Fostul președinte Traian Băsescu spune că dacă ar mai fi fost la conducerea țării nu ar fi renunțat la starea de urgență până la 15 iulie, iar dacă erau de făcut relaxări le-ar fi făcut în cadrul stării de urgență, nu prin "amețita de stare de alertă, care nu e nici în Constituție”. El crede că "s-au relaxat prea tare” restricțiile, care sunt "insuficiente față de riscul major care se prefigurează”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Traian Băsescu a declarat, la Digi 24, că dacă majoritatea parlamentară e |iresponsabilă” și nu votează măsurile care se impun, președintele ar trebui să dea un decret "ca să-i liniștească pe toți”: decretul de revenire la starea de urgență.

"Cred că ne jucăm cu focul (...) Am văzut noile condiții ale stării de alertă. Cred că sunt insuficiente față de riscul major care se prefigurează”, a spus fostul președinte Traian Băsescu.

Argumentele lui Băsescu: "În Beijing este carantină, ceea ce înseamnă că în China a pornit al doilea val de îmbolnăviri. Centrul de Cercetări în domeniul Sănătății din SUA a avertizat, de asemenea, asupra riscului pornirii celui de-al doilea val. Iar la noi, constatăm o creștere a îmbolnăvirilor în ultima săptămână.

Băsescu a mai spus că populismul a lăsat din starea de alertă doar un surogat care nu mai servește nimănui, iar "oamenii politici trebuie să ia decizii fără să stea cu ochii pe sondaje". "Pe vreme bună și un prost poate fi om politic, vorba președintelui. Marea problemă e dacă ești om politic în vremuri grele, când trebuie să iei decizii dificile, care nu plac populației. Cred că ne-am grăbit”, a declarat Traian Băsescu.

El a mai afirmat cpă dacă s-ar mai fi aflat la conducerea țării nu ar fi renunțat la starea de urgență până la 15 iulie.

Fostul președinte spune că dacă ar mai fi fost la conducerea țării nu ar fi renunțat la starea de urgență până la 15 iulie, iar dacă erau de făcut relaxări le-ar fi făcut în cadrul stării de urgență: "Nu amețita de stare de alertă, care nu e nici în Constituție (...) Nu spune nimeni că trebuia să mergem cu încremenirea țării. Economia trebuie repornită, dar cu măsuri severe. Nu sunt pentru închiderea industriei, sunt pentru închiderea școlii (...) Uitați-vă în mijlocarele de transport din București. Ne-am relaxat complet. Vom vedea ce se întâmplă”.