Eurofobul britanic Nigel Farage şi-a pierdut joi emisiunea zilnică de la un post de radio naţional, LBC, după ce a comparat doborârea statuii unui comerciant de sclavi în timpul unei manifestaţii antirasiste în Anglia cu acţiunile talibanilor, relatează AFP, citată de Agerpres.

Nigel FarageFoto: Hotnews

"În urma discuţiilor cu el, Nigel s-a retras de la LBC imediat", a anunţat postul de radio pe Twitter, precizând că înţelegerea contractuală cu şeful Partidului Brexit şi cu fostul şef al mişcării anti-imigraţie UKIP ajungea la final "în scurt timp".

”The Nigel Farage Show”, o emisiune de două ore difuzată de cinci ori pe săptămână, se va încheia, prin urmare, după ce moderatorul său, zeflemitor şi amator de provocări şi atacuri, a făcut comentarii considerate deplasate în timpul unei emisiuni de televiziune weekendul trecut.

Întrebat despre manifestanţii antirasişti care au doborât duminică şi apoi au aruncat în portul din Bristol o statuie a lui Edward Colston - un comerciant de sclavi africani care a trăit la sfârşitul secolului al 17-lea -, el i-a comparat cu talibanii care au doborât în 2001 statui vechi cu Buda în Afganistan.

"Talibanilor le place să arunce în aer şi să distrugă monumentele istorice dintr-o altă eră, cu care nu sunt de acord", a declarat Nigel Farage într-un interviu televizat, provocând reacţii puternice. "Ce am văzut în acest weekend este exemplul cel mai înspăimântător al legii gloatei", a adăugat el, în contextul în care acţiunea a lansat o dezbatere la scară naţională privind viitorul altor statui considerate ca simboluri ale trecutului colonialist britanic.

Farage nu a comentat deocamdată plecarea sa. Într-o postare de joi de pe Twitter, eurofobul de 56 de ani a distribuit un video care arată o aparentă agresiune asupra a doi poliţişti la Londra, denunţată de Ministerul de Interne, afirmând în comentariu că este "rezultatul urii faţă de poliţie".

Partidul Brexit al lui Farage a terminat primul alegerile europene în 2019, concentrându-şi campania asupra chestiunii unice a ieşirii din UE. De când Marea Britanie a ieşit efectiv din UE la 31 ianuarie, sprijinul pentru această formaţiune a scăzut semnificativ în rândul alegătorilor britanici.

Nigel Farage l-a avut printre invitați în cadrul emisiunii pe preşedintele american Donald Trump, în octombrie, în plină campanie pentru alegerile legislative britanice.