Procurorii suedezi anunță că știu cine l-a asasinat pe fostul premier Olof Palme în 1986, însă suspectul este mort, anunță BBC News.

Olof PalmeFoto: Hotnews

Procurorii spun că l-au identificat pe suspectul Stig Engstrom, poreclit ”Skandia Man". Bărbatul s-a sinucis în 2000. Ca urmare, anchetatorii vor închide astfel investigația privind uciderea lui Palme, la 34 de ani de la incident, a anunțat procurorul general Krister Petersson.

În seara zilei de 28 februarie 1986, Olof Palme și soția se întorceau acasă, pe jos, de la cinematograf, fără gardă personală. În centrul Stockholmului, au fost atacați de către un asasin care l-a împușcat pe Palme din spate. Împușcătura i-a fost fatală lui Palme, iar soția a fost rănită de o a doua împușcătură, însă a supraviețuit.

În ziua morții sale, Palme îi dăduse liber gărzii de corp. Asasinatul a avut loc într-unul dintre cele mai aglomerate locuri din centrul capitalei suedeze, iar peste 12 persoane au mărturisit ulterior că au observat un bărbat înalt care a deschis focul, înainte ca panica să îi facă să fugă de la locul crimei. Mii de oamenii au fost chestionați de anchetatori, în timp ce un infractor a fost condamnat, sentința fiind însă invalidată.

Cine era Stig Engstrom?

Stig Engstrom a devenit cunoscut sub numele de Skandia Man pentru că lucrase pentru compania de asigurări Skandia. În seara crimei, lucrase până târziu, la sediul central al companiei, care se afla aproape de locul incidentului. Engstrom, care a fost unul dintre cei 20 de oameni care au depus mărturie în instanță, s-a sinucis în 2000.

Primul care l-a identificat drept suspect a fost jurnalistul Thomas Pettersson, iar poliția a început să verifice ipoteza după 18 ani de la moartea sa.Una dintre ipoteze este aceea că l-ar fi asasinat pe premier din cauza orientării de stânga a acestuia.

La momentul mărturiei, bărbatul a mințit și chiar a susținut că a încercat să-l resuscite pe Olof Palme. Ulterior, s-a dovedit că făcuse cursuri privind utilizarea armelor.

Fosta soție a lui Stig Engstrom declara, în 2018, pentru cotidianul Expressen că a fost interogată de polițiști în 2017, însă la acel moment suspiciunile asupra lui erau excluse. "Era mult prea laș. Nu ar fi rănit nici măcar o muscă”, declara femeia la acea dată.

Opțiunile lui Olof Palme

Considerat extrem de charismatic, premierul care a condus la acea vreme Partidul Social Democrat era foarte vocal și pe mai multe teme internaționale.

Pe plan intern, reușise să îi irite pe oamenii de afaceri cu reformele sale, fiind și un opozant al puterii nucleare.

A fost unul dintre liderii care au criticat invazia Cehoslovaciei de către URSS, în 1968, dar și atacurile SUA asupra Vietnamului de Nord. În același timp, a luat atitudine vehementă împotriva regimului apartheid din Africa de Sud.