Premierul nu este de acord cu inchiderea aeroporturilor Otopeni si Baneasa pe perioada summit-ului NATO
"Premierul i-a informat pe ministri ca nu agreeaza aceasta idee, pentru a nu afecta transportul de persoane si de calatori. Ministerul Transporturilor trebuie sa vina cu o varianta", a declarat Camelia Spataru la finalul sedintei de Guvern de miercuri.
Antonel Tanase, secretar de stat in cadrul Ministerului Transporturilor, a anuntat luni ca aeroporturile Otopeni si Baneasa vor fi inchise traficului aerian civil in perioada 2-4 aprilie, pentru a nu periclita securitatea summit-ului NATO, dar si pentru a nu se crea situatii in care calatorii sa aiba de suferit, avand in vedere ca vor exista si restrictii rutiere pe DN1.
In urma acestei decizii cea mai mare parte a curselor urmeaza a fi redirectionate catre aeroporturile din Constanta si Timisoara.
Operatorii aerieni si cele doua aeroporturi vor inregistra insa pierderi in urma acestei masuri. Gheorghe Racaru, directorul general al Blue Air, a declarat ca operatorul ar putea inregistra pierderi de zeci de mii de euro in cele trei zile in care Aeroportul Baneasa va fi inchis. Acesta a precizat ca cele mai mari costuri vor fi cele cu relocarea aeronavelor, deoarece daca nu se efectueaza zboruri, avioanele nu pot fi tinute pe Aeroportul Baneasa.
In cele trei zile ale summitului NATO, compania My Air va anula in jur de 30 de zboruri, potrivit lui Antonio Iervolino, directorul general al operatorului.

O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
In alta ordine de idei, asta e motivul pt. care altii, mai cu scaun la cap ca noi, nu fac evenimente din astea in orase mari, ci la loc mai ferit - e mai simplu cu tot ce tine de securitate. Drept e ca altii au si unde face asa evenimente, nu numai in orase mari, da' de, sa ne fie invatatura de minte.