Consiliul National Pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a stabilit într-o notă de constatare că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este colaborator al fostei Securități, scrie Ziare.com.Instituția va sesiza Curtea de Apel București, pentru a confirma sau infirma verdictul.

Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii NationaleFoto: BNR

”Colegiul a aprobat Nota de Constatare şi a dispus introducerea la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a acţiunii în constatare pentru stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii, pentru următoarea categorie de persoane:

- art. 3 lit. q (guvernatorul Băncii Naţionale a României, preşedinte, vicepreşedinte de bancă şi membrii consiliului de administraţie din sectorul bancar) – 1 persoană”, se arată într-un comunicat dat de instituție după ședința de marțea trecută a Colegiului.

Potrivit Ziare.com, ziarul Bursă scria, anul trecut, că avocatul Gheorghe Piperea a cerut CNSAS, printr-o asociație pe care o conduce, să verifice dacă Mugur Isărescu a colaborat cu Securitatea.

Direcția de investigații a CNSAS a prezentat concluziile verificării în arhive, iar Colegiul a întocmit și votat, săptămâna trecută, notă de constatare trimisă Curții de Apel București pentru a fi confirmată sau infirmată.

Citește și:

Romania Libera: Mugur Isarescu ar fi semnat note informative la Securitate sub numele de cod "Manole"

CNSAS spune ca a emis in 2002 o decizie de neapartenenta/necolaborare cu securitatea ca politie politica a guvernatorului BNR