Gruparea “Riviera Maya”, condusă de craioveanul Florian Tudor, zis Rechinul, și-a îngropat o parte din bani și la propriu și la figurat în Craiova. Alte milioane au fost investite în proprietăți din Statele Unite, Mexic și Brazilia, scriu jurnaliștii de la Rise Project.

Rise ProjectFoto: Hotnews

Sorin Velcu este unul dintre principalii gangsteri din gașca de pe Riviera Maya iar curtea mamei sale, din Craiova, devenise seif pentru o parte din veniturile ilicite ale grupării, potrivit sursei citate.

Îngroparea banilor este o practică veche. În Columbia anilor ‘90, marii traficanți de droguri, în frunte cu Pablo Escobar, ascundeau tone de bancnote în gropi împrăștiate de-a lungul întregii țări. Columbienii visează și astăzi că ar putea da peste una dintre comorile îngropate și uitate de cartelul din Medellin, după moartea sa din 1993. Familia Velcu a fost o celulă de bază în gruparea de pe Riviera Maya.

Sorin și tovarășii lui clonau cardurile turiștilor din Mexic printr-o schemă sofisticată de sabotare a unei rețele de bancomate. Apoi, mergeau în deplasare: călătoreau în toată lumea pentru a retrage bani de pe cardurile copiate, acoperindu-și astfel urmele.

Pe 13 ianuarie 2020, Sorin Velcu a fost trimis în judecată pentru șantaj și constituire de grup infracțional organizat.

Rechizitoriul întocmit de procurori arată că tot familia Velcu îi furniza bani și Rebecăi Tudor, soția lui Florian Tudor.

Gruparea lucra în special cu cash, așa că tranzacțiile se făceau personal. În puținele cazuri când nu se puteau căra banii peste ocean, transferurile se efectuau prin servicii electronice precum Western Union. Acestea erau însă plafonate la cel mult 3.000 de euro pentru a nu declanșa alerte de spălare de bani.

Citiți aici investigația Rise Project