Președintele Klaus Iohannis a susținut că politicienii care se opun prelungirii stării de alertă fug după voturi, comentând că ”în fața unei boli ești precaut sau prost”. El a făcut apel la parlamentari să aprobe prelungirea stării de alertă. Iohannis a mai spus că virusul este în continuare prezent în comunitate și guvernul trebuie să aibă instrumentele necesare pentru a interveni.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

”Acum, din păcate, nu s-a terminat, cu toții ne-am fi dorit să scăpăm mai repede. Guvernul trebuie să aibă pârghiile să ia măsuri atunci cand se impun”, a mai comentat el, adăugând că dorește o formă mai suplă a stării de alertă.

”Este nevoie de prelungirea stării de alertă. Eu vreau o variantă mai simplă, mai suplă: portul măștii în interior, distanțarea, măsurile de igienă. Fără acest instrument al stării de alertă, miniștrii nu mai pot trimite ordine care să vină în sprijinul medicilor. Sunt motive practice care ne fac să credem că trebuie să continuăm. Trebuie să fim prudenți. Fac apel la parlamentari,(..) nu putem să ne târguim. Vedeți că sunt măsuri care probabil vor trebui impuse și în viitor, nu doar 15 zile. Dacă lucrurile merg bine, atunci vom avea o nouă fază de relaxare peste două săptămâni”, a mai declarat Iohannis.

El a respins argumentele opoziției potrivit cărora este nevoie ca specialiștii să prezinte noi ”dovezi” care să justifice prelungirea stării de alertă, comentând că cifrele raportate zilnic cu privire la numărul de cazuri de îmbolnăviri și decese vorbesc de la sine.

”Am văzut că sunt unii politicieni care fug după voturi și spun să vină specialiștii cu dovezi. Ce fel de dovezi așteaptă ei altele decât cele comunicate zilnic, virusul este între noi. În fața unei boli ești precaut sau ești prost”, a conchis șeful statului.

Ulterior, șeful statului a precizat că s-a referit la politicieni, nu la pacienți sau viitori pacienți.

„În final, vreau să mă refer la o afirmație care am făcut-o cu puțin timp înainte și deja unii au scos-o din context și încearcă să o folosească. Dacă cineva, prin acea afirmație a mea, s-a simțit lezat, îmi cer scuze public. Nu m-am referit nici la persoane care sunt pacienţi sau posibili pacienți, nu m-am referit nici la persoane care nu au informație, am vrut să atrag atenția asupra pericolului manipulării, fiindcă în discuția pe care am avut-o cu dumneavoastră a fost vorba despre oameni care sunt informați, care cunosc datele despre epidemie și mie mi se pare inadmisibil ca o persoană publică, care cunoaște datele problemei, să încerce să ducă acțiunile autorităților, îngrijorările oamenilor în ridicol”, a spus șeful statului.

Klaus Iohannis a subliniat că nu poate accepta ca în România, unde peste 1.300 de persoane au murit din cauza COVID-19, „să umble unii prin spațiul public și să spună că cineva a ascuns datele, că cineva ar trebui să răspundă, că ar trebui să ne relaxăm cu toții și să ne vedem de treabă. Așa ceva nu se poate!”.