Cinci persoane au fost reținute și alte 11 plasate sub control judiciar într-un dosar care a vizat destructurarea unei rețele de trafic de migranți. Potrivit polițiștilor români, traficanții transportau persoane pe ruta Serbia-România-Austria contra unei sume de 2.000-2.500 de euro de persoană.

Grupare de trafic de migranti, destructurataFoto: Politia de Frontiera

Potrivit unui comunicat al IGPR, citat de Mediafax, polițiștii au efectuat marți trei percheziții domiciliare pe teritoriul României și au dus la audieri 16 persoane. În urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe documente, înscrisuri, telefoane mobile, laptopuri și tablete.

Potrivit polițiștilor, migranții erau introduși în țară pe zona verde a frontierei cu Serbia și apoi transferați în mai multe imobile de tip safe-house de lângă Timișoara. Ulterior, aceștia erau urcați în autovehicule de transport persoane, în locurile destinate transportului de bagaje, „de cele mai multe ori punând în pericol viața și integritatea corporală a migranților”.

Din rețea fac parte cetățeni români din București și din județele Ialomița, Călărași, Bistrița Năsăud și Bacău și un tunisian stabilit în România, care era responsabil cu recrutarea și găzduirea migranților.

Conform polițiștilor, gruparea ar fi acționat în trecut pe ruta Pas de Calais – Dover.

„Liderii grupării infracționale au fost semnalați de autoritățile britanice și franceze cu privire la faptul că ar mai fi fost implicați în transport ilegal de migranți pe ruta Pas de Calais – Dover, o parte dintre membrii grupării fiind arestați în perioada 2018 – 2019. Începând cu anul 2020, gruparea infracțională și-ar fi mutat activitatea pe teritoriul României, fiind deosebit de activă, prin traficarea migranților intrați ilegal de pe teritoriul Serbiei până în Austria – Viena”, se arată în comunicat.

Numai în acest an, gruparea ar fi traficat peste 100 de migranți, costul unui astfel de transport fiind de 2.000 – 2.500 de euro pentru fiecare migrant.

Cinci dintre persoanele duse la audieri au fost reținute pentru 24 de ore, iar alte 11 au fost plasate sub control judiciar pentru 60 de zile. Potrivit polițiștilor, în acest dosar continuă cercetările pentru trafic de migranți și inițiere și aderare la un grup infracțional organizat.