Orban: Decizia de prelungire a stării de alertă o luăm săptămâna viitoare / Ce restricții se ridică de la 15 iunie

de C.D.     HotNews.ro
Joi, 11 iunie 2020, 20:20 Actualitate | Esenţial


Ludovic Orban
Foto: Guvernul Romaniei
​Premierul Ludovic Orban a anunțat joi seară că Guvernul va decide prelungirea stării de alertă săptămâna viitoare. Șeful Guvernului a anunțat însă că mai multe restricții vor fi ridicate începând cu 15 iunie. Astfel de la această dată se vor putea redeschide mall-urile, grădinițele și afterschool-urilor, nu va mai fi nevoie de izolare la domiciliu pentru românii care vin din anumite țări. Măsurile de relaxare sunt luate prin hotărâre de guvern.

De la 15 iunie vor fi exceptate de la măsura izolării la domiciliu persoanele care vin din țări unde rata de infectare cu coronavirus este mai mică, respectiv are un coeficient de sub 5, în baza evaluării INSP. Premierul a precizat că e vorba de state precum Austria, Bulgaria și Grecia. De asemenea, se pot relua cursele aeriene către și dinspre aceste țări.

De la aceeași dată mall-urile se redeschid cu excepția restaurantelor și locurilor de joacă.

De la 15 iunie, se va permite redeschiderea grădinițelor, after-school-urilor, în condiții stricte, reglementare prin ordin al ministerelor Sănătății și Educației.

Sunt permise, totodată, evenimentele private cu 20 de persoane în spații închise și 50 în spații deschise.

De la aceeași dată, a precizat Orban, se va relua tratamentul balnear și se reia activitatea în piscine exterioare.

Activitatea loteriei și a caselor de pariuri poate fi reluată de la 15 iunie.

De asemenea, din grupurile pietonale pot face parte 6 persoane care nu fac parte din aceeași familie, față de 3 cât este permis în prezent.

„Starea de alertă este indispensabilă pentru a ține în vigoare toate reglementările care sunt necesare pentru a garanta protecția sănătății și vieții cetățenilor”, a spus Orban.

Potrivit premierului hotărârea de prelungire a stării de alertă trebuie publicată în Monitorul Oficial până pe 16 iunie.

Hotărârea de guvern prin care de la 15 iunie se relaxează anumite măsuri restrictive din starea de alertă:

Art.1 Se exceptează de la măsura de carantinare/izolare persoanele sosite din țările stabilite pe baza analizei efectuate de Institutul Național de Sănătate Publică, aprobate prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
(2) Persoanele care vin în România din țările care fac obiectul excepției de la carantinare/izolare prevăzută la alin. (1), dar care, înaintea plecării din țara respectivă, nu au stat cel puțin 14 zile pe teritoriul acesteia, intră în carantină/izolare la locuința/ locația declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii, după caz.
(3) Persoanele care, fie au plecat din România și petrec o perioadă mai scurtă de 14 zile în altă țară exceptată de la măsura carantinării/izolării, fie au petrecut o perioadă de cel puțin 14 zile cumulativ în țări exceptate de măsura carantinării/izolării nu intră în carantină/izolare la intrarea în România.

Art.2 Se exceptează de la măsura izolării/carantinării persoanele care intră în România pentru prestarea de activități medicale.

Art.3 Se mărește la 6 numărul de persoane care nu locuiesc împreună și care pot participa la activități recreative și sportive desfășurate în aer liber, respectiv ciclism, drumeții, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și alte activități recreative și sportive desfășurate în aer liber, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, după caz, cu ministrul tineretului și sportului, ministrul mediului, apelor și pădurilor sau ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

Art.4 (1) Evenimentele private în spații închise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 20 persoane. (2) Evenimentele private în spații deschise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 50 persoane.

Art.5 Se mărește la 6 numărul de persoane care nu aparțin aceleiași familii și pot circula ori forma grupuri pietonale.

Art.6 Se pot relua zborurile către și din țările pentru care persoanele care sosesc în România sunt exceptate de la măsura de carantină / izolare, stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică și aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Art.7 (1) Se reiau activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfășoară activitatea mai mulți operatori economici. (2) În interiorul centrelor comerciale prevăzute la alin. (1), nu se permite: a) activitatea restaurantelor, cafenelelor sau altor asemenea localuri publice, cu excepția celor dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe minime de 2 metri între mese și cel mult 4 persoane care nu sunt membri ai aceleiași familii la o masă. b) exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri și a cinematografelor.

Art.8 Se instituie obligația operatorilor economici care desfășoară activități de jocuri de noroc, îngrijire personală, primire turistică cu funcțiuni de cazare, precum și activități de lucru în birouri cu spații comune în sistem deschis, de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al ministrului sănătăți.

Art.9 Se reia activitatea operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a ștrandurilor exterioare, a piscinelor exterioare sau sălilor de sport/fitness, cu obligația respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății, în baza căruia își pot desfășura activitățile.

Art.10 Se reia activitatea operatorilor economici care desfășoară activități de tratament balnear, cu obligația respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin al ministrului sănătății.

Art.11 Se permite desfășurarea activităților în creșe, grădinițe și after-school pe perioada vacanței de vară, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului educației și cercetării, al ministrului sănătății și al ministrului muncii și protecției sociale.

Art.12 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25053 vizualizari

 • -1 (25 voturi)    
  Ne mai gândim (Joi, 11 iunie 2020, 20:26)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Mai gândim ce să gâdim.
 • +3 (17 voturi)    
  cum se calculeaza? (Joi, 11 iunie 2020, 20:59)

  Martinezu [utilizator]

  ce inseamna coeficiant sub 5?
  cine calculeaza asta?
  Vin dintr-o tara cu 40 milioane locuitori si 27000 de infectati. adica cam jumatate din cat are Romania raportat la nr de locuitori.
  Stau sau nu in izolare?
  • +12 (18 voturi)    
   Lol (Joi, 11 iunie 2020, 22:01)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   E vorba de "sub 5 infectati noi la milionul de locuitori".

   La 40 de milioane, limita de 5 infectati noi zilnic pe milion ar veni 200 de cazuri zilnice.

   Vezi aici daca te incadrezi, e si lista cu tarile: https://www.cnscbt.ro/index.php/situatia-la-nivel-global-actualizata-zilnic/1788-situatie-infectii-coronavirus-covid-19-9-06-2020/file
   • 0 (6 voturi)    
    Mersi (Joi, 11 iunie 2020, 22:21)

    Martinezu [utilizator] i-a raspuns lui HP

    De apreciat!
   • +1 (5 voturi)    
    Un standard tampit (Vineri, 12 iunie 2020, 11:53)

    Alnivol [utilizator] i-a raspuns lui HP

    Dupa acelasi standard, daca ar fi aplicat de celelalte tari, romanii nu ar putea sa plece din tara decat daca sunt dispusi sa stea in izolare. Dar desigur, asta nu se va intampla pentru ca alte tari nu sunt tampite cum sunt guvernantii romani. Aici vad o mare ipocrizie. O regula pentru unii si o regula pentru altii.
 • +4 (38 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 11 iunie 2020, 21:03)

  [anonim]

 • +5 (21 voturi)    
  Lol (Joi, 11 iunie 2020, 21:26)

  HP [utilizator]

  1. De luni se poate pleca in Grecia - presimt o coada cat China la Makaza si Kulata. Nemaivorbind de Giurgiu. Asta e bine.

  2. Nu zice nimic de restaurantele din interiorul hotelurilor. Asta e foarte rau.
 • +17 (37 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 11 iunie 2020, 21:44)

  [anonim]

  • -2 (16 voturi)    
   Cred ca-si bate joc de penelzdisti (Joi, 11 iunie 2020, 22:21)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui

   Seful de la csu, ala de ne-a prins pandemia cu depozitele csu goale, evaluat de Vela.
   Calul troian din guvernarea penelezdista e arahat, la fel cum in Guvernul Ciolos, a fost dancu, in ambele situatii parlamentul era condus de pezde.
   Nu mai trebuie prelungit nimic.
  • +3 (21 voturi)    
   Simplu (Joi, 11 iunie 2020, 23:17)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui

   Pentru că la noi „specialistii” Tătaru, Arafat, Rafăilă, Moldovan etc, au făcu ca RO sa aiba cei mai multi decedati raportat la populatie. Un sistem mizerabil de Sănătate (-Exterminare) condus de niste functionari habarnisti. Rezultatul - mii de bolnavi cronici decedati ca urmare a eliminarii dreptului la asistenta medicala, mii de firme falimentate, milioane de someri.
 • +15 (23 voturi)    
  pleci când Grecia are 4.3, vii când are 5,1 (Joi, 11 iunie 2020, 22:23)

  Guvid19 [utilizator]

  și ai pus-o. Coeficientul ăla e dinamic, deci după o săptămână de concediu afară te poți trezi că te bagă la arest 14 zile când revii, deși când ai plecat din țară ți-ai imaginat că vei scăpa.
 • +5 (17 voturi)    
  O aiureală (Joi, 11 iunie 2020, 23:14)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  ...
 • +4 (8 voturi)    
  Ordonanța neclara (Joi, 11 iunie 2020, 23:56)

  Marian Barsan [anonim]

  Ei vorbesc de restaurantele și locurile de joaca din mall-uri. Ce fac cei cu restaurante și locuri de joaca, cu deschidere la strada?
 • +1 (15 voturi)    
  si-o fi băut berea? (Vineri, 12 iunie 2020, 0:33)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  pare că nu.
 • -1 (7 voturi)    
  deci pot zbura din germania (Vineri, 12 iunie 2020, 0:39)

  Dan123 [utilizator]

  sau nu?
  • +7 (13 voturi)    
   doar la cules sparanghel. (Vineri, 12 iunie 2020, 2:02)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Dan123

   si vorbesc serios.
 • -1 (7 voturi)    
  14 zile, atentie (Vineri, 12 iunie 2020, 7:54)

  solutia [utilizator]

  Scrie clar ca cine sta sub 14 zile va sta apoi in autoizolare. Doar cei care stau 14 zile sau mai mult sunt exceptati de la autoizolare. Deci, descurajeaza turismul sub 2 saptamani in strainatate.
  • +2 (6 voturi)    
   punctul 2 (Vineri, 12 iunie 2020, 9:52)

   motanelul [utilizator] i-a raspuns lui solutia

   este ca sa ii deosebeasca pe cei care vin din tari ca italia, spania, dar ei trc prin austria ungaria si pot declara ca vin de acolo, deci e pentru cei in tranzit de departe. La punctul 3 scrie clar ca daca pleci din romania pentru mai putin de 14 zile in acele tari exceptate nu intri in carantina. Acu ramane de vazut cu coeficientul ala de 5 la cat timp il actualizeaza pe fiecare stat in parte, ca daca il actualizeaza saptamanal e naspa, daca il actualizeaza la 2 saptamani atunci iti poti planifica ceva dar planificarile raman limitate pe perioade stricte, nu se pot intercala. Oricum daca alte tari ar tine cont de el e clar ca Romania ar sta izolata mult si bine. Deci noi avem pretentii la alte tari, dar la noi u ne uitam. Penibil. O struto-camila, cum a fost tot ce au facut acesti pnlisti de la inceput, decizii scrise cu picioarele.Imi era groaza de PSD dar si cu astia, m-am lamurit bine de tot.
   • +1 (5 voturi)    
    Dar nu zice nimeni? (Vineri, 12 iunie 2020, 11:57)

    Alnivol [utilizator] i-a raspuns lui motanelul

    Dar nu e absolut vizibil ca acel coeficient e o prostie? Numarul de infectari depinde de numarul de teste pe care o tara le face. Daca testezi putin, ai cazuri putine. Daca testezi mult, ai cazuri multe. Cu siguranta, procentul de infectati la numarul de testati ar fi un indicator mai bun pentru ca nu fiecare tara are aceasi rata de testare.
    "Oricum daca alte tari ar tine cont de el e clar ca Romania ar sta izolata mult si bine" - exact. Aici e poate cea mai mare ipocrizie. Guvernanti romani nu au o problema cu treaba asta. Li se pare normal. Dar in schimb ei pot pretinde altor state acest standard ridicol de 5 infectati la milion.
    Eu inca o chestie nu mai inteleg. De ce nu se insista pe testare? De ce preferi sa tii lumea izolata 2 saptamani in loc sa ii testezi si sa ii izolezi 2 zile pana vine rezultatul? Pentru ca probabil necesita efort si competenta, doua lucruri care lipsesc celor aflati acum in functii de decizie.
 • +7 (11 voturi)    
  Prelungire Stare alerta (Vineri, 12 iunie 2020, 8:01)

  adrian_83 [utilizator]

  In ipoteza in care nu se prelungeste starea de alerta pe ce baza se mai pot impune restrictii?

  Daca starea de alerta nu se prelungeste atunci trebuie sa avem relaxare totala.
 • -3 (7 voturi)    
  luni e 15.06 (Vineri, 12 iunie 2020, 8:29)

  nahir [utilizator]

  Ca sa fie publicate noile conditii in M.O., acestea ar trebui votate in Parlament chiar pe 15.06, lucru aproape imposibil. Iar fac ca la iesirea din starea de urgenta.
  Daca, acum pe vara, restaurantele scot geamurile, se mai considera spatiu inchis? Ca doar circula aerul ca afara.
  La evenimentele din spatii inchise permise, se vor mai purta masti? Se va pastra distanta aia de 1,5m?
  Daca la o nunta pot participa 20 de persoane ("Evenimentele private în spații închise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 20 persoane"), credinciosii se vor putea duce la slujbe bisericesti in interiorul bisericii?Pe cei 95% din populatia tarii declarati crestini ortodocsi vad ca-i ignora.
  Penalistii astia or fi parfum fata de guvernul pesedac, dar tot cu mucii in fasole dau.
  • +1 (7 voturi)    
   Intrebări prea multe (Vineri, 12 iunie 2020, 9:23)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   Habarniștii din guvern nu au reușit niciodată să de o OUG clarpă. Așa că vor mai fi alte OUG-uri care să o corecteze pe aceasta :)
 • +3 (9 voturi)    
  ce a spus sefu? (Vineri, 12 iunie 2020, 8:59)

  vodatepes [utilizator]

  Ce a spus sefu? Un om inteligent este atent cu boala un prost nu. Deci daca noi aminam decizia privind starea de alerta pe saptamina viitoare insemana ca sunteti niste ...... cum a spus sefu ? Prosti. saptamina viitoare e de luni pana sambata. Asa ca sunteti ...? Cum a spus sefu? PROSTILOR
 • -2 (6 voturi)    
  link dezinformare (Vineri, 12 iunie 2020, 10:31)

  Ephemeris [utilizator]

  nu vi se pare ca se regasesc cateva din dezinformarile promovate intens de postacii de pe forum?
  iata-l:
  https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/speech_20_1036


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by