Finlanda a anunţat joi că îşi redeschide frontierele pentru călătorii din şase state din vecinătate, pe fondul unei relaxări a măsurilor legate de coronavirus, dar nu a inclus Suedia în decizie, informează dpa citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Guvernul a declarat că de luni, vizitatorii din Estonia, Letonia, Lituania, Norvegia, Danemarca şi Islanda vor avea voie să călătorească în Finlanda şi nu vor trebui să fie supuşi unei perioade de autoizolare de 14 zile.

Măsurile privesc frontiera terestră dintre Finlanda şi Norvegia, precum şi serviciile aeriene şi de feribot dintre Finlanda şi Norvegia, Danemarca, Islanda, Estonia, Letonia şi Lituania. "Din păcate, situaţia epidemiei este atât de gravă în Suedia încât restricţiile nu pot fi relaxate", a declarat reporterilor ministrul de interne Maria Ohisalo.

Ea a adăugat că guvernul speră să ridice restricţiile vizând Suedia cât mai curând posibil. Scutiri se vor aplica vizitatorilor cu locuinţă sau o casă de vacanţă în Finlanda sau care au familie în Finlanda.

Persoanele care sosesc din ţări pentru care se aplică în continuare controlul la frontieră intern sau extern, precum Suedia, Germania şi Rusia, trebuie să se autoizoleze, a declarat guvernul.

În general, guvernul finlandez a sfătuit împotriva deplasărilor nonesenţiale în străinătate. Ministrul Ohisalo a declarat că deciziile urmează a fi aprobate de cabinet vineri, iar situaţia va fi revizuită în următoarele două săptămâni.

Până joi, Finlanda a înregistrat 325 de decese din cauza COVID-19, boala respiratorie cauzată de coronavirus, şi 7.064 de cazuri, în timp ce Suedia a raportat 4.814 decese şi peste 48.000 de cazuri. Finlanda are aproximativ 5,5 milioane de locuitori, Suedia 10,2 milioane.