Faptul ca provincia Kosovo si-a declarat independenta i-a lasat reci pe maghiarii din Ardeal. In localitatile clujene Luna si Sic, maghiarii sunt majoritari insa pana si autonomia ceruta de liderii UDMR, care presupune altceva decat independenta, pare sa-i exaspereze. Taranii maghiari din Luna si Sic isi bat capul cu pamantul, care mai sunt in tara, sau cu plecatul la munca in UE. Par sa priveasca discutiile despre autonomie sau independenta ca pe o “cearta” si “zazanie” bagata de politicieni. Unii maghiari isi concentreaza exasperarea intr-o rabufnire la adresa UDMR: "sa stea pe p... lor cu autonomia".

In localitatea Luna de Sus, la 7 kilometri de Cluj-Napoca, traieste una dintre cele mai mari comunitati maghiare din judet. La Bucuresti, Marko Bella s-a folosit de cazul Kosovo pentru a recupera tema autonomiei. In schimb, pe strazile din Luna de Sus, maghiarii par preocupati de alte probleme: „Ce autonomie? Ce Kosovo? Eu sunt rupt de munca. Nu ma intereseaza si nici nu am timp de prostiile astea”, spune unul dintre tinerii maghiari din Luna. Langa magazinul comunal am intalnit-o pe Marton Anuska. Femeia are 60 de ani, din care 40 spune ca i-a muncit in Cluj-Napoca. Anuska a auzit de Kosovo, dar nu o prea intereseaza. Spune ca politicienii maghiari o enerveaza la culme cand vorbesc despre autonomia teritoriale. „Nu vreau autonomie. Eu am o nora romanca si traiesc in pace. Sa stea pe p..a lor cei cu atonomia”, spune Anuska.

„Vor zazanie intre noi?”

Alaturi de Anuska vine si Marta, care se mandreste ca este tiganca-unguroaica. „Eu sunt unguroaica, ea tiganca dar avem un singur Dumnezeu. Daca pana acum am avut ce sa mancam, o sa avem si de acuma. Sa ne lase in pace cei cu autonomia. Vor zazanie intre noi?”, se intreaba femeia. Ea povesteste ca are vecini romani cu care se intelege de minune si vecini maghiari care nu o suporta. "Din toata povestea asta cu autonomia o sa iasa razboi. O sa ne trimitem copiii la moarte. Oare de nu stau cei din UDMR pe p..a lor?”, spune enervata Anuska. Desi spune ca nu este o persoana cu prea multa carte, femeia vede in spatele declaratiilor liderilor UDMR altceva. „Pai sigur ca ei vin cu autonomia, daca ani de zile le-a mers bine, trebuie sa le mearga si de acuma. Dar cand eu nu am bani pentru gaz sau paine nu vine nici un parlamentar sa ma ajute”, a mai explicat femeia.

"Nu stiam ca exista diferente intre romani si maghiari"

Datorita numarului mare de maghiari in Luna de Sus, poti intalni romani care vorbesc limba maghiara si sunt si mandri de asta. Este si cazul Mariei Pop. Am intalnit-o la cumparaturi in magazinul comunal. „Eu sunt romanca dar am crescut printre maghiari asa ca vorbesc ungureste”, spune ea. Cat despre autonomie si independenta provinciei Kosovo, Ana spune ca este unul dintre ultimele subiecte pe care le are in minte. „Nu vreau decat sa le dau in cap celor de la Bucuresti pentru ca au amestecat lucrurile atat de tare. Pana sa fi venit la putere acesti idioti de vaza, eu nu stiam ca exista diferente intre romani si maghiari. Traiesc printre maghiari si nu este nici o diferenta”, spune Maria Pop.

Extremistii de la birt

Luna are insa si o platforma radicala, care se manifesta in special seara, la birt. „Eu sunt administratorul de la scoala, nu va zic numele. Da, asta e pamant unguresc, unde stau eu. Autonomia e buna ca toti isi vor lua pamantul inapoi”, spune barbatul care abia se tine pe picioare, facand confuzie intre autonomie si alipirea Ardealului la Ungaria. In bar la o masa, patru barbati discuta in ungureste despre Kosovo. „E bine ca poate si la noi incepe”, spune unul dintre barbati. Altul are alt punct de vedere. „Ce e bine ca tu nu ai de lucuru de aia iti trebuie autonomie si Kosovo. De ce sa fie razboi nu e bine ca e pace ca putem sa muncim, adica aia care muncim”, spune un alt barbat.

Sadim cucuruz si vin mistretii de-l mananca. No, asta e problema noastra!

O alta asezare clujeana cu majoritate maghiara (90%) este Sic. Si aici, tema autonomiei si cazul Kosovo nu par sa fi inflacarat pe cineva. “Nici nu m-am uitat la televizor si nici nu ma intereseaza, drept sa spun, ce mai zic cei cu politica pe acolo! Unde e Kosovo? Unde e Sicul? Si unde sint eu? Ce treaba avem noi cu ei?! Noi avem treaba cu agricultura, ca nu e la pamint, e sub pamint! Sadim cucuruzul si vin mistretii de-l maninca. Asta e problema noastra”, spune batranul Zsoldos Gyorgy, locuitor al comunei clujene Sic. Il bate gandul sa-si lase cele trei hectare nemuncite. Crede ca i se trage tot de la politicieni: “Politicienii nu stiu de ale noastre, pe noi de ce ne-ar interesa de ce zic ei? UDMR? Care UDMR? Au treaba sa se certe la televizor, pentru fotoliile lor, pentru serviciul lor, ca asta e politica!”.

“Se cearta si baga zazanie”

Un alt sican isi aminteste ca politicienii ii intreaba de sanatate doar in campaniile electorale: “Nici ai lui Tokes nu prea trec pe aici. La referendum, parca si la alegerile alea cu Europa, au fost. Dar nu-i bai, ca nu ne mai trebuiesc politicieni, ne-am saturat de ei! Sa nici nu mai vina, ca vin degeaba! Cica au facut drumurile, dar nu UDMR a facut drumurile, ca de la stat o fost. Statul tot ne facea drumuri cu udemereu sau fara el! Pe mine nu ma mai duc ei! Cit priveste Kosovo, ca tot m-ati intrebat, m-am uitat si eu la televizor, e asa cum o zis vecinu: se cearta si baga zizanie politicienii nosti de la Bucuresti, ca sa zicem noi ca ei fac ceva acolo, dar numai pantru fotoliile lor se bat. Ascultati la mine, aistea din asta traiesc, e, cum ar veni, servicul lor! Dumitale ti-ar placea sa pierzi serviciu? Nu? Dapai, nici ei! Cit priveste cu Kosovo, sa va spun parerea mea: eu zic asa, ei stiu cel mai bine cum e treaba, dar daca sint 80% de-o natie si de-o parere, eu zic ca au dreptate!”, crede sicanul Marton, care nu vrea sa-si “divulge” si numele de familie.

“Cine sunt eu?”

Sicul s-a infratit cu o comuna din Olanda, are banca, pensiune, piata, magazine, tractoare. Tinerii locuiesc la Gherla, la Cluj sau la Budapesta. “Dar cine sint eu?”, se intreaba Zsoldos Gyorgy, ”parintii mei or fost unul german, unul maghiar si bunica romanca. Eu ce-s? Al cui sint? Ca daca vor sa se separe unii de altii, eu unde ma duc? In sat sint patru biserici: romana, catolica, reformata si capela pentru martori. Ce facem? Daca vreau sa aprind lumanari pentru stramosi trebuie sa trec pe la toate bisericile! Asta e satul nostru. Eu zic asa, ca sa ne vedem de treaba nostra care e aici, nu de a altora care nu stim unde e!” Batrinul ramine la primarie sa-si platesca impozitul. Primarul e tinar, prosper, are vila pe deal si citeva mandate. In jurul lui se aduna barbatii iesiti de la circiuma.

“La noi e bine asa cum e”

“Apoi, domnita, noi nu ne ocupam cu politica, poate primarele, ca-i cu UDMR-ul, dar nici el, ca are si alte treburi. Dar sa stiti ca avem noi multe pe cap, nu ne mai trebuie si asta cu separarea si cu Kosovo!”, e de parere Sandor-baci, care mai nou lucreaza si la Bucuresti. “Ba io va spun ca-s suparat rau pe sirbi! Fiti atenti aici la mine: inainte de razboiul mondial, cine l-o omorit pe austriac de s-a aprins lumea? Nu un sirb? Apoi, in 56, cind s-o intilnit Tito pe insula cu rusii si s-au inteles impotriva ungurilor nostri, nu tot sirbii? Acum, nu tot pe-o mina cu rusii sint? Eu sa nu-i vad pe sirbi, dar pe Kosovo, da! Imi place ce au facut! Bravo lor!”, peroreaza cu vehementa maghiarul Ioan iesit de la barul de vis-a-vis. Primarul le spune calm, sigur pe situatie: “La noi e bine asa cum e!”.