Australia a acuzat faptul că este ținta unui” atac cibernetic sofisticat” din partea unui actor statal. Un număr mare de organizații politice, guvernamentale și private sunt vizate, potrivit premierului. China, Rusia și Coreea de Nord se încadrează în descrierea făcută de guvernul australian, notează Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Premierul Scott Morrison a dezvăluit aceste atacuri într-o conferință de presă susținută vineri la Canberra, în timp ce ministrul apărării a precizat că activitatea cibernetică de acest gen s-a intensificat ca frecvență, impact, aria de acoperire și nivelul de complexitate.

Guvernul nu a precizat care este țara care s-ar afla în spatele acestor atacuri, limitându-se la a spune că este vorba despre un ”actor statal, cu capabilități semnificative”.

Premierul a refuzat să răspundă atunci când a fost întrebat dacă în spatele acțiunii se află China, în condițiile în care relațiile dintre cele două părți sunt tensionate de mai multe luni. Experți în securitate au precizat ulterior că Rusia și Coreea de Nord se potrivesc descrierii făcute de premier. Și Iranul a fost invocat, potrivit BBC News.

“În baza recomandărilor făcute de experți în cibernetică, sunt aici să vă spun că organizații australiene sunt în prezent ținta unui actor statal sofisticat. Această activitate vizează organizații australiene din diverse sectoare, inclusiv cel guvernamental, industrie, organizații politice, educație, sănătate, furnizori de servicii și operatori esențiali în alte infrastructuri”, a declarat premierul.

Relațiile dintre Australia și China s-au deteriorat pe fondul crizei coronavirusului, autoritățile australiene fiind printre primele care au cerut o anchetă internațională cu privire la modul în care a izbucnit pandemia și modul în care a fost gestionată incluisv de OMS.

Pe de altă parte, anul trecut, Reuters relata că, potrivit unor surse, serviciile secrete australiene au stabilit că China a fost responsabilă pentru atacurile cibernetice lansate auspra parlamentului și asupra celor trei mari partide politice chiar înaintea alegerilor federale, în mai 2019.