DEZBATERE PUBLICĂ În țara cu cele mai multe mame minore din UE, parlamentul scoate „educația sexuală” din școli / Cât de importante sunt astfel de cursuri: ce spun elevii, părinții și ONG-urile

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 3 iunie 2020, 6:25 Actualitate | Esenţial


Educație sexuală în scoli
Foto: Hotnews
 documente
(02 Iun 2020) Excel, 8KB
România s-a aflat în ultimii ani pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mamele adolescente, potrivit datelor Eurostat. Cu toate acestea, educația sexuală în școlile din România nu a fost obligatorie până acum și mai puțin de 10% dintre elevi au beneficiat de astfel de cursuri.

În aprilie 2020, printr-o lege aprobată de parlament disciplina devine obligatorie în școli, o dată pe semestru. Majoritatea a considerat demersul unul normal, însă proiectul s-a lovit de opoziția puternică a Bisericii Ortodoxe care l-a catalogat ”un atentat asupra inocenței copiilor”. Ministerul Educației nu a venit nici până acum cu lămuriri despre ce vor conține aceste cursuri, cum vor fi adaptate vârstei, cine va preda, astfel că a alimentat valul de supoziții și îngrijorări. Acum o săptămână o modificare a legii, care a fost votată de parlament miercuri, înlocuiește educația sexuală cu cea sanitară și introduce acordul parental pentru astfel de cursuri.

La nici două luni după, deputați și senatori PSD și PNL au inițiat un amendament prin care se cere acordul părinților ca elevii să participe la cursuri, iar modificarea legii în acest sens a fost supusă miercuri, la vot, în plen. Propunerea a stârnit îngrijorare deoarece tocmai categoriile care au nevoie cel mai mult de aceste cursuri nu vor beneficia de ele dacă părinții se opun.

HotNews.ro a vorbit cu reprezentanți ai elevilor, părinților, ONG-uri care predau cursuri de educație sexuală sau lucrează cu mame minore pentru o radiografie cât mai clară a fenomenului.

Info pe scurt:

 • Derularea de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală, este prevăzută în lege din 2004 (Legea 272/ 2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului pentru programele de educație pentru sănătate).
 • În aprile legea se modifică astfel încât programele de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală, trebuie derulate cel puțin o dată pe semestru. Biserica s-a opus modificării.
 • Săptămâna trecută legea este modificată în comisii cu susținerea parlamentarilor PSD și PNL, sintagma „educație sexuală” fiind înlocuită cu „educație sanitară”, iar pentru participarea la cursuri fiind nevoie de acordul părinților. Modificarea intră la votul plenului miercuri.
 • Ministerul Educației nu a avut nicio reacție până în acest moment.
 • Una din zece mame din România este adolescentă, țara noastră fiind pe locul 1 în UE la acest capitol.
 • Una din zece întreruperi de sarcină din România este făcută de tinere între 15 și 19 ani.
 • Consiliul Național al Elevilor (CNE), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Tineretului din România (CTR) susțin introducerea cursurilor de educație sexuală în școli.
 • Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – învățământ preuniversitar - este de acord cu Educația pentru sănătate, opțional care este și acum, să cuprindă și elemente de educație sexuală. De asemenea, susține acordul părinților.

Câteva date statistice

România se află pe primul loc în ceea ce privește rata nașterilor în rândul adolescentelor, procentul la nivel național este de aproape 10%, de patru ori mai mult decât media europeană, potrivit datelor Eurostat. Practic, unul din zece copii născuți în România are o mamă de până la 19 ani.

În 2018, peste 19.000 de fete de până la 19 ani au devenit mame, din care peste 3.900 erau la al doilea copil, 731 la al treilea, fiind înregistrat și 1 caz în care mama era la al 6 copil, potrivit datelor INS consultate de HotNews.ro. Din cele peste 19.000 de mame adolescente, 727 aveau sub 15 ani.

Potrivit studiului Health Behaviour in School-aged Children - HBSC realizat din 4 în 4 ani de către Organizația Mondială a Sănătății și dat publicității în luna mai 2020, 1 din 4 adolescenți care fac sex nu folosește metode de protecție. La vârsta de 15 ani, 1 din 4 băieți (24%) si 1 din 7 fete (14%) declara ca au avut contact sexual.

În 2018, aproape una din zece întreruperi de sarcină a fost făcută de o tânără de până la 19 ani, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Maternitatea precoce duce la abandon infantil, abandon şcolar şi risc ulterior de excluziune socială, arată Strategia Națională de Sănătate 2014-2020.

Cum s-a făcut până acum educație sexuală în școli

Teoretic, din 2004, potrivit Legii 272/ 2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului pentru programele de educație pentru sănătate, se prevedea ”derularea sistematică în unităţile şcolare de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.” Însă cursurile erau opționale și a depins de fiecare școală în parte dacă le-a făcut sau nu.

Potrivit datelor făcute publice de Inspectoratul Școlar al Municipiului București doar 6% din elevii din școlile din România au acces la astfel de cursuri.

Acum patru ani, deputatul Ninel Peia propunea o lege care ar fi urmat să pedepsească cu închisoarea de până la doi ani profesorii care predau cursuri de educaţie sexuală fără acordul părinţilor, „Legea inocenței”, dar nu a fost aprobată.

Cum a fost modificată legea în aprilie

În aprile a fost adoptat un act normativ (45/2020) care modifică și completează Legea 272/2004 instituid obligația ca autoritățile locale, precum și alte instituții publice sau private cu atribuții în domeniul educației, să deruleze în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, programe de educație pentru viață și pentru sănătate.

"Organele de specialitate ale administrației publice centrale, autoritățile administrației publice locale, precum și orice alte instituții publice sau private cu atribuții în domeniul sănătății și în domeniul educației sunt obligate să adopte, în condițiile legii, toate măsurile necesare pentru: derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor; derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru sănătate, inclusiv pentru dezvoltarea capacităților psiho-emoționale, a competențelor sociale și interpersonale", se arată în lege.

Opoziția bisericii

Imediat după promulgarea legii, Biroul de presă al Patriarhiei Române a transmis un comunicat de presă în care își prezenta poziția vizavi de demers.

”Considerăm că încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educație sexuală reprezintă un atentat asupra inocenței copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească și marcându-i pe aceștia pentru întreaga viață. În acest sens, mai multe studii realizate în diferite țări au demonstrat că o astfel de abordare a educației copiilor a avut ca urmare începerea vieții sexuale mai devreme, cu implicațiile de rigoare, fără vreo îmbunătățire în plan social”, se arată în documentul publicat pe basilica.ro.

Și reprezentanții Bisericii Catolice din România susțin că obligativitatea orelor de educație sexuală în școli încalcă drepturile părinților, potrivit Agerpres.

”Episcopii semnalează că modificările legislative nu s-au făcut în baza unei consultări prealabile a tuturor factorilor implicaţi în procesul de educaţie, printre care se numără şi Biserica, şi atrag atenţia că obligativitatea orelor de educaţie sexuală reprezintă o încălcare a drepturilor părinţilor, garantate de Constituţia României”, se afirmă într-o scrisoare deschisă semnată de ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București. Acesta mai precizează că ”părinţii sunt primii responsabili de educaţia copiilor lor. Prin urmare, numai la cererea lor şi respectându-se principiile moral-religioase ale acestora, şcoala le poate pune la dispoziţie astfel de cursuri”.

Lipsa de reacție a Ministerului Educației

Deși este un subiect ”fierbinte” și era nevoie urgent de lămuriri, Ministerul Educației nu a avut nicio reacție. HotNews.ro a solicitat în urmă cu 10 zile instituției informații despre cum vor fi organizate aceste cursuri, ce conțin, cine le va preda, dar nu am primit răspuns.

Ce schimbă amendamentul parlamentarilor PNL și PSD

La finalul săptămânii trecute, legea a fost modificată în Comisia de Muncă a Camerei Deputaților, în urma unui amendament susținut de parlamentari PSD și PNL . Astfel, s-a introdus acordul parental, iar sintagma „educație sexuală” dispare fiind înlocuită sun expresia ”educație sanitară”.

Derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.
Amendament susținut de PSD și PNL

Președintele Comisiei, deputatul PSD Adrian Solomon, a spus, pentru Digi24.ro, că astfel reglementarea este „mai cuprinzătoare”, iar în privința acordului din partea părintelui el a declarat că decizia nu poate fi a „unor indivizi care vor să smintească națiunea asta”.

Autorii modificării sunt deputaţii Robert Sighiartău (PNL), membru în Grupul Ecumenic de Rugăciune din Parlament, Florica Cherecheş (PNL), Elena Hărătău (PSD), Steluţa-Gustica Cătăniciu (neafiliat), Adrian Solomon (PSD), Nicuşor Halici (PSD) şi senatorul Titus Corlăţean (PSD).

”ONG-uri, mai ales cele din zona religioasă, dar și cei din Grupul de Rugăciune, au avut o reacție destul de virulentă”, a motivat unul dintre inițiatori, deputatul PSD Adrian Solomon, introducerea acestui amendament, potrivit Libertatea.

Cum vede lucrurile un ONG care lucrează cu mame minore

Asociația Dream Project lucrează de câțiva ani cu mame minore, le oferă consiliere, ajutor și cursuri de calificare pentru a se putea susține singure financiar. Din punctul lor de vedere, educația sexuală în școli este obligatorie.

”Din experiența noastră de până acum, cele mai multe mame minore cu care am lucrat ne-au povestit ca si-au luat informațiile despre propriul corp, despre relațiile cu băieții si începerea vieții sexuale din conversațiile cu prietenii si colegii sau de pe internet. Niciuna nu a avut înainte de nașterea copilului, discuții care să aibă la bază informații științifice, clare, pe înțelesul lor, cu un adult de încredere, fie părinte, fie dascăl. Despre ore de educație sexuală nici nu poate fi vorba”. Știm situații în care tinere de 15, 16, 17 ani au ajuns să aibă copii pentru ca nu au știut ca au rămas însărcinate până in luna a 4-a de sarcină când nu mai poți lua in calcul alte opțiuni”, a explicat Marinela Rață, fondatoarea Asociației Dream Project pentru HotNews.ro.

Aceasta este de părere că acordul părinților nu este necesar.

”Noi considerăm că nici acordul părinților nu e necesar, pentru că sunt situații în care părinții nu își pot da acest acord, fiind plecați în străinătate, de exemplu, sau nu vor vrea să îl dea, fiind într-o relație abuzivă cu copilul. Când vorbim despre educație pentru relații sănătoase, cum le-am spus noi la Asociația Dream Project, vorbim de fapt despre un drept fundamental: dreptul la sănătate și dreptul la informație. Nimeni, nici măcar oamenii care te-au născut sau care te cresc nu ar trebui să îți limiteze aceste drepturi”, a declarat Marinela Rață.

Ce spun reprezentanții părinților și elevilor

Consiliul Național al Elevilor (CNE), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Tineretului din România (CTR) susțin introducerea cursurilor de educație sexuală în școli.

”Părerea mea este că educația sexuală ar trebui să reprezinte o prioritate în arhitectura curriculară din școala românească având în vedere că România este țara care este campioană într-un sens negativ la numărul de mame minore. În acest caz noi am susținut mereu educația pentru sănătate care să conțină și educație sexuală. Suntem de părere că este necesară pentru dezvoltarea oricărui tânăr și pentru a-i ajuta pe tineri să înțeleagă mai bine ce însemnă de fapt sănătatea reproducerii și cum pot preveni anumite boli cu transmitere sexuală”, a declarat pentru HotNews.ro Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Cele trei organizații și-au exprimat dezamăgirea în ceea ce privește introducerea acordului parental.

”Am dezavuat faptul că parlamentarii români din PSD și PNL au bătut palma pentru a obliga părinții să-și dea acordul atunci când elevii trebuie să facă educație pentru sănătate. Noi suntem de părere că acest amendament nu are niciun fundament având în vedere că părinții nu ar trebui să se implice în ce materii studiază copilul la școală, așa cum nu trebuie să își dea acordul pentru orele de matematică, română, engleză. Trebuie conceput un plan de informații care să ajungă la elev și să nu fie blocat sub nicio formă”, a declarat pentru HotNews.ro Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – învățământ preuniversitar - este pentru cursurile de educație sexuală, adaptate vârstei elevilor și cu condiția să fie predate în mod corespunzător. Organizația este pentru acordul parental.

”Noi ca Federație suntem de acord ca disciplina ”Educație pentru sănătate”, opțional care este și acum, să cuprindă și elemente de educație sexuală. Aceste elemente să fie predate de către doctori, profesori de anatomie și psihologi. Sunt de acord, dacă mergem mai mult decât trebuie, să se ceară acordul părintelui. Au fost înainte în școli ONG-uri, care au venit și au explicat cu niște teorii aproape de adevăr ce înseamnă educație sexuală și poate acei copii nu doreau să asiste la astfel de discuții. (...) Este nevoie de prevenție, dacă își începe activitatea sexuală la 13-14 ani să știe să folosească un prezervativ, pentru că suntem campioni în Europa la copile care au copii, copii care ajung pe asistență socială. Avem nevoie de noțiuni care să cuprindă elemente de educație sexuală care să aibă ca scop prevenția, cunoașterea organismului, împiedicarea transmiterii de boli sexuale, dar atât și nimic mai mult. Se pot comite abuzuri la scoală, un director poate să fie mână în mână cu un ONG care vine să predea aceste cursuri și care nu are profesioniști poate să vină să vorbească cine știe ce prostii pe acolo. Este normal ca părintele să aibă posibilitatea să-l apere pe minor”, a declarat Iulian Cristache, președintele Federației.

Ce îi îngrijorează pe părinți - câteva răspunsuri

Asociația Dream Project a făcut și un mic sondaj, despre ce îi îngrijorează pe părinți referitor la orele de educație sexuală, iar concluzia vizează în principal neîncrederea în sistemul de învățământ, cine va preda cursurile și ce vor conține.

”Am primit 1521 de răspunsuri si, deși nu am prelucrat toate informațiile, am desprins până acum trei probleme esențiale, pe care le regăsim mai ales in argumentele opozanților: neîncrederea în conținutul unui astfel de program, neîncrederea în posibilii autori ai acestui conținut si neîncrederea în persoanele care ar urma să livreze informațiile”, a declarat Marinela Rață.

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – învățământ preuniversitar, este de părere că de multe ori părinții se tem deoarece nu înțeleg despre ce este vorba.

”Noțiunea de educație sexuală stârnește întotdeauna păreri pro și contra în rândul părinților, fiind puncte de vedere pertinente din ambele tabere. Sunt conștient că trebuie să avem module de educație sexuală în cadrul cursurilor de educație pentru sănătate. Când spui educație sexuală, lumea intră într-o stare de temere, de frică. Am și spus la comisie, anul trecut, să termine cu această denumire, să îi spună educație pentru viață, pentru sănătate, care să aibă în componență și educația sexuală. Înțeleg reticențele unor părinți. Când aud de educație sexuală, anumite persoane înțeleg că vine cineva la școală să-ți explice cum să faci sex”.

Acesta este de părere că o parte din temeri au fost generate și de faptul că părinții nu știu cum vor arăta aceste cursuri și cum se va preda.

”Noi nu avem o programă, de aceea este nevoie să ceri acordul părinților. Normal era să se vină cu o programă, să fie pusă în dezbatere publică, părintele putea să-și dea ok-ul. S-ar putea să fie la țară profesori de sport care să vină să predea așa ceva, ceea ce nu este în regulă”, a mai spus Iulian Cristache.

Experiența Salvați copiii

Salvați Copiii România face încă din anul 1998 cursuri de ”Educație pentru sănătate”, care au și module de educație sexuală, în școlile din România, iar reprezentanții Asociației spun că sunt pentru introducerea lor în toate școlile din țară. Mai mult, aceștia spun că părinții au fost deschiși, și-au dat acordul și până acum nu au fost probleme.

”Noi facem cursuri de educație pentru sănătate în școli de foarte multă vreme. Asta implică nutriție, sport, educație pentru sănătatea emoțională, riscul consumului de droguri, educație sexuală. Cred că trebuie discutat un pic mai amplu, nu focusat numai pe educație sexuală. Atunci când intrăm în școală obținem acordurile conducerii, acordurile educatorilor, diriginților, părinților. Din păcate, există și în curricula școlară, dar este doar un opțional, doar 6% dintre copii fac acest opțional. Noi ce vrem este ca această materie să facă parte din trunchiul comun, să devină disciplină obligatorie. Pentru început ne luăm toate acordurile pe care trebuie să le luăm, copiii au niște părinți care răspund de ei și profesori, și este important să avem acordul tuturor.Până acum am avut peste 20.000 de copii cuprinși în astfel de programe și nu am avut nicio opoziție din partea părinților ”, a declarat pentru HotNews.ro Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Organizației Salvați Copiii România.

Aceasta este de părere că este nevoie de acordul părinților și că trebuie să li se explice cât mai bine pentru ca aceștia să capete încredere.

”Într-o societate dezvoltată nu ai nevoie de acordul părinților, dar la noi, într-o societate de multe ori arhaică pe alocuri și destul de lipsită de înțelegere și informație științifică trebuie să o luăm pas cu pas. Suntem o societate care ne bazăm pe lucruri care ne bazăm pe informație din alte sfere decât de informația științifică. Ca să ajungem să avem populație educată, care să nu mai discute peste 10-20 de ani de acordul părinților și dacă ne vaccinăm sau nu, trebuie să ajungem la toți copiii și să folosim ceea ce acum ne este la îndemână să folosim. Dacă trebuie să vorbim cu părinții, haideți să vorbim cu ei, să îi convingem, să le dăm informația necesară astfel încât să-și dea acordul ca ai lor copii să învețe mai multe pentru a se apăra în viață”, a mai spus Gabriela Alexandrescu.

În perioada 2018 - 2019, Salvați Copiii a ținut cursuri de educație pentru sănătate în 122 de localități – 38 din mediul urban, 86 din rural, din 15 zone în care Organizația Salvați Copiii are filiale sau puncte de lucru: București, Iași, Mangalia, Craiova, Târgu Mureș, Timișoara, Suceava, Brașov, Petrila, Reșița, Pitești, Piatra Neamț, Negrești, Târgoviște, Constanța. Peste 40.430 de elevi cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani au beneficiat de sesiuni informative.

614 voluntari, 760 de cadre didactice și cadre medicale, 123 reprezentanți ai partenerilor locali au fost formați și implicați.

Teme abordate de Salvați Copiii:

 • Nivel preșcolar: diferențele anatomice dintre fete și băieți, despre intimidate și atingeri premise/nepermise.
 • Nivel primar: diferențele anatomice dintre fete și băieți, despre intimidate și atingeri premise/nepermise, pubertate.
 • Nivel gimnazial: Pubertate și diferențele de gen și rolurile sexelor
 • Nivel liceal: fiziologia sistemelor reproducătoare, clasificarea infecțiilor cu transmitere sexuală, metode contraceptive, prevenirea comportamentelor de risc.
Ce înseamnă educația sexuală, cine ar putea preda cursurile

Adina Manea, directorul executiv al Fundației Tineri pentru tineri, care predă astfel de cursuri în școlile din România a explicat ce înseamnă orele de educație sexuală.

”Educația sexuală în niciun caz nu este doar despre folosirea prezervativului, despre prezentarea infecțiilor cu transmitere sexuală și a contracepției. În niciun caz nu este vorba despre dinamica actului sexual și poziții sexuale sau lucruri de genul acesta, cum sunt vehiculate de anumite persoane sau organizații în spațiul public. Este vorba despre dezvoltarea unor capacități, abilități și a unor cunoștințe corecte care să ajute copiii, apoi adolescenții și tinerii să ia cele mai bune decizii cu privire la propria lor viață sănătate”, a explicat Adina Manea.

Aceasta este de părere că educația sexuală îi ajută pe copii să se protejeze de abuzurile sexuale și să aibă ca adulți o relație sănătoasă cu partenerul de viață.

”Educația sexuală învață copiii de mici să știe ce sunt acelea atingeri permise, nepermise, persoane de încredere și lucruri legate de intimitate astfel încât să poată gestiona sau semnala când ajunge într-o situație cu potențial risc de violență. Învățarea de mici a acestor lucruri, inclusiv a limbajului potrivit în care să explice, îi va ajuta când cresc și vor avea decizie personală asupra debutului în viața sexuală și începerii acestui tip de activitate să știe cum să aibă o relație armonioasă cu partenerul, în care să nu fie expuși abuzului sau să diminueze acest tip de risc”, a explicat Adina Manea.

Marinela Rață, manager de program si fondator Asociația Dream Project, spune că toate aceste informații pot fi etapizate, în funcție de vârsta copilului.

”Din perspectiva noastră, acest tip de educație, că îi spunem pentru viață, pentru sănătate, sexuală, sanitară, cum ar fi, e despre relații sănătoase emoțional și fizic. Iar o programă serioasă ar trebui să aibă în vedere aceste aspecte: cum să avem relații sănătoase, pentru că în lipsa acestora se produc foarte multe abuzuri, emoționale și fizice, să ne cunoaștem propriul corp și sănătatea reproducerii, pentru a învăța cum să ne protejăm și care sunt riscurile începerii vieții sexuale, punând accent pe responsabilizare. Toate aceste informații pot fi etapizate, în funcție de vârsta copilului. Sunt suficiente studii în sensul acesta. Dacă vorbim despre un conținut cu totul și cu totul nou, atunci, în opinia noastră, acesta ar trebui desenat de o echipă multidisciplinară: medic, psiholog, pedagog sau specialist în educație, trainer, coach. Noi vedem acest program desfășurându-se săptămânal, timp de un semestru, si livrat prin metode experientiale de predare: prin joc de rol, arte dramatice, storytelling, orice e mai atrăgător pentru copii și tineri”, a explicat Marinela Rață.

Dacă nu se va face o programă nouă, atunci poate fi folosit curriculumul disciplinei Educație pentru sănătate din anul şcolar 2004-2005, aprobat prin Ordin al Ministrului Nr. 4496/11.08.2004. ”E o programă rudimentară, e adevărat, dar e un punct de pornire. Problema cu această programă e că până acum doar maximum 10% dintre elevi au avut acces la astfel de informații, pentru că e o materie predată la decizia școlii”, a mai spus Marinela Rață.

Gabriela Alexandrescu, spune că formarea profesorilor este esențială.

”De educația pentru sănătătate beneficiază acum doar 6% dintre elevi pentru că nu au cadre didactice care să predea. Profesorii trebuie să treacă printr-un program de formare, pot preda profesorii care fac biologie, chimie, fizică, în zona aceasta. Sau poate diriginții. Dar trebuie să aibă această posibilitate de a comunica liber și deschis cu elevii. Dar cei care vor preda trebuie pregătiți. Pot invita specialiști care să țină orele, voluntari care au aceste cunoștințe, pot forma studenți la medicină care doresc să facă acest voluntariat. Noi lucrăm cu profesori voluntari și cu studenți pe care îi pregătim cu specialiști și care merg și discută cu copiii. Totul este posibil, dar cred că s-a direcționat discuția doar către educația sexuală știind că va genera discuții dintr-o anumită parte a societății care nu înțelege, cred că până la urmă oamenii trebuie să vadă despre ce este vorba, poate s-au făcut și anumite greșeli înainte”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Organizației Salvați Copiii România.

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – învățământ preuniversitar, spune că aceste cursuri se pot face de 1-2 ori pe semestru.

”Poate fi o dată, maxim de două ori pe semestru, un curs opțional obligatoriu de educație pentru sănătate, care să aibă în funcție de vârstă noțiuni de educație sexuală. Adică să cuprindă elemente de prevenție, de cunoaștere a organismului, de transmitere a bolilor venerice. Vârsta de la care trebuie învățate lucrurile acestea, trebuie stabilită de specialiști. Sub nicio formă nu o să fiu de acord ca la ciclul primar să venim cu elemente de educație sexuală. Dar bănuiesc că undeva din clasa aVII-a, a VIII-a și fără discuție la liceu”, a explicat acesta.

Cum vede lucrurile un „sexuality coach”

Liana Buzea, sexuality coach, spune că profesorii care vor preda educația sexuală trebuie să respecte câteva reguli clare:

 • crearea unui ”spațiu sigur„ în orele de educație sexuală, profesorii nu sunt învățați despre „spațiul sigur”, la matematică nu e nevoie de un spațiu sigur emoțional; sexualitatea este un subiect foarte delicat, nu este o materie oarecare;
 • granițele personale ale fiecărui copil din clasă trebuie respectate (fiecare om are un nivel diferit de toleranță sau sensibilitate pe această temă; este important ca acest lucru să fie înțeles și onorat ca atare în primul rând de către profesor, apoi și de fiecare elev);
 • opiniile fiecăruia trebuie ascultate fără să fie impuse și celorlalți; fiecare om e diferit, iar în sexualitate trebuie onorat din capul locului, adică din educație;
 • pe lângă educația despre aspectele medicale, adaptată vârstei copiilor , este important să li se explice că întotdeauna au puterea să aleagă pentru ei înșiși în propria sexualitate; nu sunt obligați să facă nimic din ce nu vor sau nu simt să facă, au puterea să spună nu oricui, au puterea să spună cum își doresc să fie tratați, au puterea să plece din orice interacțiune în care nu se simt onorați sau respectați așa cum cer
 • este important atât pentru fete cât și pentru băieți să audă aceste lucruri încă de mici și să nu oblige sau să forțeze pe cineva vreodată să facă ceva ce nu simt;
 • în procesul de formare a „profesorilor de educație sexuală”, este important și util să fie incluși psihologi, terapeuți și coachi în sexualitate; o astfel de bază multidisciplinară îi poate ajuta pe profesori să fie atenți la detalii atunci când vor preda
 • când se face programa de educație sexuală în cadrul ministerului, are sens să fie incluși în discuție o serie de specialiști din discipline multiple conexe, tocmai pentru a se asigura că educația sexuală din școală îi pregătește holistic pe formatori și pe copii îi echipează cât mai sănătos cu putință pentru viața sexuală de adult din viața reală (atunci când fiecare alege prin propriul liber arbitru să o înceapă).

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9674 vizualizari

 • +1 (61 voturi)    
  Pai si ce mare chestie ? (Miercuri, 3 iunie 2020, 6:58)

  Maspp [utilizator]

  Noi inca suntem la nivelul anului 1850. Nu am aflat ca Darwin a descoperit ca omul se trage din maimuta.
  • +21 (37 voturi)    
   Parlamentul UE in 2013: fiecare stat membru decide (Miercuri, 3 iunie 2020, 8:59)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

   Comisia UE nu se amesteca in aceste probleme, controversa a fost foarte violenta in anii 2000-2010, pana la urma Parlamentul UE a lasat fiecare tara sa decida in functie de contextul cultural-istoric si traditii.
   UE nu impune nici unei tari cum sa-si educe adolescentii despre sexualitate.

   In 2015 de ex, guvernul francez de stanga a facut o tentativa de a modifica educatia sexuala la scoala, introducand inca de la clasele primare o "educatie privind identitatea de gen".

   Observati ca si parintii de la noi se tem tot de asta, ca obligatia educatiei sexuale va fi un bun pretext pentru ca ONG-uri ce promoveaza "drepturi Lgbtqr+" sa intervina in continutul manualelor si in prezentarea la ore (se intampla in Germania, de ex.)

   E nevoie ca cel putin in anumite "categorii sociale" (ca sa nu vorbim de saracie si "clanuri" etnice) sa fie facuta o educatie sexuala la adresa adolescentilor.

   Evident, pt a se evita "stigmatizarea" acelor comunitati, e firesc sa fie facuta educatie sexuala pentru toti adolescentii din Romania.

   La fel de normal e ca parintii sa aiba drept la o opinie de care sa se tina cont, nu e vorba de niste banale cursuri de desen sau geografie ci de informatii care pot avea impact asupra intregii vieti a respectivilor adolescenti. Si cat timp copiii sunt minori raspunderea principala revine parintilor, nu unor ONG-uri.

   Cred ca daca se stabilesc norme foarte clare si masuri ferme despre cine are dreptul sa tina astfel de cursuri si daca manualul respectiv e acceptat ultramajoritar de parinti si profesori (ONG-urile au rol de consultanti, atat), nu ar fi o problema reala orele de educatie sexuala (chiar daca unii politicieni vor profita pt propaganda lor, asta e la fel de normal).

   Asta pare sa fie cheia unui minim consens:
   educatie axata pe biologie, nu pe "drepturi" si "identitati de gen", incadrarea stricta a persoanelor care predau, continut aprobat de profesori si parinti.
   • +9 (41 voturi)    
    Mamele minore de care li se rupe inima astora (Miercuri, 3 iunie 2020, 9:22)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    Ajung vreodata la scoala, sa beneficieze de educatia asta? Ca daca din vreun motiv sau altul nu ajung in scoala, toata treaba asta ca reducem din mamele minore e o fantezie in timp ce influentam intr-o directie necunoscuta toata scolarimea.
    • +3 (23 voturi)    
     e-te-na ! (Miercuri, 3 iunie 2020, 10:43)

     DragosAlexandru [anonim] i-a raspuns lui Lok

     N-auzi că au programă și pentru preșcolari, deci, ce dreaku vorbim de mame minore ?
    • -6 (16 voturi)    
     foarte bine (Miercuri, 3 iunie 2020, 15:06)

     Mary80 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     sa scoata educatia pornografica din scoli. Intrebarea este, de ce au introdus-o?
   • +3 (5 voturi)    
    animagibon (Miercuri, 3 iunie 2020, 20:36)

    AlexMateiut [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    Cat de ipocrit poti fii. Si in loc sa-i predea un ONG educatia sexuala, preferi sa i-o arate un coleg pe un telefon via pornhub?
    • -2 (4 voturi)    
     Confunzi prietene (Joi, 4 iunie 2020, 13:51)

     JustEu [utilizator] i-a raspuns lui AlexMateiut

     Confunzi sexul cu educatia sexuala, apoi, mai bine ii explici tu copilului ce si cum, nu un ONG sau o persoana straina, ca doar in pat cu tine n-a fost nu stiu ce ONG. Nu crezi?
     Nu-si are rostul aceasta materie scolara, este doar o alta ideologie sionista.
  • 0 (44 voturi)    
   bravo (Miercuri, 3 iunie 2020, 9:15)

   Coresponedntu [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

   desi eu nu sunt asa de generos, eu zic ca suntem mai degraba la nivelul secolului XIV - XV, inaintea reformei religioase, cand in Europa de Vest protestanta inca se mai pupau moaste, biserica era puternica, trufasa si bogata ca BOR, iar populatia tinuta in intuneric si ignoranta. Ca in perioada respectiva in Romania de azi , in sec XXI, obscurantismul religios, cumpararea iertarii pacatelor, sunt o normalitate. Duhovnicii si nu doctorii sunt importanti. Cat despre iluminismul de secol XVIII, au trecut prin el doar ardelenii (Scoala Ardeleana , emanciparea prin scolile romanesti de la Blaj care functionau inca de la 1700), dar si bucovinenii si banatenii. Dar Ardealul, Banatul si Bucovina au facut parte din Austria (atentie, nu din Ungaria cum multi gresesc), pentru mai bine de 300 de ani.
   In orice caz paradoxul romanesc:
   1. Religiozitate 98% din populatie (locul 1 in Europa si ca nr de biserici) dar si cel mai mic numar de spitale, scoli cu toaleta in curte, asezaminte sociale.
   2. Cel mai mare numar de sarlatani (popi) platiti de la buget, din banii nostri, dar si cel mai mic numar de doctori, asistenti sociali, profesori educatori, cercetatori , ultimii cu salarii de mizerie.
   3. Indoctrinarea religioasa e buna in scoli, educatia sexuala nu e buna. Rezultate? pe primul loc in UE la casatorii intre minori, la copile insarcinate etc
   4. Cel mai mare furnizor de prostitutie si de cersetori pe piata UE. Olanda care tine fenomenul sub control e de vina ca in centrul Bucurestiului sunt bordeluri clandestine in fiecare bloc. Si Olanda e de vina ca 70% din fetele din Amsterdam, din Germania sau alte tari sunt romance.
   Noapte buna Romania !
   • -15 (25 voturi)    
    tot popii îs de vină (Miercuri, 3 iunie 2020, 10:14)

    di livio [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

    cel mai mic nr de spitale, școli cu toaleta în curte, de aia nu le-a deschis fikusz...nu se pot spăla copiii pe măini...și minte ca nesimțitu că Italia și profesori francezi la ATI...nu popii îs de vină, îs șarlatani mai mari ca popii...adica politrucii, fikusz, peeseedee, peeneelee, pdl, pmp, udmr, jo napot...ăștia șarlatani și șarlatanii cu pensii speciale militare, secu-apv...îi bună educația sexuală în școli numa că noi n-avem educație de nici un fel...școli închise și nu se știe cînd se deschid, nu-ntere pă nime...sondaj Europa FM, 40 % părinți nu vor să se deschidă școlile nici în septebrie, nu-mi vine să cred sondajului...nici nu pot să-l contrazic...sindicatele din educație, mucles, amuțește-i doamne să nu mai ceară nimic
   • +2 (26 voturi)    
    Da, si vrei alta lege, alt calus in gura... (Miercuri, 3 iunie 2020, 12:17)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

    Da, si vrei alta lege, alt calus in gura...

    Cu alta lege directionata spre alta restrangere de drepturi unde ajungi, oaie? Sa te incadrezi in turma, nimic mai mult.

    Nu am nimic impotriva educatiei sexuale...nici a celei religioase (care, btw, nu sunt contradictorii in natura lor)...daca sunt facute voluntar. Pe baza deciziei parintilor, nu ca sa vor asociatiile LGBT, prin impunere.
    • -1 (1 vot)    
     Corect! (Joi, 4 iunie 2020, 13:59)

     JustEu [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Corect! Copiii sunt ai parintilor si nu ai statului sau a organizatiilor LGBT. Parintii trebuie sa fie cei ce hotarasc.
   • -1 (1 vot)    
    Crezi? (Joi, 4 iunie 2020, 13:56)

    JustEu [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

    Crezi tu ca de aia ti-e greu tie? Ca iti mananca "popii" banii?
    Fi realist! Tocmai departarea de Dumnezeu ne-a adus unde suntem. Toata lumea s-a invatat sa isi lase copilul in grija statului, sa i-l educe. De aia atatea mame minore si altele, din cauza tuturor prostilor care cred ca statul le vrea bine. Afla de la mine, prietene, statul te vrea prost!
    Nu bisercile si religia sunt de vina, ci lipsa neuronilor. Trezeste-te!
  • +3 (39 voturi)    
   pe statistici (Miercuri, 3 iunie 2020, 9:42)

   Ana Armanca [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

   Pe statistici, numărul de sarcini nu a scăzut odată cu introducerea educației sexuale în școli, dar a crescut numărul celor cu boli cu transmitere sexuală. Și un studiu recent arată că scoaterea orelor de educație sexuală din școli scade numărul de sarcini.https://stiripentruviata.ro/studiu-incidenta-sarcinii-la-adolescente-scade-cu-peste-42-dupa-ce-marea-britanie-renunta-la-educatie-sexuala-si-finantarea-publica-a-contraceptiei/?fbclid=IwAR2BpR3ALlo6iqzLUqZssbi3Lpl9TefSOrNVbzy4MWvIJTturLKHvrXtSiU
   • 0 (36 voturi)    
    Care statistici? (Miercuri, 3 iunie 2020, 10:29)

    IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui Ana Armanca

    Pe bune? Ne dai un link catre un site specializat in fake news, care interpreteaza tendentios un studiu si numesti asta "statistici"? Ai uitat sa mentionezi de 5G, Bill Gates, vaccinuri...
    Dar, sigur, educatia nu e buna, mai bine bati trei cruci si mergi la biserica. De preferinta la un preot iubitor de baietei needucati.
    • +1 (23 voturi)    
     Studii sunt. (Miercuri, 3 iunie 2020, 11:09)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

     In mare educatia sexuala nu are efecte majore, scade oarecum sarcinile la adolescente, introducand avortul si alte metode contraceptive, dar creste bolile de transmitere sexuala, deci sexualizeaza adolescentii. Depinde ce doresti.
     https://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1903/1903.08307.pdf
     https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/hec.3315
     https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/hec.4021
     Referintele sunt mai interesante decat articolele, dar nu le va citi nimeni.
     Oricum, la noi va avea efecte minime in numarul mamelor minore care de fel nu au acces la educatie, dar ii va sexualiza pe toti ceilalti.
     • +4 (14 voturi)    
      punctul pe i (Miercuri, 3 iunie 2020, 11:27)

      Point [utilizator] i-a raspuns lui Lok

      ''dar ii va sexualiza pe toti ceilalti''
     • +7 (19 voturi)    
      Se limiteaza discutia doar la sarcina... (Miercuri, 3 iunie 2020, 11:36)

      IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui Lok

      ... dar am mai spus-o si in alt comentariu, educatia sexuala nu inseamna sa inveti copilul sa faca sex, inseamna sa inveti copilul sa se comporte cu sexul opus. Sa nu fie agresiv, sa nu hartuiasca, sa stie sa accepte un refuz, o respingere, sa stie care sunt limitele, sa stie care sunt consecintele faptelor sale, etc. Iar la asta, noi romanii avem mari lacune...
      • +2 (16 voturi)    
       Despre studii, variaza in functie de regiune. (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:07)

       Lok [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

       Unii considera o sarcina terminata prin avort ca si un succes in a preveni mamele adolescente. Altii contorizeaza fiecare conceptie. Daca te uiti la conceptii aflii ca educatia sexuala nu are efecte. Daca te uiti la nasteri ce rezulta in mame adolescente, atunci avortul are un cuvant de spus. Dar bolile cu transmitere sexuala sunt incontestabil mai mari si alea nu le poti dobandi la scoala in timpul orelor de educate sexuala, dar poti practica cu incredere adolescentina dupa ore tot ce crezi ca stapanesti. Succes.
       Iar comportamentul este pe langa subiect.
      • 0 (2 voturi)    
       Pe ce lume traiesti? (Joi, 4 iunie 2020, 14:01)

       JustEu [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

       Asta crezi ca te va invata educatia sexuala? Ceea ce ai scris tu mai sus se numeste educatie primara, incepe cu cei sapte ani de acasa.
  • 0 (0 voturi)    
   serios (Joi, 4 iunie 2020, 13:46)

   JustEu [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

   Si tu esti de acord cu el?
  • 0 (2 voturi)    
   Educatia sexuala (Joi, 4 iunie 2020, 20:29)

   CristescuPRadu [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

   Crestinii afirma ca omul se trage din maimuta pentru a denigra teoria evolutiopnista.
   Nu Darwin a spus ca omul se trage din maimutele pe care le stim noi astazi precum urangutanii, cimpanzeii, giboni, lenesi, etc. Maimutele au avut linia lor genealogica si oamenii pe a lor.
   O fi fost candva vreun stramos comun, cu multe milioane in urma.
   Probabil ca chiar toate mamiferele sa fi avut un stramos comun. Momentan numai Dumnezeu stie care este adevarul.
  • 0 (0 voturi)    
   Parlamentul decide - in locul parintelui.. (Vineri, 5 iunie 2020, 21:32)

   ex nihilo [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

   Am tinde sa spunem ca vremurile se schimba sub ochii nostri; dar NU este adevarat, DEJA s-au schimbat!

   In tari ca Suedia (nu stiu daca schimbarile mentalitatii la ei, si'n Europa, sunt cauza acestor legi sau nu) autoritatile exercita deja de multa vreme, un CONTROL GREU DE IMAGINAT IN PRIVINTA COPIILOR - IN RELATIA CU PROPRII PARINTI. Unii motiveaza ca astfel de legi, asupra "eliberarii copiilor" din "gheara" parintilor, ar fi justificate - dat fiind numarul semnificativ de parinti iresponsabili: alcoolici, violenti, fara venituri, dominanti (care o fi "criteriul" care masoara dominanta aici, cam greu de evaluat). Cei ce sprijina acest tip de decizii guvernamentale probabil ca n'au minori de confiscat; sau au un spate prea solid, ca legile respective sa'i atinga si pe ei si sa'i faca astfel sa simta, durerea aceea de parinte - ca O AUTORITATE STRAINA sa-ti confiste copilul.

   Insa si la noi, Parlamentul - motivand aspecte ca cele de mai sus, au inceput sa puna MONOPOL - nu doar pe viata de familie dar si asupra individului.

   (Vezi votul din Parlament, in ce priveste salvarea de vieti, prin donarea de organe IN URMA DECIZIEI LUATE DE CATRE RUDEle persoanei aflate in moarte cerebrala - cazul doctorului Adrian Cacovean aflat in moarte cerebrala, care si-a revenit - Google: "Dr. Adrian Cacovean: 'Am trăit spaima devenirii de donator de organe, îi auzeam ce au de gând și înțelegeam ce teste urmează să facă pe mine'". Dar NU E SINGURUL caz de persoane aflate in moarte cerebrala, CARE SI-AU REVENIT..) Acum, in ce masura AR FI DE ACORD CEL IN CAUZA, aflat in moarte cerebrala - e greu de spus. Sau nici n-am vrea sa ne gandim - la ce SIMTE o astfel de persoana! (Indeosebi m-ar interesa, DACA CEL AFLAT IN MOARTE CEREBRALA AR FI PARLAMENTAR si rudele lui ar decide asupra lui ca el sa fie ciopartit DE VIU.)

   Iar acum, educatia sexuala - "ATAT DE NECESARA celor mici", se pare ca nu face exceptie, din aceasta categorie: Parlamentul decide - in locul parintelui..
 • +20 (62 voturi)    
  Totuși care e problema? De ce atâta circ? (Miercuri, 3 iunie 2020, 7:39)

  Amerlocu [utilizator]

  Ce e așa de rău în a avea acordul părinților pentru o materie opțională?! Ce treabă au ONG-urile unor indivizi ce nu au copii cu educația copiilor altora?!

  Când a fost circul cu orele de religie, atunci ONG-imea a sărit în sus că stai nene că nu e bine ca părinții să ceară să-și scoată copii de la orele de religie. Trtebuie ca ei să ceară explicit ca și copii lor să participe la aceste ore. OK. S-au schimbat reglementările, părinții trebuaiu să ceară explicit înscrierea copiilor lor la orele de religie. +90% din ei i-au înscris la acele ore și atunci același ONG-uri au sărit în sus că de fapt orele de religie trebuie interzise cu totul dacă le vor părinții :)

  Stai și te întrebi ce se tot agită atâta pe tema copiilor niște mizantropi ce n-au copii și nu vor avea niciodată copii din cauză că sunt așa de angajați în tot soiul de cauze mărețe că oroium n-au cum să se ocupe de copii?!

  Eu cred că problema educației copiilor constă tocmai în faptul că părinții sunt mult prea puțin impicați în pricesul de luare a deciziilor vis a vis de educația copiilor lor. În districtul școlar unde sunt copii mei materiile opționale încep din clasa a 5-a și ajung în clasa a 8-a să fie 80% din ponderea orelor. Noi părinții trebuie să aprobăm alegerile copiilor. Pentru moment doar cel mare a trecut în a 5-a. Cred că e ceva excepțional pentru dezvoltarea copiilor să aibă opțiuni și ca viitorul lor să nu fie la mâna unuei haite de funcționari îmbâcsiți din ceva minister ci a părinților lor.

  Oricum obligativitate orelor de educație sexuală nu va frezolva problema adolescentelor ce rămân însărcinate. Presupun că marea lor majoritate oricum nu prea dau pe la școală deci foarte probabil cpă toată zâzania asta e degeaba.
  • -5 (21 voturi)    
   problema este (Miercuri, 3 iunie 2020, 11:47)

   yyyxxx1981 [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   ca in foarte multe cazuri (din pacate) parintii nu sunt capabili sa isi de-a acest acord.
   Ori nu exista, ori sunt plecati la munca prin strainatate, ori sunt betivi care nu au grija sub nici o forma de copii, ori au un pudism exagerat bagand capul ca strutul in pamant. Acesti pudici insa sunt primii mirati cand ii creste burtica adolescentei si o bat si o preseaza sa faca avort/sau sa abandoneze copilul ca ii face de rusine. Daca gandesti strict dpdv al parintelui educat din Bucuresti/Cluj/etc poate ai dreptate, dar legea trebuie facuta pentru a ajuta toti copii nu doar pe cei care au norocul de a avea familii ok. Altfel sa nu ne miram ca nu se termina cercul vicios de saracie, asistati sociali, betivi, copii chinuiti fara nici o speranta, etc... Desigur, putem alege sa ne gandim strict doar la patratelul nostru in care ne simtim bine, sa ne doara in... de ceilalti copii, iar apoi sa mergem crestineste la biserica. Tinem si un post ca doar suntem buni crestini nu? De craciun donam un cozonac la un orfelinat (nu conteaza ca prin atitudinea noastra am contribuit prin ajungerea acolo a acelor copii) si suntem grozavi.
   • +2 (18 voturi)    
    Problema ta este acum ortografia (Miercuri, 3 iunie 2020, 15:35)

    ids [utilizator] i-a raspuns lui yyyxxx1981

    “De-a” si “toti copii” spre exemplu. Inainte sa-i critici pe altii si sa ne mani spre educatie si progres ai putea sa te ocupi un pic de tine.
  • +3 (17 voturi)    
   Pentru ca nu pot sa-ti dau mai multe plusuri... (Miercuri, 3 iunie 2020, 11:57)

   CezarN [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   ... te felicit pentru comentariu !
  • 0 (10 voturi)    
   Diferenta in Romania (Miercuri, 3 iunie 2020, 14:29)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   Fostul director de scoala dar inca implicat in cardasie cu conducerea actuala din ditamai municipiul nu isi tine orele normale de istorie, dar vrea extra optional de istorie si acolo mananca covrigi cu capul pe catedra.
   Si la facultate terminata acum vreo 15 ani cica existau optionale, dar exista adesea o singura varainta care asigura numarul "exact" de credite necesare, iar cand alegeai "gresit" se rezolva prin decizia conducerii - fie ca nu exista profesor la o materie, fie ca ii mai trebuiau niste ore unuia sa-si explice existenta...
   Decizia cu optionalul la religie e din nou o batjocura: exista risc de ostracizare din partea celorlalti elevi sau a profesorilor, dar si fata de parinti care adesea nu sunt 100% impotriva, nu exista activitati alternative (sala de sport, de lectura, parc - elevii nu pot pleca in mijlocul programului), cei mici se pot simti exclusi daca nu pot lua parte la activitatea grupului daca sunt prezenti. Sa se predea moralitate, civism, dar nu dogme, draci si ingerasi... Nepoatelor li s-a acrit de desenat sfinti si ingeri... La liceu, era o pierdere de vreme si mai mare ... desi departamentul era fff. bine vazut si laudat din exterior
  • +6 (10 voturi)    
   corect (Miercuri, 3 iunie 2020, 14:37)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   Cu o minoritate rroma de (cel putin) 10%, in mare masura nescolarizata, nedorind sa renunte la modul de viata "traditional", dezbaterile astea si "motivatia" lor sunt de prisos.
   Educatia acestei populatii minoritare nu e doar treaba activistilor rromi; ei nu detin mijloacele materiale si financiare, cu "bunavointa" doar nu ajungi departe. Eu cred ca un program national serios, organizat si corect finantat se impune ! Si UE care ne critica atata prntru discriminari ar trebui sa ne sprijine. Logistic si financiar. Nu-i defel simplu ! Si dureaza nu ani ci una-doua generatii ! Asta daca incepem de maine ...
 • 0 (66 voturi)    
  S-a ajuns unde s-a ajuns (Miercuri, 3 iunie 2020, 7:58)

  Un cititor [utilizator]

  din cauza ideologiei neo-marxiste promovată de deep state care nu ține seama de Dumnezeu și de persoană.
  Deci, după mințile bolnave neo-liberale/socialiste ale celor care ne conduc, copiii/tinerii trebuie încurajați să renunțe la rușine și la pudoare și să intre astfel într-o zonă de promiscuitate vecină cu perversiunea din care au de câștigat doar traficanții de carne vie, pornografii și pedofilii. Pentru că, de fapt, aceasta e miza acestor inițiative, și nu grija pentru sănătatea și bunăstarea copiilor.

  P.S. Câți dintre cei care promovează agresiv „educația sexuală” au copii, iar dacă au, cum sunt ei educați?
  • +5 (45 voturi)    
   mame minore (Miercuri, 3 iunie 2020, 8:51)

   AntonH [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   Existau mame minore dinainte să se nască marxismul. Logica ta este la pământ. Și, sincer să fim, nu are nimic de a face marxismul cu educația sexuală.
   Toată ziua discutăm cum educația poate schimba lumea, dar nu le dăm voie la copii să învețe. Nu prin rușine și pudoare rezolvăm traficanții, pedofilii sau pornografia. Cel mai bun exemplu este că bisericile colcăie de pedofili, acolo unde se presupune că cele cerute de tine sunt la putere.
   PS. am copil, promovez (neagresiv) educația sexuală, iar el este educat corespunzător.
   • +5 (31 voturi)    
    Si Hollywood colcaie, dar cui ii pasa? (Miercuri, 3 iunie 2020, 9:23)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui AntonH

    ramane ideea ca ne este impusa o schimbare majore de programa pe tema emotionanta a mamelor adolescente, problema care nimeni nu vrea de fapt sa o rezolve si toata lumea stie ca nu poate fi rezolvata prin educatie.
    • -2 (24 voturi)    
     Hollywood (Miercuri, 3 iunie 2020, 9:56)

     AntonH [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     Da, si Hollywood colcăie, dar numai biserica se consideră bastion la moralității.
   • +2 (4 voturi)    
    daca e educat corespunzator - de ce are nevoie ... (Miercuri, 3 iunie 2020, 19:08)

    Fileu_de_Poveste [utilizator] i-a raspuns lui AntonH

    de educatie si la scoala ?
    Nu te descurci?

    te cam contrazici!
   • -2 (2 voturi)    
    Nu te cred! (Joi, 4 iunie 2020, 14:07)

    JustEu [utilizator] i-a raspuns lui AntonH

    Nu te cred ca ai copii. La ce aberatii scrii si gandesti nu te pot crede.
    L-ai citit pe Marx? Nu cred, pentru ca daca l-ai fi citit ai fi gasit si legatura dintre marxism si educatia sexuala (ca forma de promovare mai ales).
  • -3 (21 voturi)    
   ... adevarul .. (Miercuri, 3 iunie 2020, 9:56)

   Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   Se fac ore de Religie. Probabil profesorul de Religie le spune elevilor sa astepte pana dupa casatorie . Si rezultatele sunt cele care sunt. Poate o parte din vina o au si profesorii de Religie.

   Niste ore de eduatie sexuala poate nu ar strica. Multi parinti nu vorbesc cu copiilor lor pt ca le este rusine.

   Dar o ora pe saptamana pentru asa ceva mi se pare mult prea mult. In plus .. cum se face pregatirea profesorilor care predau Educatie Sexuala?
  • -1 (21 voturi)    
   S-a ajuns unde s-a ajuns.... (Miercuri, 3 iunie 2020, 11:11)

   IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   ... din cauza lipsei de educatie (si, probabil, si de inteligenta) a unora care au crescut, au devenit parinti si vor sa isi educe copiii la fel cum au fost educati ei, ca doar "stie ei mai bine cum trebuie educati copiii lor".
   Parca o si vad pe romanca sadea spunandu-i fiicei "lasa, mama, ca nici eu nu am facut asta la scoala si uite ce bine a fost". Dar uita ca in gimnaziu o inghesuiau baietii pe la colturi si o ciupeau de sani si de fund, pentru ca nu-i educase nimeni cum sa se comporte cu o fata.

   Primitivilor, va spun un mare "secret": educatia sexuala nu inseamna sa inveti copilul sa faca sex, inseamna sa inveti copilul sa se comporte cu sexul opus. Sa nu fie agresiv, sa nu hartuiasca, sa stie sa accepte un refuz, o respingere, sa stie care sunt limitele, sa stie care sunt consecintele faptelor sale... despre asta este vorba.

   PS: Ca sa nu ai dubii, da, am copii.
   • +1 (11 voturi)    
    duh (Miercuri, 3 iunie 2020, 11:30)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

    si eu care credeam ca-i invata aparatul reproducator...
    • +2 (2 voturi)    
     ala se studiaza la gradinita cand merg la toaleta (Miercuri, 3 iunie 2020, 14:34)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Point

     sau aiurea
  • -1 (5 voturi)    
   Parca pudibonzeala era si in dictatura comunista (Miercuri, 3 iunie 2020, 14:31)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   si parca aia erau cu marxistii ... zic si eu
 • +28 (48 voturi)    
  Frectie la picior de lemn. (Miercuri, 3 iunie 2020, 8:18)

  Lok [utilizator]

  Dar oare mamele astea minore ajung vreodata la scoala? Nu or fi ceva motive demografico-etnice care le tin needucate si departe de orice forma de invatamant?
 • +27 (39 voturi)    
  Intrebari pt dezbatere (Miercuri, 3 iunie 2020, 8:22)

  Anges [utilizator]

  Numarul acestor mame minore se coreleaza cu lipsa educatiei sexuale sau cu saracia, o anumita zona geografica sau apartenenta la o minoritate etnica ce are anumite traditii? Care este efectul in alte tari dupa introducerea cursurilor? Cu cat a scazut numarul mamelor minore? Este rau sa ai multe mame minore? Care e impactul asupra copilului?
  Mai pe scurt, inainte sa ne aruncam in discutii pasionale si sa aruncam si banii in actiuni cu impact discutabil, ne prezinta cineva un studiu?
  • +12 (18 voturi)    
   Scopul acestor "dezbateri" e de a stabili consens (Miercuri, 3 iunie 2020, 9:11)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Anges

   Chiar daca e unul prefacut. Vor spune ca e dezbatut, ca lumea cere si ca nobletea impune....
 • -10 (44 voturi)    
  Biserica... (Miercuri, 3 iunie 2020, 8:30)

  bgd [utilizator]

  Cand renuntam la frana numita BOR? Ce contributie are BOR la progresul Romaniei?
  • +15 (35 voturi)    
   pai (Miercuri, 3 iunie 2020, 9:37)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui bgd

   de ex cand progresistii ca tine or sa renunte la ideile voastre cu educatia sexuala la copii de gradinita.sau mai misto e aia cu travestitii care citesc povesti copiilor.
   btw,redactia,un link cu dovada aia cu mamele adolescente?
   • -8 (20 voturi)    
    amice (Miercuri, 3 iunie 2020, 11:28)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Point

    https://www.neweurope.eu/article/romania-highest-proportion-teenage-pregnancy-eu/ citeste si plangi

    educatie sexuala nu insemna travestiti... ti-a spalat creierul de tot biserica!
    • -3 (13 voturi)    
     amice (Miercuri, 3 iunie 2020, 12:25)

     Point [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

     tu faci discutii pe o lege din 2020.studiul ala se bazeaza pe date din 2013.nu mai baga date din burta.lasa te rog redactia sa-si faca datoria.nu e prima data cand dactilografii HN fac treaba la comanda!!!
     revenim la spalarea creierului.te rog sa-ti tii opiniile personale pt tine.daca vrei sa discuti corect,invata sa te adresezi la fel.eu nu te jignesc si vreau reciproca.nu poti,nu mai posta
     si ca sa inchei cu dumneata o sa-ti dau si eu un link doua.te rog nu plange,bucura-te
     https://www.psychologytoday.com/us/blog/understanding-the-erotic-code/201901/drag-queen-storytime-children
     sau
     https://www.youtube.com/watch?v=brl2qG5GhHc
     • +3 (7 voturi)    
      acolo parintii aduc copii la eveniment (Miercuri, 3 iunie 2020, 14:39)

      jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Point

      la scoala, profesorii nu sunt nici travestiti, nici nu sunt obligati sa citeasca cuvant cu cuvant din manual (presupunand ca ar fi contrar credintelor lui).
   • -4 (12 voturi)    
    Gradinita? Pt ce exagerezi? (Miercuri, 3 iunie 2020, 16:07)

    bgd [utilizator] i-a raspuns lui Point

    Codul penal iti da voie sa faci sex de la 15 ani... in anumite conditii.
    Consideri ca la acea varsta un copil are cunostintele necesare pentru asta?
    Sau poate preferi educatia sexuala facuta de industria pornografica la care orice copil are acces de la varste foarte fragede...
    Deja dintr-a 7a ne ardeam ca iepurii prin bai, vestiare, in spatele liceului... ai impresia ca folosea cineva prezervativ? Ca ne gandeam ca vezi poate ramane insarcinata, sau ca e posibil sa ma trezesc cu vreun std? Crezi ca a intrebat cineva de 2 ori daca asta isi doresc intr-adevar?
    Educatia sexuala ar trebui sa fie obligatorie de la 14 ani, daca nu mai devreme. La acea varsta toti se masturbeaza deja... Cat crezi ca mai dureaza pana fac sex, daca nu au facut-o deja?
    Anul trecut aveam peste 50k orfani pe hartie...cine stie cati sunt de fapt. Copiii astia de unde au aparut? Din aer?

    Nu stii ce vorbesti prietene.... parintii nu au nici cea mai mica idee despre ce fac fetele si baietii lor cand nu sunt acasa.

    PS. Aveam vreo 16 ani cand am fost lasat singur acasa sa am grija de 2 baieti de 10-11 ani, pt ca mamele noastre au considerat ca ok asa. Dupa vreo 2 ore, din cauza linistii apasatoare am zis sa vad ce fac.... amandoi in pielea goala, isi bagau pixuri in fund. Asta se intampla prin anii '90... E ok, nu? Putina explorare sexuala intre baietei... de ce nu?

    PPS. Din cate stiu, Bisrica e adepta sexului dupa casatorie,nu? In noaptea nuntii prima data... De ce nu promoveaza chestia asta? Nu vad nici un fel de implicare din partea lor, nici un fel de abordare constructiva... Lasa ca ne scapa constructia aia pantagruelica de langa CP de diavolul din societate. Sa ne concentram pe betoane, mai sanatos.

    Societate medievala.
    • +2 (6 voturi)    
     what? (Miercuri, 3 iunie 2020, 17:14)

     Point [utilizator] i-a raspuns lui bgd

     1.ai niste linkuri mai sus.
     2.15 ani?hehehe nu-ti cer amanunte.
     3.dap la 15 ani ar trebui sa stii ce si cum.macar aia cu burta mare.chiar si pe timpul lui ceau se stia.nu cred ca pustimea de acum e mai neinformata ce pe timpul comunismului.
     4.varsta ideala?probabil 13-14 ani
     exemplele tale personale sincer ma pun in incurcatura.eu unul incerc sa fac diferenta intre sex si depravare.
     5.incearca o biserica.nu-ti bate popa cu crucea in patul nuptial.ei dau sfaturi nu ''promoveaza''.medievalismul asta de care se agata progresistii tine inca societatea asta pe picioare.cu chiu cu vai.daca nu vezi criza profunda in care se afla vestul,nu e treaba mea,faca ce vrea fiecare in bordelui lui.
     • +4 (4 voturi)    
      Daca iti plac cartile... (Miercuri, 3 iunie 2020, 22:51)

      bgd [utilizator] i-a raspuns lui Point

      Citeste asta - Demnitate Pierduta de Thomas Schirrmacher (daca n-ai auzit de stimabilul...google it, merita)
      Si asta - Pornography, Sexual Callousness, and the Trivialization of Rape de Dolf Zillmann, Jennings Bryant
      Si nu in ultimul rand asta - Not Under My Roof: Parents, Teens, and the Culture of Sex de Amy T. Schalet

      Nu e vorba ca sunt neinformati... ci sunt informati gresit si asta va avea implicatii nu numai asupra modului in care vor face sex, ci si asupra vietii de zi cu zi, respectul fata de sine, fata de femei, importanta consimtamantului, etc
    • +4 (6 voturi)    
     orice copil cu un parinte iresponsabil ca tine ... (Miercuri, 3 iunie 2020, 19:15)

     Fileu_de_Poveste [utilizator] i-a raspuns lui bgd

     are acces la pornografie de la o varsta frageda. Ceilalti nu.
     Parintii tai ar fi trebuit sa aiba parte de Educatie Sexuala, si sa se fi si protejat
  • +6 (20 voturi)    
   Argumentatie si echilibru (Miercuri, 3 iunie 2020, 10:13)

   Anarb [utilizator] i-a raspuns lui bgd

   Tocmai a fost Barna la Dobro. A dat 2 argumente pt lege: nr. de mame minore si perpetuarea unor traditii medievale. Primul e dezbatut vad, al 2-lea e al tau, care nu e argument stiintific, ci emotional, de acelasi calibru cu cele ale BOR.
   Dobro a intrebat repetat ce garantii se pot oferi ca ora nu devine o platforma de propaganda pt teorii de gen, cum se tem unii opozanti; doar raspunsuri generale, gen vedem cand vor apare situatiile.
   Intrebat la ce varsta trebuie educat copilul in scoala privind homosexualitatea si transgederismul, Barna a spus ca asta trebuie stabilit de specialisti, fara sa realizeze ca a raspuns implicit la intrebarea daca asta trebuie studiat.
   Concluzia discutiei, o lege probabil utila, dar politizata si nearmonizata cu majoritatea partilor implicate va duce doar la animozitati.
   • +1 (7 voturi)    
    Dilema (Miercuri, 3 iunie 2020, 22:22)

    wintershadow [utilizator] i-a raspuns lui Anarb

    Dar de ce ar trebui educat copilul la scoala privind homosexualitatea si trasgenderismul la orice varsta? In loc sa tratam problemele unei minoritati in cadru specializat, ajungem sa o prezentam fortat ca normalitate, de prea multa grija ca nu cumva sa discriminam.
 • +18 (26 voturi)    
  ... (Miercuri, 3 iunie 2020, 8:49)

  tirolez [utilizator]

  Eu sunt de acord, mai ales ca era doar o data pe semestru si nu incarca extraordinar orarul, dar....
  M-as fi bucurat sa vad la fel de multa energie in gasirea unei solutii pentru categoria care da cele mai multe mame minore. Fetitele rroma casatorite cu forta de la 11-12 ani! Cum propuneti sa fie ajutate? Cele mai multe nici macar nu merg la scoala, cu ce le va ajuta aceasta materie?
  Va e frica de reactii? Cat la suta dintre mamele minore apartin respectivei comunitati? N-am vazut in articol.

  Pe de alta parte , stiti ca fetele de 15+ cunosc mijloacele de contraceptie, dar nu le folosesc din cauza ca au auzit ca "se ingrasa de la anticonceptionale"? Iar baietii nu suporta prezervativul. De fapt sunt si destui adulti care nu-l suporta, ca, de, sa se descurce femeia. Lucrurile sunt mult mai complicate decat bifarea unor ore pe semestru. Sunt suficient de instruiti cei care vor tine orele?
 • +30 (38 voturi)    
  Calm (Miercuri, 3 iunie 2020, 9:00)

  MPopa [utilizator]

  Amendamentul propus nu desființează orele de educație sexuală ci lasă părinților posibilitatea de a opta sau nu pentru ele.
  Și este firesc să fie așa atât timp cât părintele decide asupra educației copilului, nu ONG-iști și jurnaliști entuziaști care poate n-au crescut un copil în viața lor dar le dau sfaturi altora.
  Cât privește argumentația, mai exact numărul ridicat de mame minore, trebuie văzut câte din acele mame au abandonat școala cu totul la o vârstă fragedă. Sarcinile nedorite sunt de obicei consecința unui mediu socio-economic degradat. A făcut cineva un astfel de studiu? Dorește să îl facă sau le e frică să nu rezulte cumva că discutăm preponderent de comunități unde căsătoria minorilor este o „tradiție culturală”?
  • -6 (18 voturi)    
   parintele (Miercuri, 3 iunie 2020, 11:37)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui MPopa

   poate din diferse motive sa nu faca ce e mai bun pentru copil ...
   de exemplu daca scoala nu ar fi obligatorie pariez ca ar mai renunta niste mii. ca doar tati are nevoie de ei la sapa, si pt asta nu trebuie sa inveti carte!

   dar hai sa fim gica-contra ca doar romanii fac totu pentru binele lor... gen votam hoti de 30 de ani.,..

   si mai e o problema: de unde stim ca biserica nu o sa-si bage coada sa faca parintii sa-si retraga copiii de la educatia sexuala? se paote face prin OUGuri gen coalitia pt familie (retorica este deja: "ii fac homosexuali"), prin biserici, sau chiar direct!?

   cati parinti le explica la 12 ani (o varsta la care mai ales fetele o pot lua razna): "ba fata, vezi ca asta e cu sexu, poti ramane gravida, poti lua boli etc. e bine sa amani, sau sa te protejezi naiba daca tot o faci"?! aud?!

   parintii de obicei nu discuta , sau daca discuta dau un argument cretin gen:"o sa mori daca te f... sau ajungi in iad etc" si copiilor putin le pasa!

   nu numai aia care abandoneaza scoala iau boli venerice sau raman gravide! sa fim seriosi!

   sigur, conteaza si sa fie facute calumea orele de educatie sexuala, dar asa este cu totul alta discutie!
   • +10 (18 voturi)    
    Si cine stie mai bine? Statul?! (Miercuri, 3 iunie 2020, 12:36)

    andipetre [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Deci ce zici tu e ca parintii nu pot decide pentru copiii lor si ca statul ar trebui sa decida in locul lor.

    Exact ca la comunisti. Zero libertate individuala, functionarii de la stat iti decid viitorul. Bravo! In tara in care coruptia e generalizata tu ai incredere in stat. Definitia perfecta a marxistului de tip nou.

    Unii nu au meritat sa scape de dictatura, vad ca le place.
   • +9 (15 voturi)    
    Calm (Miercuri, 3 iunie 2020, 12:59)

    MPopa [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Sunt reticent când aud că statul trebuie să facă și să dreagă acolo unde părinții nu se ridică la înălțimea așteptărilor. Cine e statul în situația aceasta concretă? Educația sexuală ar trebui încredințată unor „formatori”, s-au și făcut cursuri pentru ei. Cine sunt acești oameni, ce pregătire au, după ce curiculă vor lucra? Am văzut deja documente în care se susține începerea educației sexuale de la vârsta de 4 ani. Înainte să îmi las copilul pe mâna unor formatori posibil ideologizați vreau fie să primesc răspunsuri la întrebările de mai sus, fie să mi se permită în calitate de părinte să îmi retrag copilul de la acele ore.
  • +7 (11 voturi)    
   Despre ce vorbim de fapt... (Miercuri, 3 iunie 2020, 15:48)

   Anarb [utilizator] i-a raspuns lui MPopa

   Inca in pandemie, cu 100-200 de infectati pe zi, cu economia pe butuci si peste 1 mil de romani fara loc de munca sau in somaj tehnic, problema lui Barna si a USR-ului este de ce sa se ceara acordul parintilor pentru ora de educatie sexuala.
   De fapt despre asta vorbim pentru ca altfel legea are majoritate larga sa treaca. Sincer nu stiu daca e prostie, ideologie sau ingamfare, dar cred timpul tuturor in perioada asta poate fi mai bine folosit de atat.
 • +16 (32 voturi)    
  Studii foarte generice - presiune dezechilibrată (Miercuri, 3 iunie 2020, 9:08)

  Fileu_de_Poveste [utilizator]

  Sa incep de la inceput:
  1. ca si parinte doresc sa educ eu copilul meu in acesta directie
  2. educatia ar trebui facuta categoriilor de risc, nu globalizata
  Am cautat si citit studiile facute in domeniu - foarte slăbuț.

  Lipsa identificării (corecte) a categoriilor de risc de catre ONG-uri sau INS este evitată pentru:
  - (INS / statul român) a nu pune oficial etichete (care deja exista in folclor) anumitor categorii sociale/etnice
  - (ONGuri) a forța o agendă de implementare la nivel național a unor programe de educație sexuală care de fapt ar trebui targhetate (bani de spart - de ce, ca și ONG să ma focusez pe esențial?)

  Să spunem clar:
  1.Profilul mamei adolescente se incadrează intr-un procent apropiat de 100% de apartenența la una din categoriile :
  -sărăcie
  -mediul de trai-instituții de stat
  -etnie romă
  -mediul rural
  -familli monoparentale sau disfuncționale (violență in familie/parinți in strainatate/copii nesupravegheati)
  -mediu școlar influent dar de proastă calitate - școli profesionale/disciplina si protectia copilului nu sunt respectate

  Pentru aceste categorii, educația nu e importantă. Dăm exemplu Suedia in mod greșit

  2. Factorul care susține existența unui număr mare de mame adolescente este:
  - relațiile sexuale - copii intrețin relații sexuale pentru că "se joacă/e cool/le place", și NU pentru că cineva nu i-a educat. O educație neadecvata in domeniu le starneste "curiozitatea" si celor care nu ar fi avut-o.

  Metodele cele mai eficace de combatere a acestui fenomen sunt:
  A. Relațiile sexuale protejate - ele nu rezolvă celelalte probleme de fond, ci impiedică doar aparitia copiilor. Folosirea prezervativului este cea mai eficace/ieftina metoda de contaceptie - DAR este gresit in a educa generatii intregi de copii de varsta de gimnaziu cum se foloseste prezervativul, cum se rulează corect, să nu se spargă, dacă e tare sau nu, ...
  B. Abstinența de la relații sexuale - copii trebuie sa aia respect/grija unii fata de altul
  (C. avort - trebuie exclus)
  • 0 (14 voturi)    
   Felicitări (Miercuri, 3 iunie 2020, 10:15)

   cid [utilizator] i-a raspuns lui Fileu_de_Poveste

   Aţi sintetizat foarte bine motivele reale pentru care nu este cu adevărat necesară aşa-zisa educaţie sexuală în şcoli.
 • +13 (25 voturi)    
  Ce treaba are OMG-ul cu coplilul meu? (Miercuri, 3 iunie 2020, 9:26)

  Sorin-Cj [utilizator]

  Ar trebuii ca OMG-urile sa-si faca copii lor ... si sa ne lase pe noi cu ai nostrii.
  In tara in care hotii si talharii sunt mai protejati ca pensionarii (asigurari de sanatate), in care invatamantul este distrugator de caractere, exact educatia sexuala e problema.
  Faceti o treaba pana la capat si vedeti unde e problema, pentru o minoritate nu inteleg de ce ar trebuii sa sufere majoritatea?
  Problema nu este ca devin mame la 10-12 ani ci ca fac SEX la varsta asta, dar unii vod lucrurile pe dos ....
 • -3 (27 voturi)    
  suntem superstitiosi medievali (Miercuri, 3 iunie 2020, 9:32)

  QED [utilizator]

  nu ai cum sa iti educi copilul inteligent intr o tara cu atatia prosti si needucati. e urat sa afle copilul de la scoala cum se face sex fara acordul parintilor e mai bine ca afla de pe net si de la colegi inca din clasa a doua. politicienii nostrii niste iude pacatoase vor sa para cuviosi ca sa ciuguleasca voturile bisericii intr o complicitate interminabila.
  tara de superstitiosi
 • +7 (17 voturi)    
  ONG (Miercuri, 3 iunie 2020, 9:32)

  Setalcott [utilizator]

  Sa redam si din opinia Asociatiei Medicilor Catolici din Romania.

  "Creștinismul ne învață, în plan natural, că adevărul există, că el se află chiar în lucrurile pe care vrem să le cunoaștem, că acest adevăr trebuie căutat, că el poate fi găsit și că noi trebuie să ne conformăm viaţa acestui adevăr. El trebuie sa fie principiul cunoașterii și acțiunilor noastre... Marxismul nu crede în asta, ci în interese, cele de clasă. Astfel, îi va învăța pe copii că adevărul nu există; ca bărbatul și femeia nu există, ci există gender sau transgender; că familia e de mai multe feluri, căsătoria de asemeni; că femeia e asuprită de bărbat; că un copil nu are nevoie de mama și de tatăl său, ci poate fi privat de unul dintre ei sau poate foarte bine avea doi tați, două sau mai multe mame ; că persoanele care compun familia pot fi oricând și indefinit înlocuite sau îndepărtate prin divorț (soțul, soția), avort și contracepție, dar și prin tehnicile de reproducere (copilul), eutanasie și suicid asistat (bunicii). Mai multe detalii despre ce vor trebui să învețe copiii găsim în Standardele pentru educație sexuală în Europa ale OMS. Vedem cum adevărul este înlocuit cu surogatul său, ideologia, care devine principiu de gândire și acțiune."

  Iata modelele pentru educatia sexuala:

  "I'm in an open relationship and quarantined with my ex-husband, his boyfriend, my partner, and a roommate."
  https://www.insider.com/what-being-in-open-relationship-is-like-amid-a-pandemic-2020-5

  The gender unicorn
  https://www.lifesitenews.com/news/trans-activists-gender-unicorn-is-passe-time-for-the-gender-elephant

  Model de familie:
  https://www.cnn.com/2020/04/30/media/anderson-cooper-father/index.html
 • +5 (25 voturi)    
  Din scara blocului (Miercuri, 3 iunie 2020, 9:35)

  MenInBlack [utilizator]

  Pe banca de la rădăcina blocului meu, la o pauză de țigară, se relaxează zilnic fete și băieți cu varste cuprinse între 14 - 18 ani, de la școala sportivă din vecinătate. Ok, aud ce vorbesc pentru că vorbesc foarte tare. Înțeleg că sexul e un subiect pe care nu-l ocolesc deloc, iar limbajul este explicit și fără ipocrizie. La un click distanță au pe mobil materia de bază pentru doritorii de informație practică : pornhub etc. Întrebarea este dacă acești copii sunt conștienți de riscuri și dacă o educație sexuală predată la școală și potrivită varstei lor ar putea să le aducă beneficii reale, pentru ca, după cum spuneam... în materie de sex, cam toți copii astăzi știu cum se face și mulți deja îl practică fără să-și pună vreo problemă, dar, în materie de igienă, protecție și contracepție probabil sunt slab pregătiți sau deloc. Oricum prohibiția nu face decat să dezvolte consumul... deci... Cine face instructajul minim necesar și potrivit copiilor, pentru ca apoi, fiecare să-și aleagă un drum potrivit conștiinței și educației sale ?
  • +2 (6 voturi)    
   R:parintii,familia,societatea(scoala/biserica,ONG) (Miercuri, 3 iunie 2020, 18:25)

   Fileu_de_Poveste [utilizator] i-a raspuns lui MenInBlack

   Poti si tu sa faci aceasta educatie, daca asa de mult crezi in ea - acolo in fata blocului - nu sa stai si sa te minunezi ce spun altii la o tigara (nu o zic cu repros)
   Copii/adolescentii trebuie canalizati spre a fi educati, responsabili, "cuminti".
   Am citit recent despre o "victorie" a campaniilor impotriva fumatului si a bauturii la adolescenti in USA. Tot felul de procente care sa arate asa zisele victorii. Problema este ca doar s-a mutat zona de interes in alta parte -> droguri , halucinogene,...
   Ideea e ca unele categorii sociale, daca nu le oferi educatie si scop in viata (nu ma refer aici la educatie sexuala), vor ajunge sa fie dependenti de ceea ce e cool la momentul adolescentei lor,in mediul lor social:poate alcool,tigari,pornografie,droguri,violenta ...

   Nu vad nici o ingradire la nivel de media si access internet ca tinerii/adolescentii sa nu consume materiale pornografice sau violente. La TV in colt scrie AP/12/15/18. Pe tineri mai mult ii fac curiosi aceste lucruri. Dar pe internet gasesc totul si explicit, si cu o minciuna de buton magic [am peste 18 ani] ajung sa acceseze tot continutul pe care parintii lor din generatii depasite sau iresponsabile nu il constientizeaza ca il au la indemana.

   Parintii copiilor sub 15 ani ar trebui sa restrictioneze serios deviceurile folosite de copii. Acest lucru se intampla foarte rar si local - si masurile parintilor sunt contacarate de influenta colegilor de clasa "cool" care nu sunt restrictionati. Parintii ar trebui sa faca front comun (sa semneze acorduri educationale prin care se obliga sa protejeze copilul lor de informatii nocive : pornografie, violenta domestica, limbaj licentios, ...) macar in zonele urbane care se pretind "educate". Asta este o "imunizare" in grup de care avem nevoie, NU "pseudo-educarea" tuturor in stil marxist, dupa chipul si asemanarea unei idei "evoluate". Imunizarea propusa de mine are efecte benefice si pentru copii si pentru parintii acestora si pe termen lung, pentru societate.
 • +8 (20 voturi)    
  La viitor nu se gandeste nimeni. (Miercuri, 3 iunie 2020, 9:40)

  Bka [utilizator]

  Daca educam o generatie intreaga sa nu faca copiii vom ajunge straini in tara nostra. Toate tarile din europa promoveaza si sustin prin programe ferme financiare si de educare a populatiei, cresterea natalitatii. Trebuie sa luam exemplul Ungariei si al Poloniei si al tuturor statelor dezvoltate din vest in aceasta privinta care si-au dat seama de acest pericol.
  • +6 (6 voturi)    
   copii se fac responsabil, nu iresponsabil (Miercuri, 3 iunie 2020, 18:27)

   Fileu_de_Poveste [utilizator] i-a raspuns lui Bka

   Nu ii educi sa nu faca copii, ci sa ii faca la momentul potrivit si in contextul protectiei date de lege si de familie
 • 0 (20 voturi)    
  Amendament PNL dat jos tot de PNL (Miercuri, 3 iunie 2020, 9:40)

  robyzs [utilizator]

  PNL a semnat amendamentul cand era in opozitie, acum cand este la Putere a hotarat sa-l dea jos pentru ca BOR s-a impotrivit. Sa nu uitam ca BOR are alte probleme, chipul episcopului pedofil si homosexual inca este pictat pe peretii bisericilor din Bucovina.
 • +14 (22 voturi)    
  .. ca parinte (Miercuri, 3 iunie 2020, 9:44)

  Paul_ [utilizator]

  Cum pot alege ca la Religie copilul meu sa nu participe, cred ca ar trebui sa am si la Educatie Sexuala.

  Si apoi cineva de pe forum avea dreptate. De 2-3 ori pe semestru cred ca este suficient. Ca doar nu sunt ore de anatomie.
 • +13 (19 voturi)    
  Opinia unui parinte (Miercuri, 3 iunie 2020, 9:47)

  cid [utilizator]

  1. Codul Civil din România consacră o serie de îndatoriri şi obligaţii ale părinţilor faţă de proprii copii, printre care şi cea "de a creste copilul, ingrijind de sanatatea si dezvoltarea lui fizica, psihica si intelectuala, de educatia, invatatura si pregatirea profesionala a acestuia, potrivit propriilor lor convingeri, insusirilor si nevoilor copilului."
  Prin urmare, dacă un părinte răspunde în faţa legii de sănătatea psihică şi intelectuală a propriului copil se impune şi obţinerea acordului său în privinţa participării propriului copil la ora de educaţie sexuală. Aceasta se impune cu atât mai mult cu cât Constituţia şi legea menţionează că îngrijirea copilului se face de către părinţi conform "propriilor convingeri".

  2. Statisticile vânturate de fiecare dată când massmedia interesată reia subiectul sunt redate doar parţial, cu scopul evident de a ascunde adevărurile care pot fi utilizate pentru combaterea acestei aşa-zise necesităţi educaţionale. Nu se spune că aproximativ 50% dintre adolescentele care au născut fac parte din rândul minorităţii rrome, cunoscută pentru tradiţia căsătoriei minorilor. Din restul de 50% se ascunde numărul celor care fac parte din medii defavorizate, precum şi situaţia absenteismului şi cea a abandonului şcolar din rândul minorelor care au născut. Este evident că, cel puţin pentru categoriile amintite mai sus, sunt necesare alte abordări decât aceea a orei de educaţie sexuală care transmite nişte cunoştinţe nediferenţiate tuturor copiilor, văzuţi în mod eronat ca o categorie compactă cu aceleaşi nevoi de informare.

  3. Există o programă recomandată de Biroul regional OMS pentru Europa absolut aberantă, şi care constituie punctul de pornire pentru toate ONG-urile interesate să fie impusă obligativitatea acestei ore. Aici se vorbeşte de educaţie sexuală începând de la grădiniţă, o oră pe săptămână, timp de 13-14 ani, până copilul termină liceul. Aberaţia este evidentă, chiar fără să fie citit conţinutul acesteia, care-i halucinant!
 • +10 (14 voturi)    
  sa ne aflam in treaba (Miercuri, 3 iunie 2020, 10:06)

  Dedalus [utilizator]

  Educatia sexuala e necesara.

  Doar ca se face - sau ar trebui sa se faca - in orele de biologie si in cele de dirigentie. Un rol important l-ar avea si cercurile scolare (daca s-ar mai ocupa cineva de chestia asta).

  ===

  De cate ori apare cate o nevoie educativa, zor nevoie sare toata lumea sa o "bage in programa". De parca am putea umfla planul cadru pana la 256 de ore pe zi.

  Nu se face educatie fizica, nu se face ergonomie, nu se face lucru in echipa, nu se face igiena. De fapt nu se face mai nimic din ce ar trebui. Doar exercitii tampe de memorie.

  Asa ca educatia sexuala va fi inca una din "materiile" din "programa" pe care toti o vom aclama, dar nimeni nu o va face.
  • -4 (10 voturi)    
   e mult pana departe (Miercuri, 3 iunie 2020, 11:30)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   anatomia (ca doar nu faci educatie sexuala cand vb de plante) se face prea tarziu...
   pe la 14 ani, cand deja multe sunt cu burta la gura...
   • -2 (12 voturi)    
    reforma, nu carpeli (Miercuri, 3 iunie 2020, 12:13)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Dirigentia se face din clasa a V-a.

    Dar din pacate si programa de biologie de gimnaziu e de pe vremea lui Stalin.

    De acceea tot spun ca nu facem nimic cu carpelile. Avem nevoie de o reforma reala, adica de modificari profunde, reale in invatamant.

    In loc de asa ceva, tot indesam in programa tot felul de subiecte, care nu reflecta de fapt o nevoie sociala, ci doar puterea grupurilor care le propun.
 • +11 (19 voturi)    
  asta este prioritar acum? (Miercuri, 3 iunie 2020, 10:28)

  prepeleac [utilizator]

  Daca cineva crede ca motivul pentru care suntem pe primul loc in Europa la capitolul mame minore este lipsa educatiei sexuale in scoli....vorba ceea ori ie prost ori nu ganseste. A facut cineva o analiza sa vedem care este profilul psihosocial al acestor fete? Pun pariu ca cele mai multe nu frecventeaza scoala. Asta este cea mai mare problema a invatamantului romanesc??!!! Cum ramane cu abandonul scolar, cu curricula ucigasa, cu suplinitorii incompetenti, cu analfabetismul functional,.....cu multe altele???!!! Scoala romaneasca produce 45% analfabetu functional!!! Adica aproape jumatate din absolventi sunt tampiteti, nu pricep ceea ce citesc. Asta este un fapt. Bun, acum du-te si tine-le astora lectii despre copulatie si banalizeaza tematica sexuala, caci asta se va intampla, discutia despre sex va deveni o chestie banala, daca nu chiar este deja, doar ca aduci banalitatea la nivel de institutie. Ce credeti ca vor pricepe tampiteii?! Ca toata lumea o are, nu mai este o chestie care sa te faca sa rosesti, prin urmare ce daca o vad si altii?!! Daca tot este vorba de o ora pe semetru, de ce nu poti aloca obligatoriu, prin legea invatamantului, o ora sau mai multe de dirigentie (cu invitati specialisti) in care sa se discute aceasta tematica, in functie de nivelul de intelegere al copiilor pe care ii ai la clasa, pe intelesul lor si nu dupa o tematica obliigatorie?!
  De ce nu vorbim despre scoala dupa scoal/after school, de ce nu vorbim de calitatea dascalilor, de ce nu vorbim de dezastrul din invatamantul rural??? Educatia sexuala este prioritatea invatamantului romanesc? Inseamna ca ne meritam soarta.
 • -3 (13 voturi)    
  Sa nu facem educatie sexuala (Miercuri, 3 iunie 2020, 10:36)

  fat.cat [utilizator]

  Lasa ca-i educa gretosul ala de Colo pe toti, in mare stil. Voi toti astia, indignatii, ia dati un search pe istoricul cautarilor de pe net ale copiilor vostri. Pariez ca cel putin jumate dintre ei fac parte din turma de 850000 de urmaritori ai acestui personaj sinistru. Si ai altora ca el. Copiii vor invata de unde li se ofera ocazia. Nu-i invatati voi, no problem. E plin netul de degenerati care abia asteapta sa-si impartaseasca “cunoasterea”.
 • -6 (12 voturi)    
  articol Hotnews (Miercuri, 3 iunie 2020, 11:02)

  di livio [utilizator]

  Ordonanța de urgență 23/2020 privind achizițiile publice, care permite instituțiilor civile să facă achiziții IT în regim militar, este neconstituțională, a decis marți CCR ...Achizițiile IT care vizează infrastructuri informatice critice de interes național vor putea fi realizate într-un regim similar contractelor din domeniul apărării și securității, potrivit Ordonanței de Urgență 23. Este una din cele 25 de OUG-uri adoptate în seara zilei de 4 februarie, de Guvernul Orban, despre care noul președinte al ANAP, liberalul Eugen Cojoacă, a susținut că va debloca marile proiecte IT. Ordonanța nu prevede însă că aceste achiziții să fie permise numai în baza unui aviz prealabil al CSAT, așa cum a susținut acesta...iaca șarlatani, de aia avem școli cu toaleta în curte și nu se pot deschide...de aia n-avem spitale și medicamente...la articole cu achiziții în regim militar nu se indignează nime...numa la articole cu popi
 • +5 (19 voturi)    
  Inca un lucru facut pe negindite (Miercuri, 3 iunie 2020, 11:07)

  CetateanulRoman [utilizator]

  Copii mei nu fac religie. A fost greu sa ii scot de la ore si toata scoala se uita la ei ca la ciumati fiindca profu si profa de religie au grija sa puncteze asta si sa aminteasca celorlalti copii cum vor ajunge ai mei in iad. Orele de religie sint defapt ore de indoctrinare ortodoxa. Noi sintem atei.
  Daca ar fi introduse ore de educatie sexuala in scoli acestea vor fi deturnate de diverse curente lgbt in numele libertatilor lor. Nici numele de "educatie sexuala" nu mi se pare potrivit - nu educam pe nimeni pt a lucra in industria porno; E nimerit sa fie ore de igiena personala - mai ales atunci cind vorbim de poporul cu cel mai mic consum de sapun si pasta de dinti din europa.
  Orele de religie ar trebui sa se desfasoare la scoala de duminica organizata de diverse biserici in conformitate cu religia fiecaruia.
  Orele de igiena personala, ce pot atinge si subiecte de igiena intima pt copii peste 15 ani, ar trebui organizate de ministerul sanatatii si fiecare sa isi inscrie copii atunci cind considera.
  E complet aiurea sa patrunda educatia de tip gender in scoli si gradinite. Nu e cazul ca tot felul de frustrati si/sau obsedati sa aiba acces sa mutileze mintea si sufletele unor copii.
  E complet aiurea sa fim pusi sa alegem intre religie sau educatia gender - practic sintem doar masa de manevra in miinile unora interesati. Cei mai stigmatizati sint cei ce nu vor sa aleaga nici una din tabere.
  Scoala trebuie sa asigure in primul rind EDUCATIA normala. Pentru toate celelalte si/sau educatie speciala - sport, arte, religie, gheishe, etc. se pot inscrie la cursuri in particular
  • -6 (16 voturi)    
   presupui (Miercuri, 3 iunie 2020, 11:41)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   ca edicatia sexuala o sa fie proasta din start.

   care e problema daca ii invata educatie sexuala , presupunand ca e ceva facut de oameni care se pricep , dupa o programa calumea, facuta de medici SI prihologi etc etc?!

   am mai pus intrebarea (si sunt constient ca o sa-mi iau numai hate): la 12 ani o fata e capabila sa faca sex si sa ramana gravida. cati parinti discuta aceste subiecte pena la 12 ani?! daca acel copil nu stie, poate sa fie manipulat sa faca sex si cu toate problemele care urmeaza (inclusiv boli genetice si graviditate)!

   educatia sexuala este, daca e facuta calumea, un ajutor pentru copil, nu altceva!
   • +7 (11 voturi)    
    "presupunand ca e ceva facut de" (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:13)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Raspunzi la o presupunere cu alta si apoi "daca e facuta calumea". Nu poate nimeni oferi nici o garantie si subiectul va fi tratat cu aceeasi variatie ca si matematica. Profi buni , profi prosti. Dar avem deja studii din alte tari care arata ca efectele asupra mamelor minore sunt slbe spre deloc, dar creste BTS-urile, deci adolescentii devin mai predispusi la a-si incepe viata sexuala mai devreme. Nu toate masurile din vest se pot aplica cu succes si la noi. Ideea ca ar rezolva problema mamelor minore este o petarda emotionala.
 • -7 (17 voturi)    
  popor cu o mendatlitate de evul mediu... (Miercuri, 3 iunie 2020, 11:26)

  liviu_ [utilizator]

  cu o singura exceptie: cand e vorba de furt, aici suntem cei mai progresisti, nici nu-i pedepsim!

  aducasia secuala e rea, dar sa fie cu burta la gura la 14 ani e ok, ca asa vrea doamen doamne?!

  hai sictir ipocritilor! furati de rupeti (ma refer la parlamentari), da e rea educatia sexuala in scoli!
  • +2 (4 voturi)    
   poate pentru tine nu e rea educatia sexuala (Miercuri, 3 iunie 2020, 18:32)

   Fileu_de_Poveste [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   si cred ca ar fi fost foarte importanta si pentru parintii tai - pentru ca educatia sexuala trebuie orientata spre categoriile de risc. Sper ca folosesti metode contraceptive
 • +2 (14 voturi)    
  aveti grija ce va doriti (Miercuri, 3 iunie 2020, 11:27)

  cucuveauamov [utilizator]

  MEC recomand ca toate disciplinele din scoala sa aiba si o importanta componenta practica
 • -8 (16 voturi)    
  o sa lai asta aici (Miercuri, 3 iunie 2020, 11:44)

  liviu_ [utilizator]

  https://www.neweurope.eu/article/romania-highest-proportion-teenage-pregnancy-eu/

  hai faceti-o facultativa.... ca stim cu totii ce o sa iasa (mai ales ca o sa se bage toate ongurile bisericoase , biserica si popii care "predau" in scoli)!

  dar stiu, va ganditi doar la binele imaginii romaniei. sa nu fim doar primii din europa, putem sa fim primii din lume ! hai si cu gravide la 10 ani! se poate! la mai mare!
 • +8 (10 voturi)    
  daca asta vreti... asta veti avea (Miercuri, 3 iunie 2020, 12:05)

  marx7 [utilizator]

  daca asta vreti... asta veti avea:
  Educația sexuală în Marea Britanie. O temă pentru acasa dată copiilor în Marea Britanie la orele de educație sexuala este să scrie despre pornografie si diferențele dintre diferitele forme ale acesteia:
  https://www.hulldailymail.co.uk/news/education/mum-disgusted-hardcore-porn-homework-4142348
  articolul si in romana:
  Mamă revoltată din cauza temelor fiicei ei: „Este încă un copil! Am aflat despre asta doar pentru că învață de acasă”
  https://www.impact.ro/mama-revoltata-din-cauza-temelor-fiicei-ei-este-inca-un-copil-am-aflat-despre-asta-doar-pentru-ca-invata-de-acasa-43115.html
 • +12 (16 voturi)    
  mesaj din germania (Miercuri, 3 iunie 2020, 12:53)

  Toni_Romania [utilizator]

  Ionascu Ileana - GERMANIA
  Mesaj despre ”necesitatea educatiei sexuale in scoală în RO”

  ”Aiurea !!! In vest se face educatie sexuala din clasa a 2-a ,si tot si-o trag toti neterminatii mai rau ca iepurii prin tufisuri. De protectie nu mai zic -zero,desi si stiu,si au bani sa-si procure. Problema e bombardarea cu informatie sexuala care stimuleaza copiii din fasa,si le creste stimularea incat sa si puna repede in practica. Cand rezultatul nu e cel promis de reclama,incep sa recurga la tot felul de perversiuni,numai-numai reusesc sa atinga Nirvana. Dar asta nu se intampla,asa ca frustrarea se trateaza cu alcool si multe droguri. In vest,cam dupa 25 de ani,majoritatea tinerilor sunt satui de sex haotic si nu prea mai reusesc sa se bucure de el in relatii normale,asa ca de aia si rata celor ce doresc familii este in scadere dramatica,si de impotenti la 25 de ani nici nu mai vorbim. Si la noi tot sexualizarea excesiva a informatiei este cauza precocitatii sexuale,dupa care urmeaza avorturi,boli si ratare sociala.”
  • +4 (8 voturi)    
   Interesant e ca pornografia nu educa (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:31)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   ba chiar din contra ridica niste standarde la care cu greu ai crede ca poti sa accezi. Nu descrie deloc procesul anterior sau discomforturile si greselile de pe parcurs. Vrei nu vrei pornografia poate creste interesul dar nu iti poate trezi increderea initiatica necesara.
   Dar asta e alt subiect, chiar daca e unul interesant.
   • +1 (5 voturi)    
    nu e alt subiect (Miercuri, 3 iunie 2020, 15:59)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    porno free pe net si intoxicarea copiiilor cu el este SUBIECTUL cel mai grav posibil
    • +4 (4 voturi)    
     Daaaaaaar apoi statistici. (Miercuri, 3 iunie 2020, 18:44)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     Mamele minore sunt in scadere, lent dar constant. Violurile sunt in scadere, lent dar constant. Hartuirea sexuala e in scadere, lent dar constant. Porn-ul a crescut masiv in 4K HD 3D cu stropitoare conectata la USB. As vrea sa cred ca au vreo legatura dar mai real ar fi sa nu aiba nici una.
 • +10 (14 voturi)    
  Standardele OMS pentru Educatie Sexuala (Miercuri, 3 iunie 2020, 12:54)

  andipetre [utilizator]

  Fiind o dezbatere publica, haideti sa discutam la concret legat de ce e educatia sexuala, conform organismenlor internationale.

  Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat standarde oficiale in acest sens. Puteti descarca documentul in limba preferata, la adresa de mai jos. Standardele sunt in capitolul cu Matricea.

  https://www.bzga-whocc.de/en/publications/standards-in-sexuality-education/

  Cateva extrase, pentru educatia copiilor de 0-4 ani, exista si aspecte practice, jocuri:
  - bucuria și plăcerea de a atinge propriul corp, despre masturbarea timpurie
  - descoperirea corpului și a organelor genitale proprii
  - devină conștienți de identitatea de gen
  - își exprime propriile necesităţi, dorințe și limite, de exemplu în contextul „jocului de-a medicul”
 • +9 (11 voturi)    
  obsedati de control (1/2) (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:26)

  EXEs [utilizator]

  Mi se pare interesanta obsesia continua a autoritaristilor si centralistilor de a controla fiecare parte a vietii umane. Intotdeauna o minoritate crede ca stie ce este mai bine pentru majoritatea pe care incearca sa o manipuleze, dar problemele apar cand aceste decizii sunt complet subiective, antinaturale si antiumane. De unde stiti voi ca o mama care are copii la o varsta frageda nu va fi fortata sa se maturizeze de un astfel de eveniment neprevazut. De asemenea varsta frageda ii va permite sa-si refaca viata mult mai repede, fata de o mama matura la care un copil este facut practic pe ultima suta de metrii. Romania si Occidentul in general au probleme mari demografice, iar astfel de discutii progresiste nu aduc nimic bun pentru societatile noastre. Dupa care consecinta este importul de imigranti pentru a completa descresterea demografica. Dupa care trebuie importati si mai multi imigranti pentru ca firmele nu au suficienti angajati. Dupa care apar conflictele interculturale, intersociale si evident interrasiale.
  Solutia mea este educatia sociala si educatia in familie. Educatia in scoala este mai mult indoctrinare si reeducare, decat o educatie naturala si umana. Profesorii nu mai sunt educatori, sunt comunisti, marxisti, demagogi, selfhate, capitalisthate, occidenthate si humanhate. Viitorul educatiei este descentralizarea sistemica pentru contracararea miscarii autoritarist ultracentraliste, iar primul pas pentru Romania este privatizarea completa a invatamantului. Monopolul statului este mult mai periculos decat influenta negativa in educatie a unor institutii semi-private reprezentate de biserica ultraconservatoare si de capitalistii globalisti ultraprogresisti.
 • +10 (12 voturi)    
  obsedati de control (2/2) (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:56)

  EXEs [utilizator]

  Practic intreaga strategie privind educatia sexuala in scoala e legata de mentinerea monopolului scolii si a sistemului de invatamant clasic in educatia copiilor si pregatirea lor pentru viata matura. Fetitele nu fac copii, sunt tinute in scoala pana cand profesorii baga suficienti zeci de ani de indoctrinare si pentru a-si motiva salariile din ce in ce mai uriase. Datoria copiilor din vest creste de la an la an, in conditiile in care stiinta si sistemul de educatie nu au avansat mai deloc in ultimii 50 de ani. Profesorii nu au solutii pentru mentinerea atentiei si concentratiei copiilor, nu au solutii pentru avansarea stiintei si tehnologiei. Si asta pentru ca majoritatea au strategii coercitive de a constrange libertatea de exprimare, nu de a o largi. Sunt absolut socat cate cursuri am vazut de-a lungul timpului in scoli care sunt total inutile, tinute numai pentru mentinerea catedrelor profesorilor care nu produc absolut nimic util pentru societate.
  Educatia sexuala este inutila si contraproductiva. Inutila pentru ca este antinaturala. Sunt mult prea multe variabile in natura umana pe care nu le intelegem si in consecinta nu le putem controla. O anumita decizie intr-o directie va avea consecinte in cu totul alta directie decat se doreste si se crede. Si este in acelasi timp contraproductiva pentru ca Romania si Europa nu au suficienta populatie pentru a frana evolutia demografica. Exista un deficit de populatie din cauza emigratiei si din cauza descresterii natalitatii. Targetul ar trebui sa fie 50mil pentru noi si 1mild pentru Europa. De asemenea exista un deficit masiv in zona de varsta productiva a societatii care va duce la prabusirea sistemelor de sanatate si pensii.
  Nu exista nici o motivatie rationala pentru avansarea acestor solutii stangist progresiste in invatamant si educatie, singurele motivatii sunt anti-umanismul si anti-progresul.
 • -1 (1 vot)    
  Vai, vai , vai de noi... (Vineri, 5 iunie 2020, 1:44)

  the-jackall [utilizator]

  Cand vezi cat se tine romanul cu ghearele de idei si conceptii vechi de sute de ani iti dai seama de ce suntem vazuti ca o natie de primitivi. Doar daca traiesti in societati civilizate, evoluate iti poti schimba modul de a vedea lucrurile. Educatia sexuala nu are nimic de-aface cu inocenta copiilor, dimpotriva, eu as fi vrut sa mi se raspunda intrebarilor adolescentine atunci cand am avut nevoie sa stiu si nu cand vrea biserica ortodoxa. De unde stie un preot amarat ce afecteaza sau nu, tinerii? E mai bine sa stingem lumina cand facem sex, ca e rusine? Nu e tot sex? Nu il facem toti, in diferite forme? Cine e biserica sa hotarasca ca e rusine si ca informarea, invatarea adolescentilor despre sex le afecteaza inocenta? Oare nu il cauta toti pe net cand sunt curiosi? Daca au intrebari, cine le raspunde? Mintile inchise raman in evul mediu, de aia si-am ramas ca talibanii in colibe iar lumea trimite oameni pe Marte. Ei fac sex cu lumina aprinsa, ca nu le e rusine de corpurile lor. Romania arhaica dar cu nasul pe sus..


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by