Ediul și secretara primăriei comunei Agigea (Constanța) au fost trimiși în judecată de DNA, cei doi fiind acuzați că au expropriat de la o firmă un teren de 9.000 de metri pătrați ce a fost ulterior dezmembrat, iar loturile au ajuns la rudele și apropiații primarului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Primarul Maricel Cristian Cîrjaliu este acuzat de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, iar secretara, Ancuța Calust de complicitate la această infracțiune.

Ce spun procurorii:

”Cîrjaliu Cristian Maricel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, a inițiat și a pus în executare, în perioada 2012 – 2013, două hotărâri de consiliu local ce au avut ca urmare exproprierea, din patrimoniul unei societăți comerciale, a unui teren în suprafața de 8.940 m.p., inventarierea și intabularea sa în domeniul privat al comunei Agigea.

Ulterior, terenul respectiv a fost dezmembrat în șapte loturi distincte, parte dintre acestea ajungând în proprietatea unei firme deținută de rude și apropiați ai primarului Cîrjaliu Cristian Maricel.

În demersul său infracțional, edilul a fost ajutat de inculpata Calust Ancuța care, în calitate de secretar al comunei Agigea, a avizat pentru legalitate proiectele celor două hotărâri și le-a contrasemnat ulterior.

Prin aceste acțiuni, dar și prin altele de tipul: aplicarea unor amenzi (anulate ulterior de instanță), obturarea căilor de acces, anularea autorizației de funcționare, etc., edilul a urmărit vătămarea dreptului de proprietate al societății care a deținut terenul inițial, dar și obținerea unor foloase necuvenite, inițial pentru Primăria Agigea, iar ulterior pentru societatea controlată de persoanele menționate mai sus.

În cursul urmăririi penale societatea păgubită ca urmare a acțiunilor descrise mai sus a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 3.573.650 euro și 1.548.988 lei. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.”

  • Potrivit publicației locale Constanța 100%, dosarul se referă la modul în care cei doi au înscris terenuri din zona Golful Pescarilor în inventarul bunurilor private ale comunei Agigea. Ulterior, o bucată a fost vândută către finul de cununie al fratelui primarului Cîrjaliu, fără aprobarea Consiliului Local Agigea. Aici a fost ridicat restaurantul Golful Pescarilor. Terenul aparținea anterior pescăriei Sarda Fish. În societatea care deține restaurantul este asociat și ginerele primarului Maricel Cîrjaliu.