Procesul în care fostul ministru Sebastian Vlădescu este acuzat de luare de mită și trafic de influență în legătură cu reabilitarea unor tronsoane de cale ferată poate începe, a decis luni instanța supremă. În acest dosar sunt judecați şi un fost angajat al Ministerului Finanțelor, un fost secretar de stat şi fostul parlamentar Cristian Boureanu.

Sebastian Vladescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

"(...) Respinge cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Costea Mircea Ionuţ, Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe, Mititelu Mihaela şi Boureanu Cristian Alexandru. Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr.89/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpaţii Costea Mircea Ionuţ, Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe, Mititelu Mihaela, Boureanu Cristian Alexandru şi Dascălu Constantin”, este decizia luată luni de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Hotărârea instanței nu este însă definitivă, putând fi contestată în 3 zile.

Fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu a fost trimis în judecată de DNA în acest dosar pe 15 noiembrie 2019 pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Potrivit DNA, dosarul vizează infracţiuni de corupţie săvârşite în perioada 2005 - 2017, respectiv plăţi în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro de către o companie străină, cu titlu de comisioane, unor oficiali români în legătură cu încheierea şi executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi fostul deputat Cristian Boureanu, acuzat de trafic de influenţă. De asemenea, au fost trimiși în judecată Mircea Ionuţ Costea (fost angajat la Ministerul Finanţelor şi fost director al Eximbank) - trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită şi Constantin Dascălu (fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor) - luare de mită.

Într-un dosar separat, în luna martie, a fost trimis în judecată omul de afaceri Josef Hornegger, care a recunoscut că a dat mită mai multor oficiali români, printre care şi Sebastian Vlădescu.

În 26 februarie 2020, judecătorii de la instanța supremă hotărâseră să retrimită procurorilor acest dosar, magistrații oferind un termen de cinci zile pentru ca anchetatorii să refacă întregul rechizitoriu.

În mai 2018, DNA a stabilit o cauţiune de 1 milion de euro pentru Vlădescu, iar acesta a pus la dispoziţia procurorilor 1.000.000 de lei şi 100.000 de euro, 3 kg de aur în lingouri (în valoare de 109.740 euro), garanţii imobiliare asupra unor bunuri imobile evaluate la 488.640 euro și garanţii reale mobiliare asupra unor sume de bani aflate în mai multe conturi bancare.

De asemenea, instanţa a dispus restituirea cauţiunilor depuse de fostul deputat Cristian Boureanu şi Mihaela Mititelu.

CITEȘTE ȘI: Sebastian Vlădescu, judecat pentru corupție, își primește înapoi lingourile de aur şi banii puşi drept cauţiune în dosarul în care este judecat pentru luare de mită