Românii vor putea face plajă nu doar pe șezlong, ci și pe cearșaf, cu respectarea regulilor de distanțare, potrivit unei decizii luate joi seară de guvern. 120 de salvamari se află, de la începutul lunii, pe plajele din Mamaia și Constanța și vor fi dotați cu termoscanere și kituri de oxigen.

Foto:

Noile condiții în care se poate merge la plajă

Guvernul a decis, în ședința de joi seara, că se va putea face plajă nu doar pe șezlong, ci și pe cearșaf, cu respectarea unei distanțe de cel puțin 2 metri.

"Pentru a pune în acord aceste prevederi cu reglementările legale care stipulează accesul liber pe plajă în proporţie de 30% pentru persoanele care nu folosesc şezlonguri a fost adoptat un proiect de hotărâre pentru modificarea anexei 3 la Hotărârea 394/2020, astfel încât să fie permis accesul pe plajă şi persoanelor care nu sunt, practic, în cadrul plajelor amenajate cu şezlonguri. Popular spus, pentru cei care doresc să facă plajă la marginea mării fără şezlonguri. Aceste persoane vor trebui să respecte aceleaşi reguli de distanţare socială şi reguli impuse, precum cele pentru persoanele care fac plajă pe şezlonguri", a precizat șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

120 de salvamari pe plajele din Mamaia și Constanța, cu termoscanere și kituri de oxigen

120 de salvamari se află, de la începutul lunii, pe plajele din Mamaia și Constanța și vor fi dotați cu termoscanere și kituri de oxigen. Primăria Constanța anunță că a cumpărat baloane de resuscitare, defibrilatoare, aspiratoare de secreții și rucsacuri de prim-ajutor, pentru intervenția rapidă a salvatorilor, potrivit Mediafax. De asemenea, au fost cumpărate 3 containere de prim-ajutor care au fost instalate în puncte special amenajate.

Punctele de intervenție de pe plajă au fost dotate cu mobilier, paturi de consultație și tărgi mobile.

"Sunt 19 puncte de salvamari și 4 puncte de prim-ajutor. La fiecare punct de observare avem 3 salvamari, fiecare bază este dotată cu ambarcațiuni cu motor și ski- jeturi de intervenție”, declară Gabi Culea, coordonatorul Serviciului de Salvamar Constanța – Mamaia.

În curând, punctele de prim-ajutor vor avea în dotare și termoscanere și kituri de oxigen.

Din 1 iunie, aproximativ 120 de salvamari și personal de prim ajutor lucrează pe plajele din Constanța și Mamaia, de la 8.30 la 19.30.