O instanță din Rusia l-a condamnat la 16 ani de închisoare pe fostul pușcaș marin american Paul Whelan pentru spionaj, relatează Reuters. Judecata a avut loc cu ușile închise, diplomații americani acuzând lipsa unui proces echitabil și opacitatea. Ambasadorul american la Moscova a comentat sentința ca fiind un factor de deteriorare a relațiilor bilaterale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Whelan, care deține pașapoarte american, britanic, canadian și irlandez, a fost în arest prevenitv de la momentul reținerii sale de către agenții de securitate ruși, într-un hotel din Moscova, în decembrie 2018.

Moscova susține că Whelan, 50 de ani, a fost prins cu un computer asupra sa în care erau informații clasificate. Fostul pușcaș marin a pledat nevinovat și a susținut că totul a fost o înscenare și că el credea că pe dispozitivul respectiv erau fotografii din vacanță ale unei cunoștințe din Rusia.

Diplomații americani au descris întregul caz ca fiind ”un obstacol semnificativ” în calea îmbunătățirii relațiilor bilaterale, precizând că nu există dovezi și cerând Rusiei eliberarea lui Whelan. Procurorii ruși ceruseră pedeapsa cu 18 ani de detenție într-o închisoare de maximă securitate.

Ambasadorul american John Sullivan a declarat luni, potrivit Reuters, că această condamnare afectează relațiile dintre Moscova și Washington. După verdict, avocatul lui Whelan a precizat că acesta ar fi fost înștiințat că va fi parte a unui schimb de prizonieri, Moscova cerând la schimb eliberarea unui cetățean rus deținut în SUA.