O fermă din Hoyerhagen, Germania, unde lucrează circa 150 de români, a intrat în insolvență. Atât proprietarul acesteia, cât și administratorul pentru insolvență au precizat că situația în cauză nu va afecta plata salariilor lucrătorilor de acolo, anunță Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Munca, fermaFoto: Profimedia Images/Science Photo Library/Sciencephoto

„Conform datelor obținute de Ambasada României la Berlin, MAE precizează că administratorul judiciar a confirmat intrarea în insolvență a fermei respective. Atât proprietarul acesteia, cât și administratorul pentru insolvență au precizat că situația în cauză nu va afecta plata drepturilor salariale datorate lucrătorilor, existând fonduri suficiente pentru acest scop. Activitatea fermei în cauză va continua până la încheierea sezonului”, conform sursei citate.

MAE precizează că, până la acest moment, la nivelul Ambasadei României la Berlin nu au fost recepționate solicitări de asistență consulară din partea cetățenilor români în legătură cu această situație. MAE reamintește că Ambasada României la Berlin s-a autosesizat cu privire la situația de la ferma în cauză, în urma semnalărilor din mass-media.

Oficialii MAE anunță și că un diplomat din cadrul Ambasadei României la Berlin a efectuat o vizită la ferma în cauză la data de 13 mai, iar în conformitate cu cele observate la fața locului, toate măsurile de securitate sanitar-medicală din cadrul fermei au fost adoptate sub coordonarea Autorității locale pentru Sănătate, fiind întreprinse eforturi pentru respectarea precauțiilor epidemiologice necesare în contextul pandemiei de COVID-19.

„Din dialogul reprezentantului misiunii cu cetățenii români care își desfășurau activitatea în cadrul fermei, a rezultat faptul că majoritatea sunt mulțumiți de condițiile de muncă și de nivelul de plată pentru activitatea prestată”, precizează ministerul, potrivit Mediafax.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, anunța pe 20 mai că ”în cea mai mare parte a fermelor din Germania sunt condiţii civilizate de muncă, dar sunt şi o serie de lucruri care trebuie corectate şi îmbunătăţite. ”

„Am avut discuţii atât cu români care muncesc sezonier în Germania cât şi cu angajatorii lor, cu asociaţiile de fermieri care sunt foarte active pentru stabilirea unui standard de muncă optim la nivelul tuturor angajaţilor, dar şi cu miniştrii Agriculturii şi Muncii. Toate aceste întâlniri mi-au arătat că, în cea mai mare parte, în fermele din Germania sunt condiţii civilizate de muncă, dar sigur că sunt şi o serie de lucruri care trebuie să fie corectate şi îmbunătăţite. Dincolo de condiţiile de muncă, am cerut îm mod expres ca românilor să le fie asigurat un minim de protecţie medicală în această perioadă de pandemie. Şi nu în ultimul rând, am avut discuţii aplicate solicitând, şi cred că aţi văzut declaraţiile ministrului Muncii de astăzi, ale domnului ministru Heil (ministrul german al Muncii şi Afacerilor Sociale, Hubertus Heil - n.r.), care au arătat efectele imediate ale discuţiilor pe care l-am avut atât în privinţa intensificării controalelor în ferme şi în general în activităţile în care lucrează muncitori sezonieri, inclusiv în domeniul industriei cărnii”, a afirmat Violeta Alexandru,