Sute de brazilieni au ieşit duminică pe străzile din Sao Paulo pentru a protesta față de preşedintele de extremă-dreapta Jair Bolsonaro, dar şi pentru a-şi exprima sprijinul pentru democraţie, relatează DPA, citată de Agerpres.

Proteste anti-BolsonaroFoto: Captura YouTube

Un număr total de 1.000 de persoane au participat la protestul din centrul celui mai populat oraş din Brazilia, a relatat ziarul Folha de S. Paulo, citând poliţia militară. Demonstraţia a fost organizată de fani ai marilor cluburi de fotbal şi de mişcări democratice.

Un alt protest, mai mic, de circa 100 de susţinători ai lui Bolsonaro a avut loc într-o altă zonă din Sao Paulo, în prezenţa a numeroase efective de poliţie, a scris publicaţia. Între timp, la Brasilia, guvernatorul districtului capitalei a dispus blocarea esplanadei între ministere.

Susţinătorii lui Bolsonaro au protestat în mod repetat acolo împotriva măsurilor de limitare a coronavirusului, precum şi împotriva Congresului şi Curţii Supreme, şi au cerut intervenţia armatei. Unii susţinători radicali ai lui Bolsonaro au lansat artificii înspre Curtea Supremă sâmbătă noapte după ce poliţia le-a dizolvat anterior tabăra de pe esplanadă.

Conform datelor Ministerului Sănătăţii transmise duminică seară, 867.624 de persoane din Brazilia s-au infectat cu coronavirus, iar 43.332 de pacienţi au murit până acum. Conform Universităţii Johns Hopkins din SUA, Brazilia este a doua cea mai afectată ţară din lume, după SUA. În afară de tendinţele anti-democrate, criticii îl acuză pe preşedintele Bolsonaro de rasism şi de gestionare neglijentă a pandemiei de coronavirus.