Peste 10.000 de persoane au fost înșelate de către firme din Sibiu, Hunedoara și Teleorman care în schimbul unor sume de bani cuprinse între 400 - 700 de lei le promiteau locuri de muncă în străinătate, conform procurorilor DIICOT.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit DIICOT, miercuri procurorii de la Biroul Teritorial Sibiu împreună cu ofițeri de poliție judiciară au făcut 39 de percheziții la domiciliile unor persoane și la sediile a 13 firme din Sibiu, Teleorman și Hunedoara, fiind vizat un grup infracțional organizat suspectat de înșelăciune. Au fost duse la audieri 90 de persoane.

Procurorii spun că începând din februarie 2014 în municipiul Sibiu au fost înființate mai multe firme administrate de aceleași persoane, având ca obiect principal de activitate plasarea forței de muncă în străinătate și care de fapt nu au avut niciun moment intenția desfășurării efective a acesteia, ci doar inducerea în eroare a persoanelor de bună-credință, de la care percepeau sume de bani.

Astfel, suspecții au postat anunțuri pe diferite site-uri de profil din România prin care promiteau locuri de muncă în condiții avantajoase în străinătate, convingându-i telefonic pe cei interesați să se prezinte la sediile din Sibiu unde, contra unor sume de bani cuprinse între 400 – 700 de lei, ofereau garanția găsirii unui loc de muncă pentru cei interesați.

"În realitate, persoanele în cauză nu au întreprins nicio activitate în scopul obținerii de locuri de muncă, urmărind doar obținerea de câștiguri ilicite", spun procurorii.

Conform acestora, până acum s-a stabilit că au fost prejudiciate aproximativ 4.000 de persoane, de la care au fost încasați peste 2.000.000 de lei. De asemenea, există indicii că, în realitate, numărul victimelor ar fi mult mai mare, de peste 10.000 de persoane, afirmă procurorii.

În urma perchezițiilor, anchetatorii au ridicat peste 200.000 de lei, documente, zeci de telefoane mobile și suporturi de stocare.