.

Un martor ocular citat de presa locală a relatat că a văzut un ofițer rănit sărind gardul.

”A căzut la pâmânt și se uita împrejur, având mâna în zona pieptului. Apoi a sărit peste gard și a luat-o la fugă pe stradă”, a mai povestit martorul.