Ordonanța de urgență 23/2020 privind achizițiile publice, care permite instituțiilor civile să facă achiziții IT în regim militar, este neconstituțională, a decis marți Curtea Constituțională.

Valer Dorneanu, presedintele CCRFoto: Agerpres

Ordonanța a fost contestată la CCR de către Avocatul Poporului.

Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a stabilit că ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 23/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achiziţiilor publice este neconstituţională, în ansamblul său.

Conform CCR, actul normativ a fost adoptat cu încălcarea exigenţelor legale şi constituţionale referitoare la solicitarea avizului Consiliului Legislativ şi al Consiliului Superior al Magistraturii.

Avocatul Poporului a atacat în 26 februarie la Curtea Constituțională ordonanța de urgență 23/2020 privind achizițiile publice, unul din principalele motive fiind că Guvernul a reglementat aspecte ce țin de răspunderea disciplinară a magistraților care soluționează litigii în materia achizițiilor publice, fără a avea avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), așa cum HotNews.ro a scris în exclusivitate. Separat de criticile de constituționalitate, Avocatul Poporului sublinia și că prin acest act Executivul ar fi încălcat voința majoritară exprimată la Referendumul din 2019.

Achizițiile IT care vizează infrastructuri informatice critice de interes național vor putea fi realizate într-un regim similar contractelor din domeniul apărării și securității, potrivit Ordonanței de Urgență 23. Este una din cele 25 de OUG-uri adoptate în seara zilei de 4 februarie, de Guvernul Orban, despre care noul președinte al Agenției Naționale de Achiziții Publice (ANAP), liberalul Eugen Cojoacă, a susținut că va debloca marile proiecte IT. Ordonanța nu prevede însă că aceste achiziții să fie permise numai în baza unui aviz prealabil al CSAT, așa cum a susținut acesta.

CITEȘTE ȘI:EXCLUSIV Probleme mari în Ordonanța care permite instituțiilor civile să facă achiziții IT în regim militar: Avertismentele din avizul Ministerului Justiției