Mexicanii s-au revoltat după ce un bărbat a fost găsit mort la câteva ore după ce fusese arestat de poliție pentru că nu purta masca sanitară în spațiul public, relatează Guardian.

politisti mexicaniFoto: Hotnews

Proteste anti-poliție au izbucnit joi seara în Guadalajara, al doilea cel mai mare oraș din Mexic. Protestatarii s-au ciocnit cu forțele de ordine în fața guvernului, incendiind mașinile poliției și scriind pe pereții clădirii care adăpostește exectivul.

Înregistrări video arată chiar cum protestatari au spart ușa de la intrarea în palat, scrie Guardian. Potrivit unui video distribuit pe social media și publicat de plaftoma de știri ZonaDocs, unul dintre protestatari a turnat cu lichid inflamabil peste motocicleta unui polițist, dându-i foc. Poliția a ripostat, folosind gaze lacrimogene.

Giovanni López, un zidar în vârstă de 30 de ani, a fost reținut de poliția municipală pe 4 iunie, în orașul Ixtlahuacán de Los Membrillos lângă Guadalajara. Un video care ar surpinde incidentul arată cum ofițerii de poliție înarmați îl forțează pe López să urce în mașina poliției, în timp ce martorii îi roagă să îl elibereze.

“Doar pentru că nu purta mască?”, se aude întrebând unul dintre martorii oculari. “A opus rezistență”, răspunde un polițist.

Rudele lui López l-au căutat la secția de poliție, însă li s-a spus să meargă la spitalul Guadalajara. Când au ajuns la spital, l-au găsit mort, mai relatează Guardian.

Potrivit sursei citate, bărbatul avea o rană produsă de glonț în picior, iar autopsia a relevat faptul că a murit din cauza unei lovituri la cap.

Incidentul are loc în contextul în care în SUA au avut loc proteste masive după moartea lui Geroge Floyd, în custodia poliției. Guardian notează că polițiștii mexicani sunt prost plătiți și slab pregătiți, fiind adesea înclinați către abuzuri.