Punerea în vânzare a unui calendar de perete în care apar mai multe imagini ale unor nazişti de rang înalt a provocat indignare în Republica Cehă, relatează DPA, citată de Agerpres.

PragaFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

Cererea pentru calendar este atât de mare, încât cei care fac comandă este posibil să aştepte până la 14 zile o livrare, a precizat miercuri magazinul online din Praga al editurii Nase vojsko. Calendarul conţine imagini cu Reinhard Heydrich şi Karl Hermann Frank, ambii lideri SS, şi cu Josef Mengele, medicul lagărului de concentrare de la Auschwitz.

Federaţia comunităţilor evreieşti din Republica Cehă a anunţat că intenţionează să dea în judecată editura pentru propagandă naţional-socialistă şi glorificarea criminalilor nazişti, acuzaţii despre care susţine că sunt mai grave decât orice argumente în favoarea libertăţii de expresie.

Christoph Israng, ambasadorul Germaniei în Cehia, şi-a exprimat dezaprobarea pe Twitter. "Produsele care îi glorifică pe cei mai răi criminali din istorie sunt intolerabile. Nu pot înţelege de ce ar produce, vinde sau cumpăra cineva asemenea gunoaie. Sunt bucuros că a început o discuţie în Republica Cehă, care a suferit atât de mult din cauza naziştilor, dacă se doreşte ca aceste lucruri să mai fie tolerate", a postat el.

Ministerul de Interne de la Praga a reacţionat anulând un contract de închiriere pentru un spaţiu de depozitare pentru editură, o fostă firmă de stat. Consiliul local din Praga a anulat deja un contract de închiriere pentru un magazin de desfacere al editurii în aprilie, invocând motive etice.

Editura Nase vojsko, care înseamnă "armata noastră", a provocat furie şi în trecut scoţând la vânzare căni cu Hitler. Poliţia a anunţat la momentul respectiv că nu a identificat un motiv pentru a formula acuzaţii şi a închis cazul.