Președintele Donald Trump a semnat joi ordinul executiv care vizează reglementări privind companiile social media, urmând a fi introdusă o nouă legislație care slăbește poziția Twitter și Facebook, ce s-au bucurat până acum de o protecție specială în fața eventualelor procese intentate împotriva lor de către cei nemulțumiți de conținutul de pe platformele respective.

Donald TrumpFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Acțiunea reprezintă un fel de răzbunare a președintelui care a fost deranjat de decizia Twitter de a marca postările sale legate de votul prin corespondență cu avertismentul ”verificați faptele”. Trump a susținut că aceste platforme au dat dovadă de partizanat politic, iar vocile conservatoare ar fi reduse la tăcere.

Administrația Trump a susținut că vrea să se asigure că banii contribuabililor nu ajung la giganții social media care, în mod inechitabil, subminează libertatea de exprimare.

"Astăzi semnez un ordin executiv pentru a proteja și susține libertatea de exprimare și drepturile poporului american”, a anunțat Donald Trump.

Noua legislație pe care vrea să o introducă liderul de la Casa Albă ar urma să amendeze normele în vigoare care au oferit protecție companiilor social media față de eventuale procese intentate împotriva lor de către cei nemulțumiți de conținutul de pe platformele respective. Demersul lui Trump este văzut ca o încercare extraordinară de a interveni în activitatea acestora, însă experții sunt sceptici că legislația va trece de alte filtre juridice, scrie Reuters.

Trump le-a spus joi reporterilor de la Casa Albă că i-a dat ordin procurorului general William Barr să lucreze cu reprezentanții statelor pentru a amenda legile de la nivel local cu scopul de a combate ”practicile înșelătoare ale companiilor social media”.

Conform ordinului executiv, văzut de Reuters în cursul dimineții, Comisia Federală pentru Comunicaţii (FCC) din SUA trebuie să propună şi să clarifice reglementări din Legea Decenţei Comunicaţiilor, normă federală care protejează platformele de social media de răspunderea legală pentru materialele adăugate de utilizatori.

FCC ar fi obligată prin ordin să stabilească dacă acţiunile de editare a conţinutului de către companiile respective ar putea însemna că ele renunţă la protecţia oferită de lege. FCC va trebui şi să analizeze dacă platformele media sociale utilizează politici înşelătoare de moderare a conţinutului şi dacă aceste politici nu contravin condiţiilor de utilizare a serviciilor respective.

Președintele american Donald Trump a amenințat miercuri că va impune norme de reglementare sau va închide companiile de social media, după ce Twitter a afișat în premieră avertismentul potrivit căruia utilizatorii rețelei sociale erau rugați să verifice faptele descrise de liderul de la Casa Albă într-o serie de postări legate de alegerile prezidențiale și votul prin corespondență.

Platforma Twitter a adăugat marţi menţiunea "verificaţi faptele" la două mesaje ale preşedintelui american Donald Trump care susţinea că votul prin corespondenţă este substanţial fraudulos, o premieră în contextul în care reţele sociale sunt frecvent acuzate de laxism în ce priveşte răspunsul lor la afirmaţii ale liderilor politici.

Avertismentele însoțeau postările președintelui, sub formă de alertă, scrise cu albastru și semnul exclamării. Prima reacție a președintelui american a fost să acuze Twitter că se amestecă în alegerile americane. ​