Hidrologii au emis, vineri, o atenționare cod roșu pentru râuri din județele Caraș-Severin și Timiș, valabilă până la ora 12.00.

InundatiiFoto: IGSU

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INGHA), ca urmare a propagării viiturilor formate anterior ȋn amonte se vor produce ȋn continuare creşteri de debite şi niveluri cu depășiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice Timiş – bazin aval S.H. Caransebeş – amonte S.H. Brod, Pogăniș - bazin amonte Ac. Cadar Duboz, în județele Timiş, Caraș – Severin.

Aproape 30 de oameni au fost evacuați, linia de cale ferată Reșița-Caransebeș a fost blocată de aluviuni, pe mai multe drumuri circulația a fost întreruptă și zeci de gospodării au fost inundate în județul Caraș-Severin, în urma ploilor din ultimele 24 de ore. Și în Timiș au fost inundații, iar autoritățile locale avertizează că se înregistrează noi creşteri de debite pe râurile pentru care există avertizări hidrologice în ultimele două zile.

ISU Caraș-Severin anunță că, din cauza ploilor din ultimele ore au fost semnalate revărsări de ape, formări de torente /viituri în aproape 30 de localități din județ.

„În urma acestor evenimente hidrometeorologice au fost inundate drumuri naționale, județene, comunale, străzi, grădini, curți, beciuri și locuințe, au fost colmatate podețe și subtraversări”, a anunțat ISU Caraș-Severin, vineri dimineața, potrivit Mediafax.

Totodată, au fost evacuate 28 de persoane, în localitățile Oțelu Roșu, Păltiniș, Zăvoi, Remetea Mare.

Lucrătorii CFR au acționat pentru repunerea în funcțiune a liniei ferate Reșița-Caransebeș, blocată cu aluviuni și copaci căzuți, iar cei de la drumuri naționale au intervenit pentru curățarea sectoarelor de drum afectate: DN 57, 58, 58B, 68, E70, DN 6, DN 58 A. Pe unele sectoare de drum circulația a fost întreruptă temporar de mai multe ori pe parcursul zilei.

La Remetea Poganici și Obreja, reprezentanții SGA împreună cu pompierii au înălțat malurile cursurilor de apă cu ajutorul sacilor de nisip pentru a proteja gospodăriile din apropiere.

Pentru limitarea efectelor fenomenelor hidro-meteorologice manifestate în județul Caraș-Severin în ultimele 24 de ore au intervenit peste 130 de pompieri militari din care 9 dislocați din județul Dolj și cel puțin 50 de pompieri voluntari.

De asemenea, au fost implicate si mai multe forțe ale Poliției, Jandarmeriei, Salvamont și Unității Speciale de Aviație Caransebeș. În ultimele 24 de ore, în județ au fost emise patru avertizări hidrologice cod roșu, o avertizare meteorologică cod roșu și una cod portocaliu. Au fost transmise 6 mesaje prin RO-Alert și notificări autorităților locale.

Administraţia Bazinală de Apă Banat a anunţat, joi seara, că se înregistrează noi creşteri de debite pe râurile pentru care există avertizări hidrologice din spaţiul hidrografic Banat, în ultimele două zile fiind înregistrate precipitaţii foarte mari la majoritatea staţiilor hidrometrice din teritoriul administrat.

În aceste condiţii, la staţiile hidrometrice s-au înregistrat, joi seara, la ora 20.00, noi creşteri de niveluri şi debite cu depăşiri ale cotelor de apărare în bazinele Timiş, Bega, Caraş, Bârzava, Nera, informează Agerpres.

Judeţele Timiş şi Caraş-Severin sunt sub avertizare de inundații până vineri la ora 9,00.