Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Maricel Popa, a anunţat, luni, că a depus plângere penală la Parchet, după ce trei persoane care au susţinut că reprezintă instituţia s-au dus în Turcia pentru a discuta cu şefii firmei care aduce spitalul mobil de la Iaşi. Ziarul de Iași a scris că doi ieşeni cu legături în administraţie au mers săptămâna trecută la Istanbul şi Ankara, unde au încercat să se interpună pe lanţul de achiziţionare care face legătura între producător, firma SDI Global LLC, şi destinatarul final, Asociaţia EURONEST. Maricel Popa a susținut că “emisarii“ respectivi nu au fost trimişi de către Consiliul Judeţean şi că speră ca organele abilitate să clarifice acest caz.

HotNews.roFoto: Hotnews

“Sunt foarte multe piedici care ni se pun pentru a nu se aduce acest spital la Iaşi. Săptămâna trecută s-au prezentat trei delegaţi la furnizorul de la Ankara, spunându-i că vin din partea Consiliului Judeţean. Primul delegat le-a spus că nu sunt bani şi că nu vom plăti spitalul. Ulterior, s-au mai prezentat încă două persoane, recomandându-se că reprezintă CJ şi că ei decid când se vor face plăţile. Am trimis dosarul la organele abilitate. Am încredere că justiţia îşi va face treaba şi că vor fi identificate acele persoane“, a spus preşedintele CJ Iaşi, Maricel Popa, într-o conferinţă de presă, potrivit News.ro.

Întrebat dacă ştie numele celor trei persoane, şeful CJ Iaşi a evitat răspunsul, afirmând că aşteaptă ca justiţia să-şi facă treaba şi să investigheze acest caz.

El a spus că au fost aduse la Iaşi două din cele trei secţiuni ale spitalului mobil şi că deocamdată nu s-a făcut nicio plată către furnizor.

“Spitalul este format din trei secţiuni. Două secţiuni sunt aduse deja la Iaşi şi vor fi instalate. Aşteptăm şi cea de-a treia secţiune. Sunt containere mari, de şapte metri lăţime şi 13 lungime. Transportul este îngreunat pe şosea, astfel că s-a decis să vină cu vaporul. S-au respectat toate procedurile de achiziţie“, a mai spus şeful CJ Iaşi, Maricel Popa.

Spitalul mobil a fost programat iniţial să ajungă la Iaşi pe 18 mai şi să fie instalat în două săptămâni, însă termenele au fost amânate, reprezentanţii CJ Iaşi invocând carantina din Turcia.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a declarat în 21 aprilie că a semnat contractul de achiziţie a spitalului modular, câştigătoarea licitaţiei fiind compania SDI Global LLC din Turcia. Valoarea contractului este de 13,2 milioane de euro.

Potrivit reprezentanţilor CJ Iaşi, spitalul va primi în principal pacienţi infectaţi cu COVID-19.

Unitatea mobilă va fi formată din aproximativ 100 de containere de diferite dimensiuni şi va avea o capacitate de 250 de paturi, din care 100 pentru terapie intensivă. Spitalul va fi amplasat în localitatea Leţcani, la intrarea în municipiul Iaşi.