Comisia Europeană a anunțat că va dona 300 de milioane de euro pentru Gavi, alianța pentru vaccinuri, în perioada 2021-2025. Această sumă va contribui la imunizarea a 300 de milioane de copii din întreaga lume și va finanța constituirea de rezerve de vaccinuri în cazul epidemiilor de boli infecțioase.

Comisia EuropeanăFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"Crearea de sisteme de imunizare este o parte fundamentală a activității de consolidare a sistemelor de sănătate desfășurate de UE cu țările partenere și cu Gavi, or soliditatea sistemelor de sănătate va fi mai importantă ca oricând pentru a ne putea redresa după pandemia de COVID-19. Îmbunătățirea accesului copiilor la asistență medicală de bază, în special la vaccinuri eficace și sigure, a avut un rol esențial în reducerea la jumătate a mortalității infantile în lume în perioada 2000-2017. Reușita eforturilor noastre colective va depinde de garantarea accesului copiilor mai vulnerabili la vaccinuri în următorii cinci ani", a declarat comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, potrivit unui comunicat de presă al CE.

La evenimentul de strângere de donații organizat în cadrul Răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, care a avut loc la 4 mai, s-au strâns pentru Gavi, alianța pentru vaccinuri, peste 1,5 miliarde de euro, inclusiv 488 de milioane de euro destinate punerii la dispoziția populației a unui vaccin împotriva COVID-19, de îndată ce acesta va fi disponibil.

Cele 300 de milioane de promise acum de Comisie reprezintă mai mult decât contribuția sa totală de până acum pentru alianța pentru vaccinuri. Potrivit CE, finanțarea va contribui la:

  • vaccinarea a 300 de milioane de copii și salvarea a până la 8 milioane de vieți;
  • asigurarea tranziției reușite a anumitor țări către autofinanțare;
  • strângerea prin efect de levier a unei sume de 3,6 miliarde USD prin cofinanțare națională și prin programe de vaccinare autofinanțate;
  • distribuirea în 55 de țări a peste 3,2 miliarde de doze de vaccinuri care pot salva vieți omenești;
  • facilitarea a 1,4 miliarde de contacte între familii și serviciile de sănătate prin intermediul programelor de vaccinare;
  • prevenirea reapariției poliomielitei în lume prin desfășurarea unor programe de vaccinare de rutină cu vaccinul poliomielitic inactivat în colaborare cu Inițiativa mondială de eradicare a poliomielitei;
  • finanțarea constituirii unor rezerve de vaccinuri destinate utilizării de urgență pentru a opri răspândirea unor epidemii periculoase.

GAVI, alianța pentru vaccinuri, este un parteneriat internațional public-privat cu sediul la Geneva, pentru a mobiliza resurse financiare și expertiză.