​Ministrul de Finanțe Florin Cîțu a declarat, sâmbătă, că în luna mai, cheltuielile cu investițiile au ajuns la 13,1 miliarde de lei, „cea mai mare sumă din ultimii 10 ani”. „Acesta e secretul care a dus la o creștere a economiei în primul trimestru”, a comentat el într-o declarație de presă după ce Agenția de rating Standard&Poor’s a reconfirmat vineri ratingul României la BBB-.

Florin CîțuFoto: Guvernul Romaniei

„Este clar că încă un scenariu apocaliptic a fost demontat aseară”, a spus el, precizând că, după datele S&P va fi „un interes mai mare al investitorilor pentru România”.

Agentia de rating este atentă la ce face guvernul în perioada următoare pentru că este an electoral. Ce pot să vă garantez, în continuare guvernul va gestiona precaut finanțele României, cu discernământ. Finanțele României au fost gestionate foarte prost de guvernele socialiste anterioare, de aici erau perspectivele negative”, a mai spus el.

Cîțu nu s-a referit deloc la subiectul majorării pensiilor, chiar dacă agenția de rating crede că "pensiile vor crește cu aproximativ 10%, nu cu 40% cum era asteptat în septembrie.

Agenția de rating Standard&Poor’s a reconfirmat vineri ratingul României la BBB-/A-3, iar perspectiva rămâne negativă.

"Perspectiva este negativă pentru că vedem riscuri în ceea ce privește balanțele fiscală și externă în următoarele 18 luni dacă factorii de decizie nu stabilizează și consolidează poziția bugetară după recesiunea indusă de COVID-19", se arată în document.

Agenția estimează o contracție economică de 5,5% în 2020 și se așteaptă ca guvernul să ia măsuri în privința majorării pensiilor. De asemenea, precizează că alegerile parlamentare vor fi esențiale pentru determinarea traiectoriei fiscale. S&P atinge subiectul pensiilor în contextul alegerilor din acest an.

Astfel, agenția de rating crede că "pensiile vor crește cu aproximativ 10% (în loc de 40% cât era în legislație)". "Asta va adăuga 1% din PIB la deficitul bugetar în 2021". Această informație dă de înțeles că cei de la S&P au primit astfel de asigurări din partea Guvernului.