Polonia se opune propunerii Comisiei Europene de condiţionare a accesării fondurilor europene de situaţia statului de drept, întrucât este imposibil de stabilit criterii obiective care să fie evaluate, a declarat miercuri ministrul polonez de externe, Jacek Czaputowicz, informează agenţia DPA, citată de Agerpres.

Comisia EuropeanaFoto: Comisia Europeana

Declaraţia sa survine după o întâlnire la Budapesta cu omologul său ungar Peter Szijjarto, care a exprimat o poziţie similară la o conferinţă de presă comună.

''Suntem împotriva legării fondurilor (europene) şi a sumei acestora de statul de drept, nu pentru că am considera că statul de drept nu este important, ci pentru că nimeni nu poate stabili criterii obiective'', a explicat şeful diplomaţiei poloneze.

Crearea unui asemenea mecanism ar fi ''nejustificată'' şi ''motivată politic'', a estimat la rândul său ministrul ungar de externe.

Instituţiile europene au lansat în ultimii ani mai multe proceduri de infringement împotriva Poloniei (pentru reformele în justiţie) şi Ungariei (pentru respingerea refugiaţilor, acţiunile împotriva universităţii lui George Soros, împotriva ONG-urilor şi presei critice faţă de premierul Viktor Orban) şi au activat împotriva acestor două ţări articolul 7 din Tratatul UE, care în etapa finală poate conduce la pierderea dreptului de vot în Consiliul UE, sancţiune ce necesită însă un vot unanim din partea tuturor celorlalte state membre ale UE.

Ministrul ungar al afacerilor externe a fost în aceste zile și la București, unde a avut discuții cu omologul său român Bogdan Aurescu, pe fondul recentelor trensiuni diplomatice.