Zeci de mii de oameni au participat la protestele din Statele Unite şi marile oraşe din vestul Europei, în plină pandemie de coronavirus, pentru a denunța rasismul, după moartea lui George Floyd. Experţii spun că aceste aglomerări de oameni sunt extrem de periculoase și ar putea duce la apariţia unui al doilea val masiv de îmbolnăviri de COVID-19.

proteste SUAFoto: Hotnews

„Sincer, sunt îngrijorat de un nou val. Dar eram îngrijorat de acest nou val cu mult înainte de a exista proteste", a spus epidemiologul şi fostul comisar pentru sănătate din Detroit, Abdul El-Sayed, la CNN, transmite Mediafax. „Nu vreau ca oamenii să creadă că punem sănătatea publică mai presus decât protestele, pentru că ştim că peste 83.000 de americani negri mor în fiecare an din cauza rasismului şi că în sine şi acest lucru este o problemă de sănătate", a continuat epidemiologul.

În aceste condiţii, el spune că în loc să aibă de ales între protest şi coronavirus, protestatarii ar trebui să ţină cont de câteva reguli pentru a fi în siguranţă. Ei ar trebui să poarte mască pe faţă atunci când ies pe străzi şi să evite să strige.

Epidemiologul spune că în timp ce protestatarii scandează lozinci în timpul marşurilor, din gură sunt proiectate mai multe picături de salivă care transmit virusul. De aceea, el recomandă ca mesajele să fie transmise pe cât posibil prin pancarte şi protestatarii să folosească obiecte zgomotoase pentru a se face auziţi.

Un alt sfat este ca oamenii să stea în grupuri restrânse şi să evite contactul cu alte grupuri mai mari pentru a limita potenţiala expunere la virus. De asemenea, toţi cei care participă la proteste ar trebui să aibă asupra lor sticluţe cu dezinfectant de mâini şi să îl folosească de mai multe ori.