Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul privind încetarea raporturilor de serviciu ale chestorului general de poliție Buda Ioan din Ministerul Afacerilor Interne, începând cu data de 1 iunie.

Ioan BudaFoto: Politia de Frontiera

Ioan Buda, 56 de ani, a demisionat joia trecută din funcția de șef al Poliției Române de Frontieră, invocând "motive personale", și a cerut să se pensioneze.

Demisia a venit pe fondul haosului de la Vama Nădlac, la frontiera cu Ungaria, unde din 15 mai, de la ridicarea stării de urgență, au fost zilnic cozi kilometrice, mii de oameni așteptând ore în șir pentru a putea intra în țară.

Cine este Ioan Buda

Ioan Buda a condus Poliția de Frontieră în perioada 2010-2015, apoi a fost secretar de stat în Ministerul de Interne, pentru aproximativ un an. La sfârșitul lui 2016, el a revenit la conducerea Poliției de Frontieră. În iunie 2018, a fost numit de Carmen Dan, ministrul de Interne la acea vreme, la conducerea Poliției Române.

În august 2019, Buda a fost demis de la conducerea Poliției Române, în contextul crimelor de la Caracal. De la acea dată, el a revenit la conducerea Poliției de Frontieră.