Vremea va fi caldă în toată ţara în următoarele două săptămâni, cu temperaturi care vor ajunge la 30 de grade. De la jumătatea acestei săptămâni însă va creşte instabilitatea atmosferică în majoritatea zonelor, potrivit meteorologilor.

Vreme frumoasaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a publicat luni prognoza pentru perioada 8-21 iunie:

Banat

Intervalul de prognoză va debuta cu valori termice maxime în jur de 27 de grade, însă până la mijlocul săptămânii, pe fondul accentuării instabilităţii atmosferice, temperatura va scădea la o medie regională de 24 de grade. După acest interval se va reveni la o valoare medie a temperaturilor maxime de 27-28 de grade, care se va menţine fără variaţii importante până la finalul celor două săptămâni de prognoză. Temperaturile minime la nivelul regiunii vor fi cuprinse între 14 şi 16 grade. Instabilitatea atmosferică va fi tot mai accentuată, astfel că în intervalul 8 - 12 iunie vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor fi local însemnate. Probabilitatea pentru aceste fenomene se va menţine ridicată şi după acest interval, astfel de fenomene urmând să fie mai frecvente în timpul după-amiezelor.

Crişana

Intervalul va debuta cu vreme caldă, însă până la jumătatea săptămânii temperatura va scădea până la valori termice apropiate de mediile multianuale, respectiv o medie regională a maximelor de 22-23 de grade. Ulterior, se va încălzi, până la o medie a temperaturilor maxime de 26-27 de grade, care se va menţine fără variaţii importante până la finalul celor două săptămâni de prognoză. Temperaturile minime la nivelul regiunii vor fi de 14-15 grade. Instabilitatea atmosferică va fi tot mai accentuată, astfel că în intervalul 8 - 12 iunie vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor fi local însemnate. Probabilitatea pentru aceste fenomene se va menţine ridicată şi după acest interval, astfel de fenomene urmând să fie mai frecvente în timpul după-amiezelor.

Transilvania

Nu se vor înregistra variaţii termice semnificative. Vor fi temperaturi maxime cuprinse, în general, între 24 şi 26 de grade, cele mai coborâte valori urmând să se înregistreze în 11 şi 12 iunie. Media valorilor minime va oscila între 12 şi 14 grade, mai scăzute în estul regiunii, unde în unele dimineţi se vor înregistra temperaturi uşor sub 10 grade. Instabilitatea atmosferică se va menţine accentuată pe tot parcursul celor două săptămâni, însă aversele vor fi pe arii mai extinse şi importante cantitativ, îndeosebi în intervalul 10 - 16 iunie.

Maramureş,

Temperaturile vor marca o scădere uşoară, de la o medie regională a maximelor de 27 de grade în primele două zile de prognoză, spre 24 de grade, în 11 iunie. Ulterior se estimează că media temperaturilor maxime în regiune va atinge din nou 26-27 de grade. Media minimelor nu va avea variaţii semnificative, astfel acestea vor fi în jur de 14 grade, cu cele mai mici valori în primele zile ale intervalului. Instabilitatea atmosferică se va menţine accentuată pe tot parcursul celor două săptămâni, însă aversele vor fi pe arii mai extinse şi importante cantitativ, îndeosebi în intervalul 10 - 13 iunie şi în jurul date de 16 iunie.

Moldova

În primele patru zile vremea va fi caldă, călduroasă în timpul după-amiezelor, cu o medie a temperaturilor maxime în jur de 30 de grade. Ulterior, pe fondul generalizării instabilităţii atmosferice, se estimează o scădere uşoară de temperatură spre o medie regională de 27-28 de grade. Media temperaturilor minime va fi în creştere uşoară, de la 14 grade în prima dimineaţă, spre 17 grade la finalul primei săptămâni, iar pentru a doua săptămână media acestora va fi de 15-16 grade. Instabilitate atmosferică se va menţine accentuată pe tot parcursul celor două săptămâni, însă probabilitatea pentru cantităţi de apă însemnate va fi mai ridicată în intervalul 11 - 16 iunie.

Dobrogea

În perioada 8 - 11 iunie, vremea va fi caldă, cu o medie regională a valorilor maxime de 27 de grade. După acest interval, până în 16 iunie va urma o tendinţă de scădere a temperaturii, astfel că media maximelor va fi de 24-25 de grade, însă până la finalul intervalului se va reveni la valori de 26-27 de grade. Nopţile vor deveni tot mai calde, astfel că vor fi minime în jur de 16 grade în primele două nopţi şi de 18-19 grade în restul intervalului, valorile cele mai ridicate urmând să se înregistreze pe litoral şi în deltă.

Cu o probabilitate destul de ridicată, vor fi ploi şi în această regiune în intervalul 11-16 iunie. În restul intervalului, manifestări de instabilitate vor fi pe arii restrânse în timpul după-amiezelor.

Muntenia

Intervalul va debuta cu vreme caldă, local călduroasă mai ales în estul regiunii, astfel că media maximelor va fi de 30-31 de grade, cu cele mai ridicate valori în cursul zilei de marţi (9 iunie). Ulterior, pe fondul generalizării instabilităţii atmosferice, creşterea diurnă de temperatură va fi atenuată, astfel că maximele vor fi în medie de 26-28 de grade, cu o tendinţă de creştere spre finalul celor două săptămâni de prognoză. Media temperaturilor minime va fi în creştere, de la 14 grade în prima dimineaţă, spre 16 grade în restul intervalului. Instabilitatea atmosferică va fi tot mai accentuată, astfel mai ales în intervalul 9 - 16 iunie, vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor fi local însemnate.

Oltenia

Temperatura aerului va marca o scădere uşoară, de la o medie regională a maximelor de 28 de grade în primele două zile de prognoză, spre 24 de grade, în 11 iunie. Ulterior se estimează că media temperaturilor maxime la nivelul întregii regiuni va atinge din nou 27...28 de grade. Media minimelor nu va avea variaţii semnificative, astfel acestea vor fi în jur de 16 grade, cu cele mai mici valori în 8 şi 12 iunie. Instabilitatea atmosferică se va menţine accentuată pe tot parcursul celor două săptămâni. Aversele vor fi pe arii mai extinse şi importante cantitativ, îndeosebi în intervalul 9 - 11 iunie şi în jurul date de 15 iunie.

La munte

Valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale specifice pentru luna iunie. Nu vor fi variaţii semnificative de la o zi la alta, astfel că temperaturile maxime vor fi în general de 16-18 grade, iar media minimelor relativ constantă se va situa în jurul valorii de 9 grade. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar mai ales în intervalul 9 - 17 iunie, când ploile vor fi pe arii extinse şi însemnate cantitativ.