Premierul britanic Boris Johnson a discutat cu omologul său australian Scott Morrison despre nevoia unei investigații independente în privința originilor pandemiei de coronavirus, a anunțat joi biroul prim-ministrului din Regatul Unit, potrivit Reuters.

Boris JohnsonFoto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia

”Cei doi lideri au discutat pandemia de coronavirus și au convenit asupra necesității unei investigații independente prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății privind originea epidemiei”, a spus o purtătoare de cuvânt a cabinetului Johnson.

”Ei s-au angajat să se coordoneze îndeaproape în această chestiune în următoarele săptămâni și luni”, a adăugat aceasta.

Subiectul este unul foarte sensibil pentru Beijing, care a răspuns până acum cu vehemență la orice astfel de investigație, dar actori mondiali importanți, precum UE și SUA au acuzat China că a ascuns informații importante la începutul epidemiei de coronavirus.

Tensiunile diplomatice dintre Beijing și Canberra s-au înrăutățit de când Australia a cerut o anchetă internațională în privința sursei și răspândirii noului coronavirus, apărut în orașul chinez Wuhan.

În ultimele săptămâni, China a interzis importurile de carne de vită din Australia și a pus taxe pe orzul australian. De asemenea, a cerut turiștilor chinezi să evite Australia, iar condamnarea la moarte a unui australian în China, săptămâna trecută, ar putea fi tot un răspuns al Beijingului la propunerea Australiei.