Un număr de 266 de focare de pestă porcină africană erau active, vineri, în 139 de localităţi din 23 de judeţe, potrivit unui comunicat remis de Agenţia Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Patru focare din cele 266 erau în exploataţii comerciale. În alte 17 judeţe, au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi.

În intervalul 28 mai - 3 iunie au fost înregistrate opt focare noi, astfel: judeţul Sibiu - un focar; judeţul Gorj - un focar; judeţul Prahova - un focar; judeţul Alba - un focar; judeţul Teleorman - două focare; judeţul Olt - un focar; judeţul Bihor - un focar.

În aceeaşi perioadă, şase focare au fost stinse - trei în judeţul Teleorman şi trei în judeţul Prahova, menţionează ANSVSA.

Până vineri, au fost despăgubiţi 15.121 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 440.953.790 de lei. În perioada următoare vor fi plătite despăgubiri în valoare de 7.988.500 de lei pentru alţi 208 proprietari.

De la prima semnalare a prezenţei virusului pestei porcine africane în România (31 iulie 2017) şi până vineri au fost diagnosticate 3.574 de cazuri la mistreţi. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin doi ani de la apariţia lor.