Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut, astazi, sprijinul comisiilor juridice din Parlament pentru a bloca adoptarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, aflate deja in procedura parlamentara, pe motiv ca Ministerul Justitiei va prezenta noi proiecte ale Codurilor de Procedura Penala si Civila, pana la data de 15 martie, potrivit unui comunicat de presa emis de Palatul Victoria dupa intalnirea de astazi dintre premier si responsabilii din justitie si citat de NewsIn.

Potrivit aceluiasi comunicat, Ministerul Justitiei s-a angajat sa puna in dezbatere publica proiectele definitivate ale Codurilor de procedura civila si penala pana la data de 15 martie.

Premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele CSM, Lidia Barbulescu, s-au intalnit, la Palatul Victoria, pentru a discuta despre problemele din sistemul judiciar semnalate in raportul Comisiei Europene privind justitia din Romania. La intalnire au participat si sefii DNA si ai Parchetului General.

Primul ministru le-a spus responsabililor din justitie ca Romania trebuie să aiba capacitatea de a face singura reformele necesare functionarii unei justitii independente si le-a atras atentia acestora ca raspunderea nu revine Executivului, ci chiar celor din interiorul sistemului juridic. Premierul a precizat, insa, ca Executivul este entitatea care raspunde in fata Comisiei Europene pentru situatia din Romania

La randul sau, presedintele CSM, Lidia Barbulescu, a declarat, in urma intalnirii, ca, pana la data de 6 martie, CSM va propune un proiect privind accesul in magistratura, raportul interimar al Comisiei Europene criticand recrutarile pe baza de interviuri.