Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii de peste şapte decenii, sărbătoreşte miercuri împlinirea vârstei de 99 de ani, cu mai puţină fanfară decât de obicei, relatează miercuri Reuters citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Philip, ducele de Edinburgh, îşi va petrece ziua de naştere în mod privat la Castelul Windsor, la vest de Londra, unde el şi regina în vârstă de 94 de ani s-au mutat pe perioada aplicării măsurilor de izolare în Marea Britanie. Acest lucru înseamnă că ceilalţi membri ai familiei regale vor trebui să îi transmită urări prin apeluri video.

''Nu mi-am văzut de mult timp tatăl. El va împlini 99 de ani săptămâna viitoare'', a declarat săptămâna trecută pentru Sky News prinţul Charles, succesor la tron şi cel mai în vârstă dintre cei patru copii ai ducelui de Edinburgh.

Membrii familiei regale britanice fac puţină vâlvă în public de ziua lor de naştere, însă sărbătorile din acest an au fost încă şi mai discrete.

În mod tradiţional, ziua de naştere a prinţului Philip ar fi celebrată cu salve de armă la Londra însă, în condiţiile în care adunările publice sunt interzise în Marea Britanie, regina a considerat că ar fi nepotrivită organizarea unor astfel de ceremonii regale şi a anulat chiar şi propriul eveniment de aniversare, în luna aprilie, pentru prima dată în cei 68 de ani de domnie.

Cu toate acestea, Palatul Buckingham a dat publicităţii o nouă fotografie a cuplului regal pentru a marca ziua de naştere a prinţului Philip, realizată săptămâna trecută în patrulaterul din interiorul castelului Windsor.

Philip, fost ofiţer de marină, renumit pentru manierele sale uneori bruşte şi gafele verbale ocazionale, s-a căsătorit cu prinţesa Elisabeta de atunci în 1947, cu cinci ani înainte ca aceasta să devină regină. În prezent, el este de departe cel mai longeviv consort al oricărui monarh britanic.

El a renunţat la îndatoririle regale în august 2017, după ce a îndeplinit peste 22.000 de astfel de angajamente, iar în ultimii ani a fost din ce în ce mai rar văzut în public. Cu toate acestea, el a rupt tăcerea după retragere, în aprilie, pentru a rosti o declaraţie de mulţumire adresată tuturor celor implicaţi în lupta împotriva COVID-19.