Miniştrii de externe din ţările membre ale coaliţiei împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI) vor participa, la 4 iunie, la o reuniune virtuală pentru a-şi coordona acţiunile, perturbate uneori de pandemia de COVID-19, relatează miercuri AFP.

Mike PompeoFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Videoconferinţa va fi prezidată de şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, şi de omologul său italian, Luigi Di Maio, a anunţat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Miniştrii şi reprezentanţii celor 82 de ţări şi organizaţii membre vor discuta "despre următoarele etape ale campaniei pentru a ajunge la o înfrângere durabilă a SI", a adăugat documentul, reafirmând "hotărârea" coaliţiei de "a-şi vedea inamicii distruşi".

Se va analiza, de asemenea, continuitatea misiunii, "gestionând în acelaşi timp provocările cu care se confruntă coaliţia din cauza pandemiei de COVID-19", potrivit diplomaţiei americane.

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat anul trecut înfrângerea "califatului" instaurat de SI pe un vast teritoriu din Siria şi Irak.

Liderul grupării jihadiste la originea unui val de atentate în special în Europa, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost găsit mort, în octombrie, într-un raid al forţelor speciale americane. Cu toate acestea, gruparea jihadistă nu a dispărut, iar miliţiile sale locale sunt active în continuare în alte zone din lume, ca Africa, dar şi Afganistan.

(Sursa: Agerpres)