Avocatul Poporului (AP) a anunţat miercuri că monitorizează penitenciarele din România în contextul epidemiei provocate de noul coronavirus.

PenitenciarFoto: Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanta

„Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenţie (MNP) monitorizează penitenciarele din România în contextul epidemiei provocate de SARS-CoV-2. În îndeplinirea mandatului său de Mecanism Naţional de Prevenire, Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenţie, din cadrul instituţiei Avocatul Poporului, monitorizează, în mod regulat, penitenciarele din România păstrând o legătură directă cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor, inclusiv pe întreaga perioadă a stării de alertă”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de Avocatul Poporului și citat de Agerpres.

În context, în perioada următoare vor fi realizate vizite de monitorizare a respectării drepturilor persoanelor private de libertate, folosind echipamente de protecţie pe tot parcursul desfăşurării vizitelor şi respectând măsurile de distanţare socială şi regulamentele interne ale penitenciarelor, menţionează AP.

Conform sursei citate, vor fi analizate modul de implementare şi dificultăţile întâmpinate în respectarea Planului de măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii şi răspândirii infecţiei cu Covid-19 în rândul personalului şi al persoanelor private de libertate. De asemenea, vor fi realizate interviuri cu persoanele private de libertate.

„Totodată, cu ocazia vizitelor efectuate, vor fi puse la dispoziţia atât a persoanelor private de libertate, cât şi a personalului din cadrul penitenciarelor chestionare anonime referitoare la condiţiile de viaţă, măsurile şi procedurile aplicate în locurile sus-menţionate pentru respectarea drepturilor fundamentale atât a persoanelor private de libertate, cât şi a personalului angajat”, precizează AP.

Chestionarele sunt disponibile spre a fi completate pe pagina de internet a instituţiei Avocatul Poporului, la secţiunea MNP-CHESTIONARE, a adăugat AP.