CCR motivează de ce a dat dreptate PSD și a declarat neconstituțională modifcarea Ordonanței 114: Nu are un obiect de reglementare clar, unic şi bine definit

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 4 iunie 2020, 18:27 Actualitate | Esenţial


CCR
Foto: Facebook
Legea de modificare a OUG 114/2018, pe care Guvernul Orban şi-a asumat răspunderea în Parlament, nu are un obiect de reglementare "clar", "unic" şi "bine definit", iar un act normativ nu poate viza decât un singur domeniu de reglementare, precum şi domenii aflate în conexitate directă cu acesta, susține Curtea Constituţională în motivarea deciziei prin care a admis sesizarea PSD.

Pe 12 februarie, CCR a admis sesizarea PSD în legătură cu angajarea de către Guvern a răspunderii pe modificarea OUG 114/2018 care priveşte unele măsuri fiscal-bugetare şi modificarea şi completarea unor acte normative.

Cum motivează acum CCR această decizie:
 • "Actul normativ analizat nu are un obiect de reglementare clar, unic şi bine definit, pentru că acesta nu modifică un singur act normativ, ci modifică mai multe dispoziţii din diverse acte normative, eterogene ca obiect de reglementare.
 • Chiar dacă cele mai multe modificări din cuprinsul legii analizate au vizat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 114/2018, se poate constata că celelalte modificări şi completări operate în corpul legii nu sunt conexe şi indispensabile acesteia, ci ele se alătură, ca modificări şi completări, ale diverselor acte normative vizate, modificărilor şi completărilor aduse ordonanţei de urgenţă antereferite, astfel că scopul actului normativ analizat nu este unic, ci multiplu subsumat fiecărui domeniu reglementat.
 • Mai mult, legea analizată cuprinde şi reglementări proprii, de bază, ce nu reprezintă evenimente legislative cu incidenţă asupra altor acte normative de bază".
Ca urmare, CCR a ajuns la concluzia că modificările şi completările operate prin legea criticată nu permit nici stabilirea obiectului său unic de reglementare şi, implicit, nici determinarea relaţiei de conexitate cu celelalte materii normate.

"Astfel, legea nu are un singur domeniu de reglementare, ci mai multe, fiecare domeniu păstrându-şi individualitatea. Or, o lege nu poate viza decât un singur domeniu de reglementare, precum şi domenii aflate în conexitate directă cu acesta. În acest sens sunt şi prevederile art.14 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.260 din 21 aprilie 2010, care stabilesc că reglementările de acelaşi nivel şi având acelaşi obiect se cuprind, de regulă, într-un singur act normativ, iar un act normativ poate cuprinde reglementări şi din alte materii conexe numai în măsura în care sunt indispensabile realizării scopului urmărit prin acest act", se precizează în motivarea CCR, potrivit Agerpres.

CCR mai spune că modificarea şi completarea unui număr atât de însemnat de acte normative nu poate fi făcută printr-o singură lege, care nu reprezintă nici măcar "o încercare" de codificare în materie, ci una care exprimă diferite opţiuni legislative în domenii eterogene în sine.

În consecinţă, arată judecătorii, Curtea constată că prin promovarea unui proiect de lege cuprinzând reglementări dintr-o multitudine de materii pe calea angajării răspunderii Guvernului a fost încălcat articolul 114 alineatul (1) din Constituţie.

Ce conține actul normativ de modificare a OUG 114:
 • Sporul pentru condiții vătămătoare acordat bugetarilor va fi la nivelul lunii decembrie 2019. Adică de 15% din salariul pe care îl luau angajații la finalul anului trecut. Deci nu va mai crește odată cu salariul, în acest an.
 • Amenzile de circulație: Se propune ca valoarea fixă a punctului amendă pentru amenzile contravenționale prevăzute de OUG 195/2002 să fie menținută în cursul anului 2020 la cuantumul din prezent, respectiv 145 lei.
 • Posturi suplimentate pentru personalul clerical: Pentru anul 2020, numărul de posturi pentru personalul clerical angajat în unitățile cultelor recunoscute în România, pentru care se asigură sprijin lunar la salarizare se majorează cu un număr de 5 contribuții de la bugetul de stat: 1 de vicepreședinte uniune, vicar administrativ patriarhal, secretar general, prim-rabin și 4 posturi pentru pozițiile de secretar Cancelaria patriarhală, consilier eparhial, protopop. Numărul de posturi pentru personalul clerical angajat în unitățile cultelor recunoscute din România pentru care se asigură, de asemenea, sprijin lunar se majorează cu 15.
 • Nu se vor da pensii speciale pentru primari în 2020 (măsura pensiilor speciale pentru aceștia fusese introdusă anul trecut prin Codul administrativ)
 • Dispare taxa bancară introdusă prin OUG 114
 • Salvarea Pilonului 2 de pensii. Se renunţă la cerinţele legate de elaborarea suplimentară de capital pentru administratorii fondurilor de pensii, se reduc comisioanele de administrare pentru Casa de Pensii şi ASF, lăsând mai mulţi bani în conturile participanţilor la fondurile la pilonul 2 de pensii. Se elimină şi opţionalitatea participanţilor între pilonul 1 şi pilonul 2 de pensii.
 • Dispare Fondul de Dezvoltare și Investiții
 • Nu vor mai fi permise detaşările din sectorul privat în instituţiile publice. Detaşările se vor putea face doar cu personal angajat în instituţii şi autorităţi publice.
 • Actualizarea accizelor cu rata inflației (În situația în care, ulterior datei de 20 octombrie, se modifică nivelul accizelor prevăzut în anexa nr. 1 de la Titlul VIII – Accize și alte taxe speciale din Codul fiscal, nivelul aplicabil începând cu data de 1 ianuarie a anului următor se actualizează cu creșterea prețurilor de consum și se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, cel târziu pe data de 31 decembrie. De asemenea, modificarea legislativă vizează clarificarea posibilității de publicare pe site până pe data de 31 decembrie a fiecărui an a nivelului actualizat al accizelor în cazul în care aceasta nu s-a realizat până la data de 20 octombrie și în alte situații decât cea menționată anterior)
 • Casele de marcat electronice fiscale: Se prorogă cu 12 luni termenul pentru dotarea operatorilor economici cu case de marcat electronice fiscale pentru cei care efectuează livrări de bunuri sau prestări servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și acceptatoare de bancnote sau monede, după caz
 • Se propune menținerea indemnizațiilor funcțiilor de demnitate publică alese și numite, la nivelul acordat în anul 2019, menținerea indemnizației de hrană de care beneficiază personalul din sectorul bugetar la nivelul aflat în plată în anul 2019, precum și menținerea indemnizației de merit la nivelul de 6.240 lei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1539 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  Prea mult blah blah (Joi, 4 iunie 2020, 18:33)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Motivarea CCR trebuie sa fie doar atat: "De ce? D-aia ! Pentru ca putem !"

  Ne-a explicat clar DorMeanu ca ordinele se executa, nu se comenteaza.
 • +5 (7 voturi)    
  PSD-istul Dorneanu inventeaza motive (Joi, 4 iunie 2020, 18:52)

  Kivek [utilizator]

  daca nu exista motive le inventeaza fostul membru PSD Dorneanu, pus sef la CCR de PSD ca sa slujeasca PSD
 • -3 (5 voturi)    
  PNL se lauda cu juristi de marca : Predoiu, (Joi, 4 iunie 2020, 19:29)

  Susufler0 [utilizator]

  Fenechiu, Gorghiu etc !
  Ce au pazit acestia ? De ce nu au tinut seama de normele de tehnica legislativa care nu permit ca sub aceiasi umbrela sa fie o puzderie de reglementari avand obiecte de reglementare eterogene, diverse ?
  Tin minte ca in epoca s-a discutat faptul ca sub aspectul multitudinii de obiecte de reglementare ar trebui ca Guvernul sa-si asume raspunderea pe mai multe legi si cu toate astea nu s-a tinut cont de aceasta observatie venita chiar din propriul partid si apoi din USR.
  PSD a venit ca profitorul si acum culege roadele !

  PS. De ce mereu aceiasi impresie de nepricepere si dezinteres din partea politicienilor liberali ?

  Acum poate se vaintelege de ce brusc interesul subit al Presedintelui fata de domeniul legilor !
 • +3 (5 voturi)    
  CCR (Joi, 4 iunie 2020, 20:08)

  Om-bun [utilizator]

  strikes again :)
 • +2 (4 voturi)    
  ? (Joi, 4 iunie 2020, 20:20)

  D.M.A.Gogu [utilizator]

  Daca ordonanta de modificare a OUG 114 "nu are un obiect de reglementare clar, unic şi bine definit", cat de clarm unic si bine definit putea fi obiectul de regelmentare al OUG 114?

  Nu va mai chinuiti cu motivarile, e suficient sa spuneti ca ati primit contestatia de la PSD. Lumea va intelege perfect decizia CCR.
 • +1 (1 vot)    
  Nici mie nu-mi place PSD ! (Vineri, 5 iunie 2020, 7:11)

  Susufler0 [utilizator]

  Nici mie nu-mi place CCR ! Si eu consider ca aceasta institutie da hotarari de foarte multe ori politice ! Uneori insa hotararile nu mai imbraca acest caracter pt ca atat de neindemanatice sunt legile asupra carora trebuie sa se pronunte incat rezultatul nu poate fi decat unul singur !
  In datile (si au fost cateva) in care aceasta Curte colorata mai bine de treisferturi in rosu a admis sesizari de neconstitutionalitate formulate de Presedinte sau de PNL si/sau USR, unele chiar cu unanimitate, ea tot o unealta nenorocita a comunistilor a fost ?

  PS. Lipsa de obiectivitate a comentariilor face diferenta dintre un postac aservit (chiar si fara sa realizeze acest lucru) si un comentator LIBER ! :))


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by