FOTO Arhitectul bisericilor inedite: de la cea mai atipică biserică ortodoxă din țară, la una dintre cele mai mari catedrale din România

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Duminică, 14 iunie 2020, 10:00 Actualitate | Esenţial


Arhitectul bisericilor inedite
Foto: Colaj foto
Bisericile ortodoxe pot arăta și modern, într-un fel aparte, diferit de liniile clasice, iar atunci când nu prea se impune un design ieșit din tipare - când discuți de o catedrală imensă ce trebuie să-și păstreze influența tradițională din zona geografică respectivă - există trucuri și aranjamente care pot totuși să scoată edificiul în evidență. Arhitectul bisericii „In Memoriam” din Suceava povestește pentru HotNews.ro cum a ajuns să proiecteze o biserică total atipică, dar și cum a îmbinat modernul cu tradiționalul în imensa Catedrală Ortodoxă din inima Bucovinei.

Foto: Biserica „In Memoriam” din Suceava / Sursă: Biserica In Memoriam
---

„Am construit-o ca un simbol pentru martiri. Nu m-am gândit inițial ca la o biserică, ci ca la un simbol, și în general simbolul e o sculptură”


În Suceava există o biserică cu un design total atipic bisericilor ortodoxe, construită în memoria deținuților politici din perioada comunismului, pe locul unei gropi comune chiar în spatele fostei închisori comuniste din oraș, devenită acum Palatul de Justiție (Tribunalul).

„Biserica este total altceva decât ce există în România. Designul e special, e o biserică de Mileniul 3. E o biserică ortodoxă, că toată lumea tot zice că de ce nu ieșim din canoane. Uite că se poate și am deschis o astfel de biserică la Suceava, în Bucovina”, povestea pentru HotNews.ro părintele Viorel Vârlan.

Arhitectura neobișnuită a bisericii impresionează din start: acoperișul ca o cupolă uriașă care practic pornește de la nivelul solului pe partea vestică și urcă în trepte boltite spre un turn impozant - Turla bisericii care în partea de est urca abrupt în plan vertical, cu formele unei turle tradiționale cu trei ferestre alungite înglobate în proiect. Acoperișul turlei se continuă pe cele două laterale ale bisericii cu două streșini de dimensiuni mari, înclinate către pridvor.


Foto: Arhitectul Doru Olaș / Sursă: Facebook - Doru Olaș
---

Arhitectul neobișnuitei biserici este suceveanul Doru Olaș, cel care a mai proiectat numeroase lăcașuri de cult în municipiu și în județ, cel mai mare proiect fiind chiar Catedrala „Nașterea Domnului” din Suceava, a treia cea mai înaltă catedrală ortodoxă din țară (80m) după Catedrala Neamului din București și Catedrala din Timișoara.

De altfel, designul bisericii „In Memoriam” și proiectul catedralei din Suceava au o istorie comună, a povestit pentru HotNews.ro arhitectul Doru Ghiocel Olaș.

„În 1991 a fost la Suceava un concurs pentru noua Catedrală Ortodoxă din oraș. Atunci am avut tot așa o idee, cu o biserică în trepte, în diagonală. Nu s-a putut face, era prea forțată”, spune arhitectul.


Foto: Proiectul propus inițial de Doru Olaș pentru Catedrala din Suceava / Sursă: evolutia-spatiului-ecleziastic.blogspot.com
---

În schimb, a aplicat designul pentru o nouă biserică, un proiect inițiat de Fundația „In Memoriam” în amintirea deținuților politici schingiuți în temnițele comuniste. Locul? Chiar lângă fosta închisoare, pe locul gropilor comune.

„Am construit-o ca un simbol pentru martiri. Nu m-am gândit inițial ca la o biserică, ci ca la un simbol, și în general simbolul e o sculptură. Inițial nu avea acoperiș, dar am decis apoi să o acoperim cu tablă cum e acum”, spune arhitectul Doru Olaș.

Chiar dacă e una atipică, biserica are totuși toate părțile componente ale unei biserici clasice.

„Are pridvor închis, pronaos, naos și altar, doar că e făcută la un alt nivel, o „găselniță” a mea”, spune Olaș.


Foto: Parte din studiul referitor la insimetrie in biserici publicat de arh. Doru Olaș (a treia schemă prezintă biserica In Memoriam) / Sursă: evolutia-spatiului-ecleziastic.blogspot.com
----

Arhitectul, care a publicat un studiu despre relația de insimetrie în spațiul ecleziastic, explică despre cum a văzut el că ar trebui să evolueze design-ul unei biserici.

„Dacă o biserică precum Voroneț o tai și faci o secțiune longitudinală vei vedea că din vârful pantocratorului unde stă Dumnezeu, în vârful bisericii, până la intrare în pronaos, este o secțiune „de aur”. Bisericile de-a lungul timpului au suferit modificări. Au avut uși între camere, pe urmă au lărgit ușile. Acum întrebarea era spre ce biserică nouă, de viitor, ne îndreptăm. Atunci am făcut ca linia din vârful pantocratorului până în pronaos să fie directă, să nu mai fie virtuală. Am făcut o scară a valorilor din trepte și în secțiune”, spune Olaș.

Catedrala din Suceava, a treia ca înălțime din țarăCatedrala din Suceava / Sursă: evolutia-spatiului-ecleziastic.blogspot.com
---

Cât privește Catedrala din Suceava, arhitectul Doru Olaș își amintește că a preluat proiectul încă de când se afla la nivelul fundației și l-a redesenat complet.

„Am redesenat tot. Era alt gen, avea o structură de fier cu sticlă. Am reluat total și l-am refăcut”, spune Olaș.

Biserica In Memoriam e o „biserică de autor”, pe când Catedrala din Suceava e o biserică care trebuia să aibă sursă de inspirație în tradiționalul zonei Bucovinei și să atragă cât mai mulți oameni, recunoaște arhitectul.

„S-a vrut a fi reprezentativă. E specifică zonei, să se integreze cu stilul din zona Bucovinei. Marchează un loc”, spune Olaș.


Catedrala din Suceava / Sursă: evolutia-spatiului-ecleziastic.blogspot.com
---

„Biserica trebuie să fie spirituală, nu trebuie să fie un monolit. Din cauză că „joacă” nu te mai copleșește mărimea, nu mai e spațiu brut”


Chiar dacă în aparență designul catedralei din Suceava este unul mult mai tradițional, arhitectul susține că de fapt edificiul „are o anumită veselie”.

„Un om spiritual are tot felul de învârtișuri, te suie, te ridică. Așa trebuie și biserica să fie spirituală, nu trebuie să fie un monolit. Cum ar fi fost să fie un monolit înalt de 36 de metri cât are un perete? Ar fi un monstru. Toate «frânghiile», toate profilurile de pe exterior te fură, nu vezi că e așa mare. Îți sar ochii de la un element la altul și te duce. Asta am făcut, să nu te doboare. Din cauză că «joacă» nu te mai copleșește mărimea, nu mai e spațiu brut. E o poveste, se mișcă, parcă face parte din complexul vieții tale”, povestește Olaș.


Interiorul Catedralei din Suceava în ziua sfințirii (2015) / Sursă: Doxologia.ro

Dacă pe afară lucrurile arată mult mai tradițional, arhitectul spune că interiorul este unul deosebit, locul unde a putut face mai multe „aranjamente arhitecturale” care țineau de el.

„În interior sunt multe elemente deosebite, inovații. Afară nu am putut face prea multe. Pereții sunt unduioși, șerpuiți - sectoare de cercuri care se leagă unul cu altul, unul concav, unul convex. Luminile sunt ascunse, să lase impresia că lumina vine din interior. Balcoanele sunt retrase ca să creeze senzația de spațiu până sus. Bolțile moldovenești sunt și în interior, și în afara turnurilor”, spune Olaș.

În interiorul Catedralei din Suceava pereții sunt totuși în proces de a fi pictați conform canoanelor ortodoxe, însă luminile ascunse vor rămâne și doar un singur candelabru central va fi pus.

Interiorul Catedralei din Suceava în ziua sfințirii (2015) / Sursă: Doxologia.ro

---
Citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16703 vizualizari

 • -15 (47 voturi)    
  S-avem iertare dar... (Duminică, 14 iunie 2020, 10:25)

  Sparafucile [utilizator]

  Dar biserica aia, In Memoriam, e o porcarie. Fiindca e de o BIZARERIE sinistra .Arhitectii au ajuns la fel ca regizorii de piese de teatru: alearga toti cu limba scoasa dupa originalitate cu orice pret. Si asa ajung sa ia nastere cele mai bizare creatii. Cea mai sigura cale de a indeparta lumea de biserica e sa-i lasi pe arhitecti sa proiecteze biserici fiindca din mainile lor vor iesi niste monstri.

  Ce nu pricep arhitectii? Ca oamenii, credinciosii, vad in Biserica o ancora de stabilitate si traditie. Iar acea stabilitate se reflecta si in stilul de constructie al bisericilor. La nivelul tarii , stilul aproape neschimbat al bisericilor ortodoxe a generat o UNITATE STILISTICA reconfortanta si binefacatoare pentru ochi si pentru suflet. Excentricitatile si bizareriile sunt excluse fiindca nu sunt permise de canoanele bisericesti. Care este efectul in plan sufletesc pentru credinciosi? Acela ca CINEVA ii ocroteste, ii protejeaza ,si ca vor regasi intotdeauna biserica asa cum o stiu ei.

  Explica-i asta unui arhitect. Garantat, nu va pricepe nimic!
  • +3 (31 voturi)    
   da, catredala e mult mai frumoasa (Duminică, 14 iunie 2020, 12:03)

   snowflake [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

   adica orice bulibasa ar fi mandru sa stea in ea la cate turle si turnulete are.
   • -2 (6 voturi)    
    Hai ca ne-ai convins! (Duminică, 14 iunie 2020, 19:52)

    Sparafucile [utilizator] i-a raspuns lui snowflake

    Dar dupa profunzimea competentei in materie de turnuri si turnulete nu mai pacalesti pe nimeni ca n-ai fi un bulibasa.
 • -8 (26 voturi)    
  Totuși (Duminică, 14 iunie 2020, 11:41)

  RaduMischie [utilizator]

  Din poze, biserica In Memoriam nu pare prea reușită. Sper ca văzută in realitate să arate mai bine.
  In schimb, catedrala e groaznică, parcă m-am jucat eu cu un joc din ăla de piese de construit și am zis "ia sa vad dacă mai pot pune aici un turn, aici un nivel și tot așa"
 • +11 (35 voturi)    
  Bravo! (Duminică, 14 iunie 2020, 11:43)

  independentu [utilizator]

  Ambele biserici sunt exceptionale si ma bucur ca exista un suflu nou in arhitectura religioasa.
  Aprobarea si realizarea lor sugereaza ca exista minti progresiste si in cadrul BOR, ceea ce da un pic de speranta pentru modernizarea ei.
  Numai de bine!
 • -7 (21 voturi)    
  Materiale, turnuri si copy/paste (Duminică, 14 iunie 2020, 11:57)

  mariaeva [utilizator]

  La biserica moderna "In Memoriam" materialele exterioare de culoare neagra sunt de proasta calitate si nu pun in valoare ideea arhitectului. Ma intreb cum va arata biserica dupa o iarna suceveana.

  La catedrala suceveana belsugul de arcade si turnuri o fac sa arate ca o pagoda "europenizata" ! In interior catedrala suceveana pare o biserica catolica cu prea multe arcade.

  Incercarea arhitectilor romani (sfatuiti de preoti) de a face biserici foarte mari acoperite de "accesorii" este un esec total. Cand vezi Catedrala Neamului din Bucuresti te poti gandi la orice : - moschee, depozit de arme, palat administrativ, muzeu de arta moderna...
 • +8 (22 voturi)    
  xzxzxzx (Duminică, 14 iunie 2020, 12:11)

  solar [utilizator]

  UIMITOR ! Tradiția si modernul adunate la un loc ! Arata foarte sugestiv si ca un monument închinat locurilor geografice. Sobre, elegante, misterioase ! Ce bine ar fi fost ca din zecile de catdrale ridicate în acesti ai , măcar trei - patru să arate asemănător ”
 • +8 (16 voturi)    
  Foarte (Duminică, 14 iunie 2020, 13:06)

  nahir [utilizator]

  frumoase.
 • -7 (17 voturi)    
  kitsch (Duminică, 14 iunie 2020, 13:31)

  andimi [utilizator]

  sunt singurul care spun ca avem de-a face cu un kitsch? Catedrala e si mai si decat biserica asa zisa a martirilor, unde -prin melanjul la ingrozitor- isi bat joc de memoria martirilor! La catedrala parca sunt doua biserici puse una peste alta! Nu au uitat nici de locul pt lumanari, plasat strategic chiar la intrare, cum au vrut preotii. Oribil! Timpul va dovedi ca am dreptate, nu vor fi deloc repere, decat pentru ASA NU!
 • +11 (19 voturi)    
  multi opozanti (Duminică, 14 iunie 2020, 14:31)

  Wheelwright [utilizator]

  Ma mir ca s-a construit asa ceva. Evident sunt mult mai frumoase decat plicticos pe care il vedem la toate bisericile astea noi, de cartier.
  Dar imediat si multi opozanti, care se tem de orice schimbare, chiar daca e doar de forma si nu de fond.
  La fel si cu impartasania, in timpurile astea, in care stim atatea despre boli, avem resurse sa putem da oamenilor impartasania in pahare de unica folosinta sau de individuale de sticla care apoi pot fi igenizate corespunzator, schimbare de forma si nu de fond, toti vad ca l-ar trada pe Dumnezeu prin asta si nu realizeaza ca e totul in minte lor.
  Cand Iisus a venit pe pamant a fost un revolutionar intre evreii acelor vremuri, daramand multe traditii, tocmai pentru ca accentua fondul (credinta) si nu forma (obiceiurile lor).
  • -1 (3 voturi)    
   N-ai sesizat ce inseamna inteligenta (Duminică, 14 iunie 2020, 23:45)

   Sparafucile [utilizator] i-a raspuns lui Wheelwright

   Inteligenta inseamna uneori sa nu schinbi lucrurile care s-au dovedit a fi bine gindite. Vezi tu schimbindu-se intr-un orizont de timp apropiat regula OFSAID-ului la fotbal?
  • +1 (1 vot)    
   Din contra (Luni, 15 iunie 2020, 11:23)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Wheelwright

   Iisus spune:" Să nu socotiţi că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc.
   Căci adevărat zic vouă: Înainte de a trece cerul şi pământul, o iotă sau o cirtă din Lege nu va trece, până ce se vor face toate."(Matei 5; 17,18)
 • +1 (3 voturi)    
  Frumos!!! (Duminică, 14 iunie 2020, 21:14)

  Impotriva prostiei din tara [utilizator]

  Felicitari!!!
 • 0 (0 voturi)    
  biserici (Duminică, 14 iunie 2020, 23:39)

  nimrod [utilizator]

  Personal il prefer pe Makovecz Imre. Prietenii stiu de ce.
 • -3 (9 voturi)    
  Talmes-balmes pe banii statului (Luni, 15 iunie 2020, 9:07)

  Alui [utilizator]

  Credeti ce vreti dar structurile respective sunt urate. Proportiile sunt ciudate si sunt foarte multe nivele pe acoperis. Nu exista armonie in liniile cladirilor. De exemplu turlele sunt una in patru laturi, unele in opt, unele rotunde, iar arcadele sunt de asemenea diferite la aceasi biserica.
  In interiorul catedralei, n-ai unde pune picturile ca sa fie vizibile.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by