Consiliul Superior al Magistraturii, vot împotriva desființării controversatei Secții speciale / Un nou scandal în plen

de I.H.     HotNews.ro
Joi, 28 mai 2020, 12:36 Actualitate | Esenţial


Consiliul Superior al Magistraturii
Foto: Agerpres
Consiliul Superior al Magistraturii a votat în plenul de joi pentru menținerea controversatei secții de anchetare a magistraților. Astfel, CSM a avizat negativ proiectul de lege depus de USR la Camera Deputaţilor privind desfiinţarea Secției speciale. Au existat 10 voturi împotriva desființării Secției, 8 pentru, iar un vot a fost nul, au declarat surse din CSM pentru HotNews.ro.
Proiectul a fost depus la Camera Deputaților la începutul lunii mai și este semnat de 40 de deputaţi şi senatori de la USR, dar şi de deputatul neafiliat Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei.

CSM a trebuit să dea un aviz pe acest proiect deoarece are legătură cu justiţia şi cariera magistraţilor, iar avizul dat în plenul de joi a fost negativ. În ședință s-a votat de 3 ori: pentru aviz negativ, pentru aviz pozitiv și pentru aviz pozitiv cu observații.

Zece membri au votat "împotrivă", 8 "pentru", iar un vot a fost nul, au declarat surse din CSM pentru HotNews.ro.

Conform surselor citate, votul nul a fost al procurorului general Gabriela Scutea atunci când s-a supus la vot acordarea avizului pozitiv al CSM pentru acest proiect. Parchetul General a trimis către CSM un raport cu observații semnat de Gabriela Scutea, care se declară pentru desființarea acestei secții, dar contestă forma proiectului de lege. Gabriela Scutea a susținut că proiectul este "copy-paste" după proiecte anterioare.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat că a votat pentru desființarea secției speciale. "Am votat pentru aviz favorabil, chiar dacă proiectul comportă observații (tehnice). Ele pot fi îndreptate la Parlament. La fel voi proceda și data viitoare", a spus Predoiu.

Contrele din CSM: "Această structură de parchet este o emanaţie politică" /" E surprinzător că un procuror spune că o structură de parchet e o emanaţie politică"

La fel ca în toate ședințele CSM în care s-a luat în discuție desființarea SIIJ, au fost discuții aprinse între membrii care susţin această Secţie, în principal Gabriela Baltag şi Lia Savonea, şi cei care cer desfiinţarea Secţiei speciale, între care procurorul Mihai Ban.

Procurorul Cristian Ban: "Îmi menţin punctul de vedere că această structură de parchet este o emanaţie politică. Aşa cum s-a născut, aşa trebuie să şi dispară, adică tot politic. Eu voi vota aviz favorabil cu observaţii”.

Judecătoarea Gabriela Baltag: "E surprinzător să auzim că un procuror vorbeşte despre o structură din cadrul parchetului că e o emanaţie politică”.

Cristian Ban: "Vă rog să reţineţi surprinderea pentru dumneavoastră. Vorbiţi ce doriţi dvs”.

Gabriela Baltag: "O să spuneţi că Secţia nu a făcut dosare. A făcut foarte multe dosare. Nu a trimis foarte mulţi în judecată, sunt 2 trimiteri. Avem 417 dosare soluţionate şi numai 2 trimiteri în judecată. Ne aducem aminte de miile de dosare de altădată soldate cu achitări. Aici vrem să ajungem? De ce nu este bună Secţia? Că nu a mers la judecători decât să obţină un mandat pentru o avizare? Că nu au fost ascultaţi în masă magistraţii, de aceea nu este bună Secţia?”

Cristi Ban: "Pe mine mă surprinde pregătirea dvs. în materie penală. Sunteţi specialistă, văd, în parchet şi suspectă preocuparea dvs. pentru DNA”.

Judecătoarea Evelina Oprina: "Este de relevat şi de evidenţiat opinia instanţelor de grad înalt. Înalta Curte, care în proporţie covârşitoare a opinat pentru menţinerea acestei secţii”.

Avizul CSM este unul consultativ, dar este relevant pentru poziționarea Consiliului, care a susținut puternic impunerea la șefia acestei structuri a Adinei Florea. Fosta șefă a CSM Lia Savonea a avut 7 încercări eșuate în acest sens, iar în Consiliu există încă un grup puternic care este favorabil SIIJ.

Proiectul USR

USR a motivat că a depus acest nou proiect de lege pentru desființarea Secției speciale, în condițiile în care proiectul anterior depus a fost respins în Parlament de majoritatea controlată de PSD, iar "Guvernul PNL nu pare să se grăbească în demersul de desființare a acestei structuri create la comanda lui Liviu Dragnea pentru a-i intimida și șantaja pe procurori și judecători".

"Nu trebuie să uităm că Secția specială a fost înființată la dorința lui Liviu Dragnea pentru a-i putea intimida sau chiar înlătura pe magistrații incomozi. Ne amintim de șicanele făcute fostului procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, în plin proces de negociere pentru desemnarea procurorului-șef european. Ne amintim și de deciziile de retragere a apelului în procese importante, precum cel al fostului lider PSD Viorel Hrebenciuc și cel în care era implicat fugarul Sebastian Ghiță. Această structură trebuie desființată și ne-am săturat să așteptăm ca Ministerul Justiției și Guvernul să vină cu mult anunțatul proiect de lege de desființare. Și nici ordonanță de urgență nu dau semne că ar intenționa să adopte, deși ar fi putut, în condițiile în care referendumul din 2019 a avut drept scop sprijinirea Justiției, și au modificat deja Codul penal prin OUG 28/2020”, a declarat deputatul USR Stelian Ion.

Și fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall a cerut CSM să avizeze favorabil proiectul de desfiinţare a SIIJ, susţinând că această structură a fost "o şmecherie" menită să-i ajute pe cei care încalcă legea.
Camera Deputaților este prima cameră sesizată, Senatul fiind camera decizională pe acest proiect.

Controversata secție de anchetare a magistraților, a cărei desființare a fost propusă printr-un proiect de lege de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, fără să se întâmple însă ceva, a revenit recent în discuție. Aceasta, după ce în 28 aprilie, Comisia nr. 2 - Resurse umane și organizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, coordonată de judecătoarea Mariana Ghena, a decis, cu majoritate de voturi, declanșarea concursului pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al Secţiei de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ) şi a altor funcţii de execuţie din cadrul secției, potrivit minutei ședinței. Deciziile au fost trimise plenului Consiliului Superior al Magistraturii, care le-a respins.

Epopeea Secției speciale

În 27 decembrie 2019, Guvernul a adoptat un Memorandum prin care se propunea desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

În 4 februarie, Ministerul Justiției a pus în dezbatere un proiect de lege privind desființarea Secției de anchetare a magistraților. Proiectul prevede și modificarea Legii 303 privind statutul judecătorilor și procurorilor, în sensul că acțiunea penală în cazul unui judecător sau procuror poate fi începută doar cu autorizarea prealabilă a procurorului general, iar trimiterea în judecată a magistraților se încuviințează de către Consiliul Superior al Magistraturii. De asemenea, Ministerul Justiției propune prin acest proiect și modificarea Legii 317 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost înființată în cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție și a devenit operațională în 23 octombrie 2017. Are competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, inclusiv judecătorii și procurorii militari și cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Secția a fost condusă de Gheorghe Stan, fostul șef al Inspecției Judiciare, singura instituție abilitată să îi ancheteze disciplinar pe magistrați și care în mandatul lui Tudorel Toader a declanșat mai multe acțiuni disciplinare împotriva fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi. Între timp, Gheorghe Stan a fost numit judecător la CCR, la propunerea PSD.

Procuror șef adjunct al secției a fost Adina Florea, propusă de trei ori de Tudorel Toader pentru șefia DNA și respinsă de președintele Klaus Iohannis.

Adina Florea a câștigat concursul la CSM pentru funcția de procuror-șef al secției, însă candidatura ei nu a fost validată, în condițiile în care mai mulți magistrați au boicotat ședințele CSM.

Lia Savonea, fostul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a avut 7 tentative eșuate de numire a Adinei Florea la șefia secției speciale. Adina Florea s-a retras în 5 decembrie 2019 din procedura de numire la șefia Secției Speciale, după cele 7 încercări eșuate ale fostei șefe a CSM Lia Savonea de a o numi în funcția de procuror-șef al acestei secții.

Secția specială a fost criticată puternic de către organismele europene. Comisia europeană arăta în ultimul raport MCV că funcționarea Secției speciale a confirmat temerile exprimate atât în România, cât și pe plan extern că ar putea fi utilizată ca instrument de presiune politică.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7448 vizualizari

 • +23 (29 voturi)    
  .... (Joi, 28 mai 2020, 12:39)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  loool .... daca vor sa fie sclavi !
  • 0 (22 voturi)    
   Eu desfiintam sectia asta in 10 secunde (Joi, 28 mai 2020, 13:28)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   nu intleg de ce acest PAPA-LAPTE de la ministerul justitiei doarme pe el.

   NU vezi BAAAA ca BALTAG e SLUGA PSD???

   ce sa mai ceri avize, sa mai nu stiu ce?? Direct OUG si desfiintatat, gata si in secunda 2 ai uita ca a existat aceasta ineptie de sectie
   • +2 (6 voturi)    
    bine ma (Joi, 28 mai 2020, 15:13)

    numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

    Specialist in scoala vietii, owner la "acasa", inteligenta ta sclipitoare este observabila si din Andromeda. Bine ca esti tu atat de destept incat stiai exact ce trebuie sa faci pe lume, sa desfiintezi in 10 secunde sectia speciala. Altii dezbat, se gandesc, discuta, incearca sa vada cum e mai bine, in loc sa te intrebe pe tine, inteligenta ta!
  • +9 (15 voturi)    
   alistar si cheariu ce au votat (Joi, 28 mai 2020, 13:36)

   snowflake [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   Adica membrii societatii civile din csm (membrii numiti si alesi de parlament - adica psd)?
   • +4 (6 voturi)    
    Rectificare (Joi, 28 mai 2020, 14:10)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui snowflake

    Sunt Salariați ai P$D
   • +6 (6 voturi)    
    amandoi (Joi, 28 mai 2020, 14:14)

    Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui snowflake

    Amandoi sunt niste slugoi PSD...
  • +3 (19 voturi)    
   Revocarea procurorului general (Joi, 28 mai 2020, 13:40)

   Cozmin30 [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   Ministrul Justitiei trebuie sa propuna revocarea procurorului general, iar presedintele trebuie sa o revoce, pentru ca se preface ca nu intelege ca Sectia Speciala trebuie sa fie desfiintata, pentru ca se preface ca nu intelege ca Sectia Speciala blocheaza in acest moment justitia, pentru ca se preface ca nu intelege ca Sectia Speciala a fost infiintata pentru a-i sicana, pentru a-i hartui, pentru a-i teroriza pe procurorii si pe judecatorii cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili si nesantajabili, care ii trimit in judecata si ii condamna pe infractorii din mafia psd.
   Se impune revocarea tuturor judecatorilor corupti, aflati in slujba mafiei psd, din CSM.
  • +6 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 28 mai 2020, 13:49)

   [anonim] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

  • -3 (7 voturi)    
   poate este vorba de tip sclavie (Joi, 28 mai 2020, 16:01)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   Una dintre ideile din spatele SIIJ, este de a nu ancheta/asculta ca institutie un judecator, acelasi la care tu ai un dosar pe rol, cazul DNA. Practic, SIIJ nu are alte dosare deci dispare o incompatibilitate si un eventual "santaj" sau santaj. Da' ganditu' e ceva imposibil pentru papagalii care prefera sa preia ceva si sa repete.

   Turma gandeste emotional si cum i se "prezinta", in functie de enteres, o speta. In cazul asta, se aplica insa una din placile invartite in media: cine controleaza SIIJ si cum.

   SIIJ este o chestie ok la baza, insa ar trebui reglementata/aplicata foarte clar independenta, incepand cu partidele si MJ, si terminand cu restul structurilor (gradati, judecatori etc).
 • +17 (29 voturi)    
  hahah (Joi, 28 mai 2020, 12:40)

  rochiri [utilizator]

  PSD+ALDE traiesc...
 • +23 (31 voturi)    
  a ajuns si CSM (Joi, 28 mai 2020, 12:43)

  DiDiRo [utilizator]

  tot un fel de usele. Sarmanul Emil Cioran!!! Ce perioada istorica a pierdut.
 • +18 (34 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 28 mai 2020, 12:45)

  [anonim]

 • +22 (24 voturi)    
  pabam..... (Joi, 28 mai 2020, 12:49)

  VaseaV [utilizator]

  eh, ce mai spuneti ? cre'ca nu doar politicienii au nevoie de protectie impotriva legii, chiar si judecatorii si procurorii au nevoie de protectie. Politicienii au nevoie de o intitutie marioneta sa fie mavevrabila, iar judecatorii si procuroii au nevoie ca investigatia impotriva lor sa fie cat mai anevoioasa si cat mai incurcata, ca sansele sa se prescrie sa fie cat mai mari! Cine are de pierdut din toate astea ? Fraierii care stau si se uita, ca mine si ca voi ! Somn usor Romania! dormi in pace, sau nu !
 • +27 (31 voturi)    
  Ce era de demonstrat, s-a demonstrat! (Joi, 28 mai 2020, 12:52)

  Rescator [utilizator]

  Mafia din politică și din *justiție* nu cedează niciodată.Toți infractorii cu gulere albe vor protecție
  pe viață.Este însă posibil să se spargă buba în
  mod violent.Au întins coarda prea mult.
 • -17 (25 voturi)    
  pai atunci (Joi, 28 mai 2020, 12:53)

  cucuveauamov [utilizator]

  la puscarie! unde esti Portocala?
 • +20 (30 voturi)    
  cu un (Joi, 28 mai 2020, 13:02)

  varavara [utilizator]

  CSM politizat la maxim de psd cum sa aiba aiba vreo sansa desfiintarea SS?
  • +4 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 28 mai 2020, 14:13)

   [anonim] i-a raspuns lui varavara

  • +2 (4 voturi)    
   csm și ccr sunt (Joi, 28 mai 2020, 14:30)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui varavara

   majoritare psd. Dar ei sunt peste tot!
 • +28 (30 voturi)    
  Va veni vremea ca .... (Joi, 28 mai 2020, 13:02)

  NicolaeA [utilizator]

  judecatorii sa fie alesi de populatie si nu promovati de grupuri de interese politice ! Atunci, poate, vor disparea uni din dinozaurii din justitia actuala !
  • +2 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 28 mai 2020, 13:50)

   [anonim] i-a raspuns lui NicolaeA

  • +1 (3 voturi)    
   Depinde si de populatie... (Joi, 28 mai 2020, 14:33)

   unsimpluom123 [utilizator] i-a raspuns lui NicolaeA

   Si politicienii sunt alesi de populatie, si e plin parlamentul de dinozauri, corupti, bizari.
   De ce crezi ca ar fi diferit in cazul judecatorilor?
   • +1 (1 vot)    
    Politicienii sunt alesi de populatie (Joi, 28 mai 2020, 19:22)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui unsimpluom123

    Da' nu populatia ii pune pe liste.
  • +3 (3 voturi)    
   Judecatori (Joi, 28 mai 2020, 14:44)

   papicu [utilizator] i-a raspuns lui NicolaeA

   alesi de catre cine ? Vai mama voastra de ''democrati''
 • +6 (10 voturi)    
  urla magistratii din gura de sarpe (Joi, 28 mai 2020, 13:04)

  Je__ [utilizator]

  ei sunt dumnezei, cum adica sa fie controlati?

  ei sunt singurii care pot lua decizii pentru ei, isi pot da ce pensii vor, chiar si legi, si nimeni nu are voie sa le spuna nimic, sa-i dea afara, sau orice alta decizie ce le poate aduce atingere

  nici inchizitia nu avea era atat de despotica; lor inca le era frica de un Dumnezeu
 • +3 (11 voturi)    
  daca (Joi, 28 mai 2020, 13:29)

  costelo999 [utilizator]

  nici csm nu vrea desfiintarea, inseamna ca e buna sectia asta la ceva
 • -3 (9 voturi)    
  Sa fim onesti! (Joi, 28 mai 2020, 13:58)

  IonStefanita [utilizator]

  Dar de ce se opun procurorii acestei Sectii? Dl Ban e foarte vocal pentru ca are nu mai putin de 5 dosare penale la aceasta Sectie? Oare nu trebuia sa se abtina de la vot?
  Unii comentatori de mai sus au spus ca SIIJ este infiintata in scop politic; dar in realitate initial DNA a fost politic infiintata! LCK a fost politic numita de Basescu fara niciun examen!
  DNA ancheta magistrati avand competente de sectie speciala. De ce SIIJ nu poate face acest lucru? de ce se tem unii procurori? sa nu aflam de alte Portocale ?
  Hai sa lasam justitia sa isi faca treaba, pentru ca daca dosarele ajung la judecatori, ei vor decide daca acuzarea e corecta sau nu.
  Ate comentarii spun ca magistratii urla ca din gura de sarpe sa se desfiinteze SIIJ. nu este adevarat! larga majoritate a judecatorilor Curtilor de Apel si ICCJ sunt pentru mentinerea sectiei. Hai sa nu spunem neadevaruri!
  Cum spunea LCK: "aveti incredere in justitie!". Ma rog, nu prea i-a mai convenit cand au anchetat-o pe dumneaei.
 • +4 (4 voturi)    
  mă mir (Joi, 28 mai 2020, 14:41)

  vax-albina [utilizator]

  că Adina Florea încă nu a ieșit la pensie (specială).Sau da?
  Oare ce o mână în luptă? Lipsa de bun simț sau datoria către servicii, partid?
 • +1 (5 voturi)    
  poate (Joi, 28 mai 2020, 14:45)

  codrean [utilizator]

  Intr-o lume normala, cu judecatori responsabili, competenti si cinstiti, n-ar fi nevoie de un control (?). La noi, unde-am vazut atatea ... poate ca ar fi necesar. Da, nimic deasupra legii si dreptatii ! Nici macar judecatorii !
  P.S. Sigur, nu asa cum l-a conceput PSD !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by