Un colonel în retragere din armata austriacă a fost găsit vinovat de spionaj în favoarea Rusiei şi condamnat la trei ani de închisoare, dar a fost eliberat deoarece a efectuat jumătate din pedeapsă în detenţie înaintea procesului, potrivit anunţului făcut marţi de tribunalul din Salzburg, informează AFP citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ofiţerul în vârstă de 71 de ani "a trădat secrete de stat în detrimentul Austriei pentru un serviciu secret străin". Totodată, acesta a "dezvăluit în mod deliberat un secret militar", conform extraselor din verdictul comunicat de justiţie. Procesul său a început în luna martie şi s-a desfăşurat cu uşile închise şi cu asigurarea unui nivel înalt de securitate pentru a preveni orice scurgere de informaţii clasificate.

Colonelul în retragere, care risca o pedeapsă cu închisoarea de până la zece ani, a pledat nevinovat.

Potrivit rechizitoriului, ofiţerul austriac a transmis, în perioada 1992 - 2018, informaţii despre sistemul de armament austriac, precum şi despre organigrama forţelor armate, pentru suma de 280.000 de euro.

Avocatul apărării a recunoscut că clientul său, care a renunţat la dreptul de a face apel, a primit 220.000 de euro, dar a susţinut că informaţiile sale proveneau doar din surse deschise şi că divulgarea acestora nu a fost, prin urmare, condamnabilă. ​