Zeci de mii de oameni s-au adunat, sâmbătă, la Washington, la cea mai mare manifestație de la începutul protestelor după moartea lui George Floyd. Manifestațiile pașnice au fost și în alte orașe din SUA, iar în lume mii de oameni au scandat mesaje împotriva rasismului în Australia, Marea Britanie, Germania, Belgia și Franța, în ciuda restricțiilor impuse de coronavirus. Totodată, cei doi polițiști din Buffalo care l-au trântit la pământ pe bărbatul de 75 de ani au pledat ”nevinovat” în fața tribunalului.

Proteste in WashingtonFoto: Captura video

LIVETEXT cele mai importante informații legate de protestele din SUA:

Pe baricadele impozante ridicate în faţa reşedinţei preşedintelui Donald Trump au fost agăţate imagini cu fețele lui George Floyd, Michael Brown, Trayvon Martin, Breonna Taylor, toţi afro-americani morţi din cauza modului în care au fost trataţi de poliţişti în ultimii ani. De la Casa Albă, unde îşi petrece week-end-ul, preşedintele Donald Trump şi-a continuat activitatea intensă pe Twitter fără a menţiona demonstraţiile.

La manifestații a fost prezentă şi primăriţa oraşului Washington, Muriel Bowser, ţinta tweet-urilor batjocoritoare ale preşedintelui american. Politiciană de culoare a apreciat că a venit momentul pentru "Următorul" în noiembrie, aluzie la alegerile prezidenţiale care vor urma peste 150 de zile. "Am impresia că am luptat, am luptat, am luptat şi că, dintr-o dată, totul a ieşit la lumină" s-a bucurat Patricia Thompson, în vârstă de 55 de ani, referindu-se la faptul că multe companii şi organizaţii americane au luat poziţie publică "împotriva rasismului instituţional" şi aceasta pentru prima dată, după incidentul care a dus la moartea lui George Floyd.

Mitinguri anti-rasism au avut loc și în alte țări. În Marea Britanie, Square Square din centrul Londrei s-a umplut de oameni care susțin mișcarea Black Lives Matter, în ciuda apelurilor guvernului de a evita adunările în masă, de teama de a nu răspândi coronavirusul. În Australia, au avut loc proteste majore în orașele Sydney, Melbourne și Brisbane. Proteste au fost și în Germania, Belgia și Franța.

09.03:Trump, despre protestele de la poarta Casei Albe: Mult mai puțin manifestanți decât se așteptau. Garda Națională și Poliția au făcut o treabă fantastică

08.18: Sfatul experților pentru protestatarii Black Lives Matter: Să nu strige și să aibă dezinfectanți la ei. Există riscul unui nou val al epidemiei de coronavirus

01.43 Traficul pe Podul Golden Gate din San Francisco a fost întrerupt

21.50: Polițiștii din Buffalo care au fost acuzați de agresiune, după ce au împins un bătrân la pământ, au fost aplaudați de colegii lor la ieșirea din tribunal

21.20: Mii de oameni protestează și în Philadelphia, New York și Chicago

21.10: Numărul protestatarilor din Washington începe să crească.

20.20: Peste 43.300 de membri ai Gărzii Naționale asistă forțele de ordine din 34 de state și din capitala SUA în timpul protestelor, a scris Garda Națională într-o postare pe Twitter.

19.40:De la Sydney la Londra, mii de oameni au ieşit în stradă pentru a denunța rasismul

18.40:Cei doi polițiști care l-au împins pe bărbatul de 75 de ani la pământ au pledat ”nevinovat” la acuzația de agresiune

18.15: Traficul a fost restricționat de dimineață în centrul Washingtonului

16.50:Fața anonimă de culoare și steagul SUA arzând deasupra unei lumânări - Banksy și lucrarea inspirată de moartea lui George Floyd

14.20: Co-fondatorul Reddit, soțul Serenei Williams a demisionat pentru a face loc unei persoane de culoare

11.34: În timp ce SUA se îndreaptă spre a doua săptămână de proteste, autoritățile din capitala Washington se așteaptă sâmbătă la cea mai mare manifestație împotriva violenței poliției, notează Guardian. Washington a fost zilnic scena unor proteste, în mare parte pașnice, cu oameni care au mărșăluit între Casa Albă și a Memorialul Lincoln.

Potrivit sursei citate, poliția locală estima vineri că vor fi între 100.000 și 200.000 de protestatari. Autoritățile locale au încercat să detensioneze situația, după ce prezența pe străzi a gărzilor naționale.

Joi și vineri nu au fost operate niciun fel de arestări, iar primarul Muriel Bowser a anulat decizia de instituire a stării de asediu și a anunțat că secțiunea din fața Casei Albe a 16th Street NW a fost redenumită “Black Lives Matter Plaza”.

Mai multe biserici și teatre au anunțat că își vor deschide porțile pentru ca manifestanții să se odihnească sau să se răcorească puțin.

11.14: Franța interzice manifestațiile împotriva violențelor poliției din cauza epidemiei de coronavirus

09.09: O instanță a decis vineri ca poliția din Denver să înceteze să mai folosească împotriva manifestanților gaze lacrimogene, gloanțe din plastic și alte arme mai mult sau mai puțin letale, cum ar fi grenadele flash, scrie Reuters.

O anchetă este în desfășurare, iar guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a numit gestul celor doi poliţişti „complet nejustificat” și nedemn. De altfel, guvernatorul Cuomo ceruse ca cei doi să fie demiși.

Totul a pornit vineri de la o înregistrare video făcută de un reporter al unui post de radio local, clipul arătând cum bărbatul alb de 75 de ani se îndreaptă spre coloana de polițiști și este îmbrâncit de doi dintre aceștia, prăbușindu-se la pământ. Acesta s-a lovit la cap şi sângera în timp ce poliţiştii treceau pe lângă el fără a-l ajuta. Ulterior, victima a fost transportată la spital cu o ambulanță.

Inițial, poliția locală a transmis că bărbatul s-a împiedicat și a căzut, însă imaginile arată clar că acesta a fost împins de cei doi polițiști care au fost suspendați.

În semn de solidaritate, alţi 57 de poliţişti din aceeaşi echipă şi-au dat demisia din trupele speciale, dar rămân în cadrul Poliţiei.

Primarul din Buffalo, Byron Brown, a precizat pentru CNN că cei 57 de polițiști care au demisionat reprezintă întreaga echipă specială de intervenție în cazuri de urgență. Primarul a precizat că el dorește ca cei doi ofițeri să aibă parte de o anchetă corectă. ”Nu cer demisia lor”, a declarat el.

Referindu-se la bărbatul rănit, edilul a mai spus că acestuia i s-a cerut în repetate rânduri să plece din acel loc, întrucât poliția a considerat că este important să evacueze zona înainte ca protestele să devină violente. Primarul a mai susținut că polițiștii au fost instruiți de către conducerea lor să fie atenți, să-i protejeze pe locuitori și să fie rezonabili.

Întrebat în legătură cu echipa de intervenție specială, Brown a spus că administrația locală are un plan de rezervă pentur astfel de situații, iar orașul va fi în siguranță în acest weekend. Poliția statului New York va trimite trupe suplimentare în oraș, ca urmare a demisiilor depuse de cei 57 de ofițeri.

Între timp, Martin Gugino, bărbatul de 75 de ani agresat de poliţişti, a fost internat în spital în stare gravă, dar stabilă.

Protestele declanșate de moartea lui George Floyd au continuat și în Buffalo până vineri seara.