Președintele american Donald Trump a acuzat China de încălcarea obligațiilor asumate prin tratatele internaționale ca urmare a impunerii noilor legi ale securității în Hong Kong și a anunțat că provincia nu mai are suficientă autonomie pentru a beneficia de un tratament special din partea administrației americane.

Donald TrumpFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Într-o conferință de presă susținută vineri, la Casa Albă, președintele american a anunțat că a dispus ca administrația sa să demareze procesul de eliminare a privilegiilor acordate Hong Kong-ului, ca urmare a ultimelor decizii ale Chinei.

De asemenea, potrivit Reuters, Trump a declarat că SUA vor lua măsuri pentru sancționarea demnitarilor din Hong Kong care au făcut posibilă acțiunea Chinei.

Parlamentul Chinei a aprobat joi noua legislație privind securitatea ce va fi impusă în Hong Kong și va introduce infracțiunea de subminare a autorității Beijingului. Decizia vine după ce sute de protestatari au fost arestați miercuri în Hong Kong.

Rezoluția privind noua legislație, care trebuie să îndeplinească și procedurile formale de la vârful conducerii Chinei, este văzută de mulți ca sfârșitul unei epoci în care Hong Kong-ul a reușit să își păstreze autonomia față de regimul comunist de la Beijing, beneficiind de un statut aparte.

De altfel, până la izbucnirea pandemiei de coronavirus, provincia autonomă a fost zguduită încă de anul trecut de luni de proteste masive declanșate de o altă lege care permitea extrădarea în China.

În același timp, legislația este văzută ca un semnal că autoritățile chineze își vor instala, în premieră, propriile agenții de securitate în zonă.