​După aproape trei luni de restricții din cauza pandemiei COVID-19, centrele comerciale s-au redeschis în condiții stricte de protecție sanitară. Jurnaliștii Hotnews au fost în două mall-uri din București pentru a vedea cum se respectă regulile.

AFI Cotroceni 15 iunie 2020Foto: Hotnews

Mall-urile s-au redeschis luni, 15 iunie, după aproape trei luni de pauză. Chiar dacă duminică s-au înregistrat cele mai multe cazuri noi de oameni cu COVID-19 (320), centrele comerciale care au o suprafață sub 15 mii de metri pătrați s-au deschis, pentru bucuria tuturor celor care preferă cumpărăturile din magazin în locul celor online.

AFI Cotroceni

La ora deschiderii am fost în AFI Cotroceni să văd ce se întâmplă și cum s-au implementat și, mai ales, cum se respectă regulile de distanțare socială și de protecție sanitară.

Mă așteptam la o coadă mare la intrare, cu imaginea consumerismului pe care o avem cu toții când are loc o lansare de telefoane iPhone. Domnul de la pază nu mi-a luat temperatura și m-a invitat să intru în mall, deși magazinele de retail nu erau încă deschise.

Vânzătorii însă forfoteau cu treabă. Unii aranjau ultimele umerașe, alții își făceau de lucru, urcați pe câte o scară în magazin. Nu am văzut nicio isterie printre cumpărători în cel mai popular mall bucureștean, după aproape trei luni de abstinență de la shopping.

De asemenea, mă așteptam și ca anumite magazine să fie închise ca parte a protestului anunțat de RoRetail care critică centrele comerciale pentru că au perceput chirie chiar și pentru perioada de izolare socială.

În AFI Cotroceni însă toate magazinele au deschis până la ora 11:00. Magazinul Bata, de exemplu, care este un producător ceh de încălțăminte, face parte din Organizația Patronală a Retailerilor din România și era deschis și în AFI. La fel și Benvenuti.

Din ce am văzut, angajații care muncesc în mall au toți mască. Ba chiar când am întrebat-o pe doamna paznic de la Zara câteva lucruri referitoare la produsele din magazin, mi-a spus frumos să-mi așez masca mai bine pe față. Am mai văzut și clienți mai puțin responsabili dar, în general, atitudinea oamenilor este disciplinată. Unele magazine au mesaje mai stricte despre cum trebuie să arate un comportament responsabil.

Altele se prezintă ca înainte de pandemie și nici măcar nu au un dispenser de dezinfectant la intrare. Zona de restaurante din AFI era închisă pentru că în acest moment, nu se poate servi mâncare în incinte închise. Oricum ar fi chiar imposibil să mănânci cu masca pe față. Dar restaurantele care fac livrări prin Glovo, Foodpanda sau alte servicii de delivery sunt deschise, de exemplu Burger King, McDonald’s și KFC.

Distanțarea socială se ține între grupuri de prieteni care au venit la cumpărături împreună și nu între indivizi. Cabinele de probă sunt și ele deschise. Una da, alta ba, pentru a păstra distanța regulamentară. Cărucioarele cu covrigi calzi sunt plimbate de câteva doamne ca în vremurile bune.

Atmosfera este de parcă încercăm să repopulăm o clădire abandonată, în care am copilărit cu toții. După o oră și ceva de plimbat alături de copii și adolescenți în majoritate, am plecat. Cum spune și afișul de la „Pull and Bear”: ”Ne-a fost dor.”

Mall-ul Plaza România

În mall-ul Plaza România la orele prânzului era destul de "aerisit", chiar dacă majoritatea magazinelor erau deschise. Pe podea există marcaje direcționale pentru deplasarea oamenilor, iar pe scările rulante sunt marcate cu albastru locurile unde ar trebui să stea persoanele pentru a păstra distanța necesară.

Coada era la o farmacie din mall, precum și la o agenție de turism. Food court-ul e închis, cu câteva excepții unde restaurantele oferă take-out. La intrări sunt porți care măsoară temperatura oamenilor, dar și covoare cu material dezinfectant. În interiorul mall-ului sunt mai mulți paznici care monitorizează oamenii, dar și angajați care dezinfectează suprafețe, precum mână curentă de la scările rulante.