Actualizat acum

[P] Mâncatul pe timp de pandemie - 9 din 10 români au gătit în timp ce numai 2 din 10 au comandat mâncare

de     Smile Media
Joi, 28 mai 2020, 16:27 Actualitate | Esenţial


Margarina
Foto: Upfield
​Peste 40% dintre români au mâncat mai multe fructe și legume în perioada pandemiei, conform unui sondaj efectuat de Upfield - producătorul brandurilor de margarină Rama și Becel - imediat după relaxarea restricțiilor din luna mai. Măsurile de izolare impuse pentru a opri pandemia Covid-19 au întors românii către bucătăria proprie. 92% dintre respondenți spun că preferă gătitul în casă în timp ce 20% au ales să comande mâncare.
  • Consumatorii spun că nu intenționează să-și schimbe obiceiurile alimentare în contextul actual.
De asemenea, criza i-a făcut pe români să fie mai interesați de coacerea propriei pâini acasă (31%), precum și de prăjituri și torturi (31%). Potrivit sondajului, oamenii intenționează să-și păstreze obiceiurile alimentare în situația actuală, mai mult de jumătate dintre respondenți (53%) spunând că vor continua să cumpere aceeași cantitate de produse de la aceleași mărci preferate. Doar un sfert sunt hotărâți să cumpere mai puțin, dar rămân în continuare la produsele și brandurile în care au încredere.

Românii planifică mai puțin

Cercetările subliniază că românii tind să improvizeze mai mult în bucătărie chiar și pe timp de pandemie. Majoritatea respondenților s-au descurcat cu ce au găsit în cămară (42%) și nu au planificat mesele cu o săptămână înainte. Mai puțin de un sfert au cedat poftelor de moment și au mâncat mereu când au simțit că le este foame. Gătirea mâncării acasă este în continuare considerată o activitate importantă pentru majoritatea românilor. Astfel, 68% dintre aceștia au petrecut o oră sau mai mult în bucătărie pentru a găti și doar 32% au pregătit mese în doar 15-30 de minute.

Brânzeturile sunt preferate pentru sandvișuri

Pentru perioada studiată, sandvișurile au fost considerate în mare măsură un aliment ocazional, deoarece 40% dintre respondenți au pregătit sandvișuri săptămânal. În timpul pandemiei românii au considerat sandvișurile potrivite mai degrabă pentru micul dejun (37%) sau o gustare în timpul zilei (33%). Cu toate acestea, un sfert l-au văzut ca o opțiune pentru orice masă a zilei.

Respondenții au afișat preferințe relativ conservatoare cu privirea la conținutul sandvișurilor. Brânzeturile conduc detașat în opțiunile românilor pentru sandvișuri cu 84% dintre respondenți optând pentru ele. Salamul vine pe locul doi fiind ales de 67% dintre respondenți. Pentru mai mult de jumătate din respondenți, legumele sunt întotdeauna parte din sandvișuri. Humusul sau salata de vinete sunt mai bine poziționate în preferințe decât carnea și ouăle.

Consumatorii au informații eronate despre margarină


Margarina reprezintă o opțiune pentru sandvișuri și sosuri pentru 25% din toți respondenții, în timp ce puțin mai mulți (42%) o folosesc pentru prepararea prăjiturilor și pentru produsele de patiserie. Este apreciată pentru capacitatea sa de a se întinde cu ușurință (24%), pentru gust (18%) și accesibilitate (15%).

52% dintre persoanele intervievate nu utilizează sau nu au încredere în margarină, deoarece se spune că ar conține grăsimi trans nesănătoase (41%). Înainte margarina era realizată prin tratament termic și adăugare de hidrogen, dar datorită inovațiilor nutriționale și tehnologice din anii '90, uleiurile vegetale hidrogenate au fost eliminate complet din producție în ultimii treizeci de ani. Conținutul de acizi grași trans al tuturor margarinelor comercializate este sub limita prevăzută de Regulamentul EMMI (2g acizi grași trans / 100 g conținut de grăsimi).

“Îngrijorările referitoare la obezitate şi bolile cardiovasculare au crescut interesul public pentru minimizarea consumului de grăsimi saturate şi trans, iar margarinele de tip nou răspund acestor cerinţe, lucru pe care multă lume nu îl cunoaşte. Mai mult, combinaţiile de acizi graşi utilizaţi în formularea margarinelor pot favoriza proporţia dintre acizii graşi omega 3 şi omega 6 în favoarea primilor, care sunt adesea deficitari în alimentaţie. Proporția sănătoasă este de 1 la 3 sau cel mult 1 la 5, pe când alimentația de tip vestic ajunge la un raport de 1:15, după cum arată studiile. Studiile demonstrează că un aport suplimentar de acizi graşi omega 3 reduce substanţial procesele inflamatorii din organism, riscul de boli cardiovasculare, de cancer colorectal şi chiar de cancer de sân”, subliniază dr. Laura Davidescu, medic specialist în Igienă, master în Nutriţie şi Siguranţă Alimentară.

Cercetarea a fost realizată de Ivox în perioada 15 - 26 mai 2020 pe 1601 respondenți reprezentativi pentru 18+ adulți din mediul urban.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.














2832 vizualizari

  • +7 (13 voturi)    
    Normal.... (Joi, 28 mai 2020, 16:39)

    ggiiggii [utilizator]

    De ce sa dai banii pe niste laturi supraevaluate in restaurant cand poti gati si iti poti pregati singur mancarea.
    Materie prima controlata( nu carne expirata si alte mizerii), placerea de a gati si de experimenta retete noi+ legaturile interpersonale facilitate de mancare.
    • +2 (6 voturi)    
      corect (Joi, 28 mai 2020, 18:44)

      Cib Ara [anonim] i-a raspuns lui ggiiggii

      de ce sa nu gatesti tu in familie , sa manance toata lumea la masa , sa fie atmosfera frumoasa , sotul sa si pretuiasca sotia si invers si copiii sa si pretuiasca familia ? de ce sa existe o astfel de valorificare ?? -nnno0ooo tre sa fim imprastiati ia iepurii , si fiecare sa bage mana adanc in buzunar ca sa manance laturi. si fiecare cu aiai masii .
    • -5 (7 voturi)    
      Si rationamentul poate continua la infinit (Joi, 28 mai 2020, 19:24)

      fl0rin [utilizator] i-a raspuns lui ggiiggii

      De ce sa cumperi ingredientele, ca poate si alea sunt laturi, cand poti sa le vanezi singur? De ce sa-ti cumperi un aragaz, cand poti sa beneficiezi de placerea de a-ti aduna singur surcele si a le da foc? De ce sa cumperi chibrituri, cand poti sa aprinzi surcelele lovind doua pietre? Hai sa ne intoarcem in pestera, ce atata civilizatie, diviziunea muncii, si toate tampeniile?
      • -3 (3 voturi)    
        Da, nu e din 100% ? (Joi, 28 mai 2020, 20:52)

        MIKI@ [utilizator] i-a raspuns lui fl0rin

        92%+20% = 112% Ce ştire...ce matematică......
        Cred că îi era foame jurnalistului, mănâncă matematica pe pâine !!!
        • +1 (1 vot)    
          rezulta (Vineri, 29 mai 2020, 8:58)

          costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui MIKI@

          ca 12 % au si comandat au si gatit, mai departe extrapolam, inseamna ca ce au comandat nu a fost gatit suficient de s-a comtinuat gateala acasa/ sau au comandat jumate de meniu si completare cu gateala de acasa, mai departe rezulta un stiudiu incomplet, deci sa primim ceva bani de la ai care au facut studiul ca am completat noi
      • +1 (3 voturi)    
        sigur , (Vineri, 29 mai 2020, 8:52)

        Cib Ara [anonim] i-a raspuns lui fl0rin

        de ce sa nu te opresti cu ratonamentul acoolo unde te avantajeaza la buzunar ? de ce sa devi handicapat asteptand sa ti aduca unu altul ce "vaneaza"el , la nas . de ce sa nu tzi cu tine ? da uite pentru unii gatitul este o pasiune si le iese intelegi ? de ce sa nu practice prepararea hranei in casa ? pe cine deranjeaza?
  • +3 (3 voturi)    
    Cateva motive: (Vineri, 29 mai 2020, 9:40)

    Marionette [utilizator]

    1. Mancarea+Prajiturile de Cofetarie+Chiar Painea POT TRANSMITE ACCIDENTAL CORONAVIRUSUL. Daca bucatarul vorbeste deasupra salatei de rosii efectiv iti arunca scuipat cu coronavirus in mancare. De acolo acesta ajunge in gatul tau unde incolteste. Am trecut printr-o brutarie si o cofetarie in timpul carantinei. Pe langa faptul ca lasau sa intre 3 oameni in locatile prea mici pentru 3 oameni mai si zambeau sugubat ca vezi doamne de ce port masca. Si nici una dintre ele nu avea masca darmite manusi. Am renuntat sa mai iau intrucat daca asa se comporta la vanzare nici nu vreau sa-mi imaginez cum e la preparare.
    2. Pret supraevaluat. Acum oamenii nu mai au de munca, nu mai au bani, nu cred ca-s dispusi sa arunce cu banii.
    3. Prospetimea: nimic nu bate la prospetime painea facuta in casa, mancarea facuta in casa.
  • 0 (2 voturi)    
    depinde (Vineri, 29 mai 2020, 14:47)

    Nu_stiu [utilizator]

    Depinde in ce localitate esti. Sigur ca in Bucuresti este totul mai scump.
    In cazul meu e mult mai ieftin sa mananc la restaurant, unde meniul zilei, care include felul 1, felul 2 (ai de ales intre mai multe feluri 1 si 2), o paine si o mica prajitura sau o salata, costa 13 - 15 lei. Felurile sunt diferite in fiecare zi, este EXCLUS ca mancarea ramasa de ieri sa fie servita azi. Ii cunosc pe proprietarii restaurantelor, cunosc conditiile de curatenie, bucatarii si stiu ca au venit reprezentanti ai autoritatilor in control. Restaurantele fac catering pentru firme intregi sau institutii. Deci nu avem de ce sa presupunem ca e ceva in neregula. Cat am stat acasa am gatit dar mi-a iesit mai scump, mai ales ca a trebuit sa platesc si apa (s-a dublat factura), gazele, detergentul de vase etc. Si am pierdut si timpul gatind, cand puteam sa muncesc (am o afacere si muncesc de acasa).
    Deci totul depinde in viata asta.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by