Nicușor Dan, c​andidatul susținut de PNL și USR la Primăria Capitalei, spune că testarea bucureștenilor derulată începând de miercuri, la inițiativa Gabrielei Firea, este inutilă și reprezintă „o comedie a erorilor” .

HotNews.roFoto: Hotnews

Nicușor Dan spune că testarea demarată de Primăria Capitalei, miercuri, este inutilă pentru că, între altele, testele au un grad mare de eroare.

”De trei luni, primarul Firea ocupă spațiul mediatic anunțând că testează, fără să fi testat nimic în perioada în care era nevoie de testare. Testarea pe care o începe astăzi este inutilă, întrucât:

  • testele au un grad mare de eroare,
  • nu are un eșantion reprezentativ,
  • dublează testarea Ministerului Sănătății, care operează cu teste potrivite și cu eșantioane reprezentative.

Acesta consideră că cel mai grav este că Primăria Capitalei nu a testat angajații din subordine aflați în contact cu publicul, și anume șoferii STB, funcționarii de la relații publice și asistenții sociali.

”În consecință, 75 de persoane de la centrul de vârstnici din Berceni, din subordinea primăriei, au fost infectați”, spune candidatul la Primăria Capitalei, citat de Mediafax.

Dan face și un calendar al declarațiilor publice ale primarului Firea pe subiectul testării, din 25 martie, de când primarul a anunțat că vor fi testate toate persoanele peste 65 de ani, la ei acasă, până în prezent.

  • 25 martie: primarul Firea anunță că vor fi testate toate persoanele peste 65 de ani, la ei acasă;
  • 26 martie: primarul Firea anunță că în 30 martie începe testarea și că vor fi testați 10.500 oameni, în stradă, în fața casei;
  • 2 aprilie: primarul Firea anunță că testarea întârzie, întrucât nu au venit testele;
  • 3 aprilie: primarul Firea anunță că fiecare persoană va fi testată și cu test antigen și cu test anticorp, costul total fiind sub 100 lei / persoană;
  • 10 aprilie: primarul Firea propune Consiliului General cumpărarea a 17.000 teste rapide pentru angajați;
  • 10 aprilie: primarul Firea se răzgândește, nu mai propune cumpărarea a 17.000 teste rapide, ci a 3.000 de teste RT-PCR pentru angajați;
  • 18 mai: primarul Firea anunță începerea testării;
  • 25 mai: primarul Firea anunță din nou începerea testării, pe un eșantion de 10.500 de persoane pregătit de INSP;
  • 26 mai: INSP spune că primarul dezinformează, că a pregătit un eșantion doar pentru 3.450 persoane”, spune Nicușor Dan.

Programul „Sunt imun la CoVID?” a debutat miercuri, la Arena Națională unde Primaria Capitalei, prin ASSMB care a făcut toate pregătirile necesare din punct de vedere medical și logistic, precizează Primăria Generală a Capitalei într-un comunicat de presă.

„Primii 500 de bucureșteni sunt testați astăzi pentru depistarea de anticorpi Covid. Până acum, avem 2.000 de persoane înscrise. Am lansat programul pentru a vedea, pe baze științifice, câți oameni au fost deja afectați, având în vedere că testarea extinsă este singurul mod de realizare a acestui lucru. Procesul de testare este sigur, nedureros și adaptat rigorilor sanitare din această perioadă – personalul medical verifică temperatura cu termometru non-contact și va purta mască de protecție. Medicul recoltează o picătură de sânge din deget, după o dezinfectare prealabilă, cu un ac steril de unică folosință, printr-o metodă similară celei de verificare a glicemiei la pacienții diabetici. În 15 minute, fiecare participant află dacă are anticorpi, așadar dacă a avut infecția și a dobândit imunitate la Covid-19”, a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.